Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-03-21

A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

Szerencsés az a kamasz, akinek nem kell megtapasztalnia az aknéval, hétköznapi nevén a pattanásokkal járó küzdelmet. Ez a probléma felnőttkorig is elhúzódhat, és pszichésen nagyon megviseli az érintetteket. A Swiss Prémium Egészségközpontban felkészült, tapasztalt bőrgyógyász szakorvosok várják azokat, akik szeretnének megszabadulni a mindennapjaikat megkeserítő kellemetlen tünetektől.

Kifejezetten gyakori probléma az akne, hiszen tíz tinédzserből kilenc érintett, ráadásul három súlyosan. A fiúk között gyakoribbak a súlyos esetek. Ezzel a problémával keresik fel a legtöbben a bőrgyógyászt, és ennek nemcsak az az oka, hogy nagyon gyakran előfordul, hanem az is, hogy jól látható helyeken, az arcon, a mellkason és a háton alakulnak ki a gennyes, gyulladt csomók. Ráadásul, ha nem vagy rosszul kezelik, akkor hegeket vagy barna foltokat (hiperpigmentáció) hagynak maguk után, amelyek egy életen át megmaradhatnak. Ezáltal esztétikai problémáról is beszélünk, ami lelkileg megterheli az érintetteket.
 
Mi is az akne pontosan?

Egy krónikus gyulladásos betegség, amely a bőr faggyúban gazdag részeit érinti (arc, hát, mellkas). A faggyú tehát fontos szerepet játszik a pattanások kialakulásában. Van azonban hasznos szerepe is: a faggyútermelés a bőr természetes védelmi mechanizmusa, szervezetünk így tartja nedvesen a bőrünket, megvédi a kiszáradástól és a fertőzésektől.
 
Mi okozhatja?

· Az aknés bőr kialakulásában szerepet játszanak a gének, így sajnos lehet öröklött a hajlam.

· Sejtszintű eltérések és bizonyos immunfolyamatok is kiválthatják.

· A faggyúsejtek működése és a faggyú összetétele is oka lehet.

· Különböző belszervi betegségek ugyancsak okozhatják a bajt.
 
Mi befolyásolja?

· Életmód – az aktuális pszichés állapot nagy hatással van a bőrre. Például a szorongó és kényszeresen tisztálkodó embereknél gyakori az aknés bőr.

· Táplálkozás – gyakran hallani, hogy például a csokoládé hajlamosít a pattanásokra, erre azonban nincs tudományosan alátámasztott bizonyíték. Az viszont tény, hogy minden magas glikémiás indexű étel, amely hirtelen megemeli a vércukorszintet, kiválthat pattanásokat. Az olajos magvakat és a túlzott fehérjebevitelt szintén kerülni kell.

· Hormonális ingadozások – tinédzserkorban gyakori ez a probléma, hiszen ekkor a hormonrendszer teljesen felbolydul. Fogamzásgátló tabletta abbahagyása után, illetve PCOS betegségnél is jelentkezhet a baj.
 
Súlyosságtól függően több stádiumról beszélhetünk, a mitesszerektől a nagyobb, hegekkel gyógyuló, gyulladt csomókig.
 
Mit tegyünk, hogy javuljon a bőrünk állapota?

Igyunk sok vizet, mivel nagyon fontos a bőr hidratálása kívülről és belülről egyaránt.

Használjunk hidratálót. Ha száraz a bőrünk, akkor nem tud kiürülni a faggyú, és a bőrben reked.

Azok a nők, aki használnak alapozót, olyat válasszanak, amelyen fel van tüntetve, hogy nem komedogén, azaz nem tömíti el a bőr pórusait.

Nagyon fontos, hogy speciális lemosóval tisztítsuk a bőrünket, és ezt építsük be a napi rutinunkba.
 
Mit ne tegyünk?

Ne nyomkodjuk a gyulladt pattanásokat, főleg ne koszos kézzel, mert így felülfertőzzük a bőrünket.

Ne kezeljük magunkat az interneten talált információk alapján, mert rengeteg tévhit kering a témában.

Ha nagyon be van gyulladva a bőrünk, akkor ne menjünk kozmetikushoz sem, mert ha ekkor nyomkodják, akkor rosszabb lesz a helyzet.

Mindig tiszta kézzel vagy leginkább valamilyen tiszta pálcikával nyúljunk a krémekbe, a legjobbak a pumpás termékek.
 
Miben tud segíteni a bőrgyógyász?

A bőrgyógyász szakorvos komplexen gondolkodó szakember, aki feltérképezi a lehetséges társbetegségeket, kiváltó okokat, mielőtt a bőr kezelését elkezdené. Felnőttkori pattanások esetén fontos kizárni bizonyos nőgyógyászati problémákat (pl.: PCOS) és fogászati vagy fül-orr-gégészeti gócokat. Emésztési problémák, ételintoleranciák is okozhatnak pattanásos bőrt, ezért ezekhez gasztroenterológus vizsgálata is szükséges. A lelki eredet sem elhanyagolható kiváltó ok, így ezzel is foglalkozni kell.

A társbetegségek kizárását követően indulhat a kezelés, ami minden esetben életkorra, nemre és az adott páciensre szabott. Már csak emiatt sem érdemes az interneten keringő praktikáknak bedőlni, hiszen nincs két egyforma eset. Azért, mert egy gyógymód a szomszédunknak segített, nem biztos, hogy nekünk is fog…

1. Amennyiben nem nagyon súlyos a helyzet, akkor a szakorvos először krémeket javasol, akár azok kombinációját.

2. Nők számára megoldást hozhat a fogamzásgátlók szedése, de ezt mindenképpen szükséges nőgyógyász szakorvossal is egyeztetni.

3. Bizonyos esetek megkívánják antibiotikumok alkalmazását a terápia során.

4. Sokan tartanak a retinoidok szedésétől, ezek  az aknéra kiemelkedő hatékonyságú A-vitamin-származékok. Tény, hogy okozhatnak nem kívánatos mellékhatásokat, de szoros orvosi kontroll mellett nagy hatékonysággal alkalmazhatók.
 
Keveset beszélnek róla, de mindegyik terápia egy türelemjáték, a hatás általában csak hónapok múlva jelentkezik. Fontos, hogy ne váltogassuk a terápiákat túl gyakran, hagyjunk elegendő időt a hatásra. Ne habozzunk felkeresni például a Swiss Prémium Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosait.

Ajánló
Ajánló
Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Az ülő, mozgásszegény életmód miatt kialakuló bajok már fiatalkorban jelentkezhetnek,...

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

A legodaadóbb szülő türelmét is próbára teszi, ha a gyermeke betegség miatt szinte...

A digitális röntgenkészülék előnyei

A digitális röntgenkészülék előnyei

A közelmúltban új munkatárssal gazdagodott az Egressy Dental budai rendelője. Az új...