Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-02-21

Miért fontos a helyes orrfújás?

Miért fontos a helyes orrfújás?

A hideg évszakban gyakoriak a náthás, megfázásos megbetegedések. Ezek egyik jellemzője a kóros mértékű váladékképződés, az „orrfolyás”. Banálisnak tűnhet, de a Swiss Clinic szakértőinek segítségével most megtudhatjuk, miért érdemes megfelelő technikát alkalmazni az orr kifújásánál.

Nátha során az orr váladékozása a szervezet természetes védekezése, az orrba lerakódott szennyeződéseket testünk a váladék képzésével próbálja kimosni. A közönséges nátha a legtöbb esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, azonban jelentősebb a szövődmények kockázata a legyengült állapotúaknál, illetve idősek vagy kisgyermekek esetében. Az arra hajlamos betegeknél nemritkán arcüreggyulladás, középfülgyulladás vagy akár tüdőgyulladás is kialakulhat. Épp ezért, az ilyen problémák megelőzésére kell megtanulni a helyes orrfújás módszerét, nem erőltetett orrfújás mellett az orrüregből a váladék kifelé ürítését.
 
Segítő megoldások

Ne aggódjunk, senki sem születik úgy, hogy ösztönösen tudná ezt a technikát. A csecsemők képtelenek az orrfújásra, a kisgyermekek általában hároméves koruk körül kezdik el tanulni, de 5-6 éves korukig nem képesek jól kifújni az orrukat. Számukra készülnek a különböző orrszívó készülékek, amelyek porszívó, megnyitott vízcsap vagy saját kis minikompresszor segítségével gyenge vákuumot állítanak elő, és a szülő hathatós segítségével a speciális fejükbe szívják az orrüregben felgyűlt váladékot. Már a gyermekeknél is érdemes használni fiziológiás sóoldatból készülő termékeket a sűrűbb váladék fellazítására, valamint kifejezetten nekik készülő orrcseppeket a duzzadt nyálkahártya megnyugtatására. 
 
A helyes orrfújás technikája

Ha hatásosan akarjuk eltávolítani a felgyűlt orrváladékot, akkor egyszerre csak az egyik orrjáratot fogjuk be, amíg a másikat kifújjuk. Ha nem így teszünk, hanem egyszerre szorítjuk meg mindkét orrlyukat, és így próbálunk meg fújni, a váladék nem fog kifelé igyekezni, hanem épp ellenkezőleg, a keletkező negatív nyomás miatt a melléküregek irányába vándorol majd, ott besűrűsödve pedig további problémákat okozhat.

Tehát hajtsuk előre a fejünket, hogy a gravitáció is a segítségünkre legyen, majd a zsebkendővel és az ujjainkkal fogjuk be az egyik orrlyukat, a másikat pedig erőteljesen, többszöri ritmusra fújjuk ki, amíg a lehető legalaposabban ki nem tisztítottuk belőle a váladékot. Ezután jöhet a csere, és a másik orrlyukon a sor.
 
Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Fontos, hogy a váladék ne jusson a száj- és a garatüregbe, majd lenyelés után a gyomorba. Bár a lenyelés nem okoz feltétlenül megbetegedést, mégis, főként gyermekeknél látjuk, hogy az orrváladék hátraszívása és lenyelése gyakran hányáshoz vezet. Ezenfelül az orrtartalom hátraszívása a garat hátsó részén váladékcsorgást okoz, emiatt gyakoribbá válik az arcüreg és a középfül gyulladásos megbetegedése. 
 
A középfül gyulladása esetén igen heves fájdalom jelentkezik, gyakran láz és általános tünetek nélkül. A kisgyermek sokszor meg sem tudja mondani, mutatni a fájdalom helyét, csak a fül felé kapkodás és a keserves sírás vezeti rá a szülőt a megoldásra.

A gyulladást nem szabad elhanyagolni a felnőtteknek sem, a tünetek megjelenése után mindenképpen fel kell keresni az orvost. A fület helyileg is melegíthetjük párna vagy felmelegített és gondosan becsomagolt konyhasó segítségével, ami elősegíti a váladék kiürülését. Orrcseppeket is használhatunk korlátozott ideig, valamint a levegő párásítása, tisztítása is segíthet. A legfontosabb azonban a megfelelő orrfújás elsajátítása.

Ha mégis megtörtént a baj, akkor minél hamarabb keressünk fel fül-orr-gégész szakembert, aki pontosan megállapítja a gyulladás helyét, és megfelelő gyógyszerrel látja el a beteget.

Ajánló
Ajánló
A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

Szerencsés az a kamasz, akinek nem kell megtapasztalnia az aknéval, hétköznapi nevén a...

Óvjuk a gerincünket!

Óvjuk a gerincünket!

Ritkán gondolunk az élet tengelyének is nevezett gerincoszlopunkra, inkább akkor figyelünk...

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

A diagnosztikai célú képalkotó eljárások közül az ultrahang a legbiztonságosabb,...