Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-03-04

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

A diagnosztikai célú képalkotó eljárások közül az ultrahang a legbiztonságosabb, mellékhatások nélkül alkalmazható vizsgálat, amely igény szerint akárhányszor megismételhető. A Budai Radiológiai Centrumban számos ultrahangvizsgálatra jelentkezhetünk be, amelyek pontos eredményt adnak szervezetünk aktuális állapotáról.

Sokak számára rémisztők az orvosi vizsgálatok, különösen, ha azok fájdalommal járnak. Ez esetben ettől nem kell tartanunk, hiszen az ultrahang, vagy más néven szonográfia hanghullámok segítségével alkot képet a testben zajló folyamatokról. 
A módszer lényege, hogy az ultrahanggép által keltett magas frekvenciájú – az emberi fül számára nem hallható – hanghullámok visszaverődnek a belső szervekről, az így keletkező visszhangot pedig képpé lehet alakítani. A vizsgálattal a lágy szövetek, szervek mérete, alakja és állapota is meghatározható. Az ultrahang felhasználása főként a diagnosztika területén terjedt el, de bizonyos esetekben, például lágyszövetsérüléseknél a panaszok kezelésében is szerepet kap. 
 
Miért jó az ultrahang?

A különböző időpontokban kapott eredmények összehasonlíthatók, így időben is nyomon lehet követni az esetleges elváltozásokat, az eltérések mértékét. Az ultrahang fájdalommentes eszköz a betegségek idejében való felismerésére. Számos, népbetegségnek is tekinthető elváltozás korai diagnózisához nyújthat segítséget a megadott időközönként ismételt vizsgálat. A megelőzés céljából történő ultrahangos vizsgálat az egyes szervek betegségei mellett a daganatos elváltozások korai felismerésében és az érbetegségek szűrésében is fontos szerepet tölt be.
 
Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat

Amennyiben kismedencei panaszai vannak, minél korábbi szűrővizsgálat javasolt. Bár a kismedencei panaszok jelentős részét a hideg időjárás is okozhatja, alapos kivizsgálás és megfelelő kezelés nélkül súlyosbodhatnak a problémák, illetve további szövődmények is felléphetnek. A hasi ultrahang gyors és pontos diagnosztizálást tesz lehetővé felfázás, policisztás petefészek-betegség (PCO), valamint méhnyálkahártya eltérés esetén is.
 
Pajzsmirigy-ultrahangvizsgálat

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata során mérhető a pajzsmirigylebenyek nagysága, és felderíthetők a mirigyállomány esetleges göbei, gyulladásos kórképei. Emellett a mellékpajzsmirigy megnagyobbodásával járó folyamatok is könnyedén felismerhetők. A nagy nyálmirigyek közül az áll alatti és a fültőmirigy ultrahangvizsgálata történik, nyálkövesség, gyulladás, jó-, illetve rosszindulatú daganatok ismerhetők fel. Minden pajzsmirigyultrahang esetén a nyaki nyirokcsomók áttekintésére is sor kerül.
 
Emlő-ultrahangvizsgálat

Az emlőrák hazánkban is az egyik vezető halálozási ok. A nők többsége azonban sajnos akkor fordul orvoshoz, ha már tapintható méretű elváltozást észlel, ilyenkor pedig sok esetben már késő. Van azonban szűrési lehetőség a 35 éves kor alattiak számára is! Az emlő ultrahangos vizsgálata mindazok számára elérhető, akik kényelmesen, gyorsan, várakozás nélkül szeretnének a szűrővizsgálaton részt venni.
 
Nyaki artériák színes Doppler ultrahangvizsgálata

A színes Doppler ultrahangvizsgálat során jól látható a nyaki verőerek lefutása és falszerkezete, áramlása, így vizsgálható az érfali meszesedések elhelyezkedése, szerkezete és mérete, valamint százalékos arányban meghatározhatók az általuk okozott érszűkületek. Az ultrahangvizsgálatnak nagy jelentősége van a szervezet többi, fontos artériájának megítélésében (pl.: szívkoszorúerek). Az egyes érfali elváltozások alaki jellemzőiből következtetni lehet az agyi keringés veszélyeztetettségének mértékére is.
 
Alsó végtagi vénás ultrahangvizsgálat

A hirtelen kialakult vagy a már hosszabb ideje fennálló végtagfeszülés, lábduzzadás, állandósult végtagfájdalom esetén fokozottan indokolt az ultrahangvizsgálat. Gyorsan kialakuló mélyvénás trombózis gyanújakor is az elsődleges módszer a végtagi vénás Doppler ultrahangvizsgálat, amelynek tünetei a hirtelen létrejövő alsó végtagi duzzanat, a láb piros vagy kékes elszíneződése, a lábfej hátrafeszítésekor a lábszár hátsó részén kifejezett fájdalom. Akkor is előfordulhat az alsó végtagokban trombózis, ha ennek klinikai jelei hiányoznak, ennek súlyos következménye a tüdőembólia, tüdőinfarktus. Továbbá ultrahangvizsgálatokat végezhetnek a vénabillentyűk működésének megítélése céljából, felületes vénák gyulladása, illetve visszeresség esetén.
 
Here-ultrahangvizsgálat

Az ultrahang diagnosztika kiválóan alkalmas a hereállomány gyulladásainak, daganatainak felderítésére, az artériás keringés esetleges sérülésének megállapítására. Az eljárás során a mellékherék elváltozásainak (ciszta, gyulladás), továbbá a herezacskó űrterének (folyadékfelszaporodás, heresérvek) és ereinek (visszértágulat) ultrahangvizsgálatára is sor kerül.
 
Lágyrész ultrahang vizsgálata

A lágyrész és az izom ultrahangos vizsgálata a lágyrészek bőr alatt tapintható csomóit, a hasfal, a mellkasfal, a comb, valamint a lágyék felületes elváltozásait és az izmok szerkezeti eltéréseit tisztázza.

Ajánló
Ajánló
Vigyázzunk, a bőrünkre megy!

Vigyázzunk, a bőrünkre megy!

Manapság mindenki szó szerint a saját bőrén érzi a klímaváltozás hatásait. Elég, ha a...

Visszér - a soha viszont nem látásra!

Visszér - a soha viszont nem látásra!

A mostanában sokakat érintő visszeresség, visszérbetegség nemcsak esztétikai, hanem nagyon...

Hogyan kezelhető a nyakfájás?

Hogyan kezelhető a nyakfájás?

Gyakran hallunk panaszt a környezetünkben lévőktől, vagy magunk is tapasztaljuk, hogy...