Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-01-10

Kapcsoljon magasabb sebességbe!

Kapcsoljon magasabb sebességbe!

Ilyenkor januárban sokan próbálunk új életet kezdeni. Az év eleji fogadalmak közé tartozik, hogy belevágunk a sportba, például kipróbáljuk a kocogás, futás adta örömöket. Előtte azonban nem árt, ha felmérjük, hogyan járunk, illetve futunk. Erre szolgál a Fájdalomambulancia járás- és futáselemzése, amit érdemes igénybe vennünk, mielőtt igazán mozgásba lendülnénk. 

Legtermészetesebb mozgásunk a járás, illetve a futás. A futás az egész szervezetünkre jó hatást gyakorol, többek között átalakítja a test izomzatát, erősíti az immunrendszert és emeli a HDL, azaz a „jó” koleszterin szintjét. Rendszeres futással megelőzhetők a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi panaszok, a kóros ízületi elváltozások, valamint csökkenthető az asztma kialakulásának kockázata. Ezeken felül a kocogás segít egyensúlyba hozni az anyagcserét, támogatja az alvási és a táplálkozási funkciókat, továbbá fokozza a növekedési hormon elválasztását, ami lassítja az öregedési folyamatokat.

De ha óvatos tempóban akarjuk elkezdeni az életmódváltozást, akkor sincs baj! Az Amerikai Szív Egyesület (American Heart Association) kimutatása szerint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében a rendszeres sétának legalább akkora szerepe van, mint a futásnak. Már a kis intenzitású mozgásfajták is segítik ideális szintre hozni a vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkentik – ezek pedig jelentősen hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez.
 
Lelkileg is jótékonyan hat

A kocogás és a futás már egészen rövid idő elteltével számtalan kedvező pszichés változást hoz magával. Javítja a koncentrációs és a mentális teljesítőképességet, energiával tölt fel, oldja a stresszt, valamint javítja az alvást. Az intenzív testmozgás hatására bekövetkező hormonális változások időnként egészen euforikus örömérzetet váltanak ki, ezt a szakirodalom a futók gyönyörének nevezi.

A futással nagyon gyorsan lehet fejlődni – a legtöbben arról számolnak be, hogy a kitartás élménye, a korábban elképzelhetetlennek tűnő távok leküzdése sokat javít az önbecsülésükön is.
 
Sok információt ad a járáselemzés

Nem is gondolnánk, hogy pusztán a járásunkból milyen sok és lényeges információt tudhatunk meg ízületeink, izmaink állapotáról, fejlettségéről. A Fájdalomambulancián a leginkább egy futópadhoz hasonlító berendezésen végzett járásvizsgálat során elemzik az alsó végtagunk biomechanikai paramétereit, mint a talpnyomást, a lépéshosszt, a lépés szélességét állás, járás, illetve futás közben. Ezek alapján megmondható, hogy a mozgásunk mennyire harmonikus, szimmetrikus.

Az ezektől való jelentős eltérés oka lehet egy korábbi sérülés elégtelen rehabilitációja, illetve tartós túlterhelés, de nem ritka, hogy a vizsgálat során a problémát még sérülés előtti állapotban előre tudják jelezni.
 
Kiknek ajánlják?

A 30-60 perces vizsgálat különösen ajánlott azoknak, akik rendszeresen futnak, vagy bármilyen korábbi alsó végtagi sérülésük volt, illetve szeretnének elkezdeni futni. A vizsgálat során nyert értékek alapján személyre szabott edzés-, illetve kezelési tervet dolgoznak ki a minél eredményesebb fejlődés, vagy éppen rehabilitáció érdekében, így segítve a kitűzött cél elérésében vagy a reális cél felállításában.
 
Miként zajlik a vizsgálat?

A Zebris Járáselemző Rendszer által a járás- és mozgásminta tökéletesen analizálható. Elemzés közben különböző szórakoztató feladatok elé állítanak minket, amelyeket vagy a monitoron követhetünk, vagy kamera segítségével a futószalagra vetítenek ki nekünk. Ezek a tesztek nagyon sok fontos információval szolgálnak a vizsgálatot végző szakember részére. A berendezéshez tartozik egy felfüggesztett heveder, amelynek segítségével, amennyiben erre szükség van, vizsgálat közben tehermentesíteni tudják a végtagokat.

Ajánló
Ajánló
Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

A talpon rengeteg idegvégződés található, amelyek kapcsolatban állnak az egész...

A rugalmas ízületek titka

A rugalmas ízületek titka

Ahhoz, hogy az egészségünket minél tovább megőrizzük, időről időre érdemes...

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Az ülő, mozgásszegény életmód miatt kialakuló bajok már fiatalkorban jelentkezhetnek,...