Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-02-26

Holisztikus fogorvoslás – tények vagy marketing?

Holisztikus fogorvoslás – tények vagy marketing?

Egyre többször hallunk a napjainkban mind divatosabbá váló és gombamód szaporodó holisztikus szemléletű fogászatokról. Mit takar ez az elnevezés, és miben különbözik a hagyományos kezelésektől? – erről kérdeztük az Egressy Dental Buda szakértőit. 

A gyógyításban azt a megközelítést nevezzük holisztikusnak, amikor a kezelőorvos vagy terapeuta, elvonatkoztatva a páciens konkrét problémájától és tüneteitől, figyelmét kiterjeszti a test működésének egészére, az általános egészségi állapotra, a pszichés működések esetleges zavaraira és az életkörülményekre is. A holisztikus gyógyítók tehát nem egy lokalizált probléma megoldására, kezelésére fókuszálnak, hanem a páciens testét, pszichéjét és körülményrendszerét egy organikus egységként kezelve keresnek tartós megoldást a felmerülő problémákra.

Ennek megfelelően beszélhetünk teljes és részleges holisztikus kezelésekről: részleges holisztikus gyógyítás esetén a páciens összegészségügyi állapotát és lélektani tényezőit veszik figyelembe az életmód figyelembevétele nélkül. A teljes holisztikus szemlélettel dolgozó gyógyítók mindhárom tényezőt figyelembe veszik egy kezelési terv felállításakor. 

A holisztikus gyógyítást – bár első hangzásra egy new age/ezoterikus irányzatnak tűnhet – a modern orvoslás már hosszú ideje alkalmazza, sőt orvosegyetemeken oktatják is bizonyos, elsősorban az orvos-beteg kapcsolatot érintő aspektusait.
 
Menjünk-e holisztikus fogorvoshoz?

Nem biztos, hogy ez a helyes kérdés, amit fel kell tennünk. Erre a kérdésre természetesen az a válasz: Miért is ne? A valódi kérdés az, hogy léteznek-e holisztikus fogorvosok, és hol találjuk őket. Nem árt tudni, hogy a holisztikus szemlélet az adott orvos hozzáállását, működési gyakorlatát jellemzi.

Egy ideális világban minden fogorvos, orvos és terapeuta holisztikus szemlélettel gyógyítana, de a teljes holisztikus gyógyítás megvalósításához a járó- és fekvőbeteg-ellátás gyökeres átszervezésére volna szükség, hiszen a páciensek életkörülményeinek feltérképezése magán- vagy akár állami rendelői időpontok keretén belül értelemszerű okokból lehetetlen.

Részlegesen holisztikus szemléletű orvosokat azonban szép számmal találhatunk. Ha idegenkednénk a holisztikus szó használatától, azt mondhatnánk, hogy ezek a körültekintő, rendszerszinten gondolkodni képes, a szó legjobb értelmében vett humanista hozzáállású gyógyítók, még rövidebben kifejezve őket nevezzük igazán jó orvosoknak. Természetesen modern szemléletű, jó fogorvosokat bármely rendelőben találhatunk, teljesen függetlenül attól, hogy mit állít az adott fogászat marketingje.  
 
Mit kapunk egy holisztikus fogászaton, amit nem találunk máshol?

A holisztikus fogászatok marketingüzenetei azt sugallják, hogy ők a gyógyítás olyan szentélyét hozták létre, ahol a fogszuvasodások invazív beavatkozás nélkül gyógyulnak, a felhasznált anyagok mind természetes eredetűek, és tán még a környezetet sem szennyezik. 

Világos, hogy ezt leírva nem állítja egyetlen ilyen fogászat sem, de a marketingeszközök, köztük is elsősorban a vizuális elemek olyan üzenetet közölnek a tudatalattinkkal, amikből könnyen vonhatunk le téves következtetéseket.

Jó példa erre a néhány évvel ezelőtt robbanásszerűen elszaporodott biofodrászatok jelensége. Az elnevezés és a dizájn eleinte mindenkiben azt a téves képzetet keltette, hogy ezekben a fodrászatokban minden sampon, balzsam és spray organikus növényekből készül – de mint tudjuk, valójában a különbség leginkább csak az elnevezésben rejlett. 

A zöld színek, a növényeket, gyümölcsöket ábrázoló látványelemek és a jól hangzó elnevezések a fogászatoknál is felütötték a fejüket. A fogászatban azonban vajmi kevés olyan anyag van, ami kompromisszum nélkül kiváltható természetes alapú szerekre, a betegellátás rendje pedig eleve kizárja a teljes körűen holisztikus gyógyítás lehetőségét. 

A legtöbb ilyen rendelőben igény esetén rendelkezésre áll egy természetgyógyász, aki kiegészítheti a fogorvos munkáját azoknak a pácienseknek az esetében, akik ezt igénylik. Ettől eltekintve a betegek ellátásában az átlaghoz képest nagy eltérést nem fogunk találni. A gyökérkezelést ugyanolyan géppel, a töméseket nagyjából ugyanolyan anyagból készítik, és az érzéstelenítő injekciók piaca sem olyan széles, hogy rendelkezésre állnának természetes, de hatékony készítmények a hagyományos gyógyszertáriak kiváltására.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a holisztikus szemléletű fogorvoslás egy igen humánus, korszerű és felvilágosult szemlélet, amely biztosan a hasznára válik minden páciensnek. Azonban fontos, hogy a döntésünket soha ne egy megtévesztő elnevezés, vagy vonzó színvilágú szórólap, esetleg honlap alapján hozzuk meg. Döntsön inkább az első konzultáción kialakult benyomás, a korrekt kommunikáció és az emberséges szemlélet!

Ajánló
Ajánló
Vigyázzunk, a bőrünkre megy!

Vigyázzunk, a bőrünkre megy!

Manapság mindenki szó szerint a saját bőrén érzi a klímaváltozás hatásait. Elég, ha a...

Visszér - a soha viszont nem látásra!

Visszér - a soha viszont nem látásra!

A mostanában sokakat érintő visszeresség, visszérbetegség nemcsak esztétikai, hanem nagyon...

Hogyan kezelhető a nyakfájás?

Hogyan kezelhető a nyakfájás?

Gyakran hallunk panaszt a környezetünkben lévőktől, vagy magunk is tapasztaljuk, hogy...