Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-02-08

Vitaminok - kinek milyen kell?!

Vitaminok - kinek milyen kell?!

Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön, mindannyiunknak szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, amelyeket nem mindig tudunk csak az elfogyasztott táplálékunkkal fedezni. Ilyenkor érdemes bizonyos táplálékkiegészítőket is beiktatni az étrendünkbe. 


Természetes, hogy nem vagyunk egyformák: nemünk, korunk és életvitelünk folytán is különbözünk egymástól. Emiatt pedig vitamin- és ásványianyag-szükségletünk is más és más. Életkorunk és életmódunk nagyban befolyásolja az igényeinket. Más kell egy gyereknek, más egy kismamának és más egy stresszes életet élő üzletembernek.
 
Az sem mindegy, melyik évszakban járunk, hiszen ilyenkor, tél végén már elfogynak testünk tartalékai, és az idényzöldségeken és gyümölcsökön kívül be kell vinnünk vitaminokat a szervezetünkbe. 

Kerülje el a megfázást!

Ha gyakran megfázik, akkor sok C-vitaminra van szüksége. Ez ugyanis erősíti az immunrendszert, hozzájárul a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó T sejtek egészséges működéséhez. Mivel főzés során a zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalmának nagy része elvész, a legjobb nyersen fogyasztani ezeket az élelmiszereket, illetve tél végén pótlást is beiktatni.
 
Stressz ellen ez a hatásos

A B1-vitamin idegvédő, segít a feszültség leküzdésében, a fényhiányos téli időszakban különösen nagy szükségünk van rá. A húsokban is megtalálható, nagyon jó B1-vitamin-forrás a sertés- és a csirkehús. Ha folyamatos stressznek van kitéve, jól jöhet még a magnéziumpótlás is.
 
Ha keveset van a szabadban

A D-vitamin azon kevés vitaminok egyike, amit szervezetünk nem tud előállítani. Ezért napi húsz percet napfényben kell tartózkodnunk, hogy szervezetünk kellően feltöltődhessen vele. Az irodai dolgozók könnyen kerülhetnek D-vitamin-hiányos állapotba. A napsugarak mellett a D-vitamin más forrásból is pótolható: a heringfilé, a lazac, a gombák és a tyúktojás is kiváló D-vitamin-forrás. A vitamin hiányát az ősztől tavaszig terjedő időszakban viszont ajánlott D-vitamin-készítmények segítségével pótolni.
 
Szemünk védelmében

Az autóvezetés, a számítógépezés, az olvasás nagyon megerőltető a szemnek, különösen a téli hónapokban, amikor rövidebbek a nappalok. Szürkületben már nehezen látunk, a képernyő előtt dolgozók gyakori panasza az égő érzés a szemben. Szemünk egészséges működéséhez A-vitaminra van szükségünk, ezt vegyük figyelembe télen.
 
A növekvő generációnak

A gyermekek óriási ütemben nőnek, fejlődnek, ehhez pedig szükségük van megfelelő tápanyagokra, D-vitaminra és kalciumra a csontjaiknak, A-vitaminra pedig a fogaiknak. Ha ezeket nem adagoljuk megfelelően, akkor a csontjaik nem lesznek elég szilárdak, ráadásul ezeket az anyagokat később már nem tudjuk pótolni, mert a növekvő szervezetnek van szüksége rájuk.
 
Kismamáknak és a kisbabáknak

A babavárás idején különösen lényeges, hogy a kismama megfelelő vitaminokhoz jusson, hiszen ezekre nemcsak neki, hanem a magzat szervezetének is szüksége van. A multivitaminokon kívül a legfontosabb a folsav pótlása, ami a veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenességek előfordulását minimálisra csökkenti. 
 
Óvatosan a diétával!

Aki az ünnepek alatt felszedett kilókat még a téli hónapokban, radikális fogyókúrával kísérli meg leadni, annál könnyen kialakulhat vitaminhiány. A B6-vitamin nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, ennek pedig idegesség, ingerlékenység, menstruációs panaszok, a szájzug berepedése lehet a következménye. Érdemes tehát a diéta mellett gondoskodnunk a megfelelő napi vitaminadagról!
 
Időseknek sérülések elkerülésére

Az éltesebb szervezetnek is lényeges a megfelelő vitaminpótlás. Az idősek csontjait és ízületeit erősíteni kell a törések és különböző sérülések elkerülése érdekében. Ehhez D-vitaminra és kalciumra, az izmok és szalagok regenerálására pedig magnéziumra és cinkre van szükségük.

Nézzen szét időszakos kedvezményeink közt, és vásároljon vitaminokat is olcsóbban!

Ajánló
Ajánló
A szappan, ami túlmutat a tisztításon

A szappan, ami túlmutat a tisztításon

A szappanok ma újra reneszánszukat élik, a folyékony kiszerelésű változatok mellett ismét...

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

A talpon rengeteg idegvégződés található, amelyek kapcsolatban állnak az egész...

A rugalmas ízületek titka

A rugalmas ízületek titka

Ahhoz, hogy az egészségünket minél tovább megőrizzük, időről időre érdemes...