Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-10

Tibeti hangtálterápia

Tibeti hangtálterápia

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy kellemes hang vagy ismerős dallam örömmel tölt el bennünket, szinte megérinti a lelkünket. A tibeti hangtálak éneke ennél is fokozottabb hatást ígér: egyesek szerint gyógyító ereje van. Az Alba Natura Egészségközpontban kipróbálhatjuk a tibeti hangtálterápiát.

A keleti világban már ősidők óta használják a hangokat és a zenét az ember gyógyítására, hiszen jól tudják, hogy minden hang egy bizonyos rezgésen jön létre, azok pedig hatnak az anyagi világra – befolyásolva ezzel az ember tudatát, az érzéseit és a testét.

A nyugati tudomány az utóbbi évtizedekben egyre több kutatást folytat a hangok, a rezgések hatásainak kimutatására és bizonyítására. Nagyon sok szemléletes kísérlet készült, amelyekben a vízzel vagy finomszemcsés homokkal „hallgattattak” zenét, és bizonyos frekvenciáknál az anyagok gyönyörű geometriai formákba rendeződtek.

Harmóniát teremt

Bizonyos rezgések kedvezően hatnak ránk. Ilyen a komolyzene, a természet hangjai, és elsősorban az erre a célra készített hangkeltő eszközök, mint a tibeti hangtálak, gongok, csengők, esőbot, óceándob, sámándob stb. Ezen eszközök megfelelő használatával nemcsak a fül számára hallható zene, dallam és ritmus vált ki kellemes érzéseket, hanem jelentős módon hatnak az egészségi állapotunkra is. Az emberi test 60-70 százaléka víz és folyadék, amely kitűnően vezeti a rezgéseket – mindenféle rezgést, ami a mindennapok során ér bennünket.

A hang- és rezgésterápia alkalmazása segít visszaállítani a harmóniát, a rendet és az egyensúlyt a szervezetünkben azáltal, hogy egyszerre hat a tudatra, az érzésekre és a fizikai testre. Pozitív változás csak mindhárom szint egyidejű kezelésével lehetséges.

Megelőzésre is használható, hiszen a legáltalánosabb első hatás éppen a nyugalom, a béke magától értetődő érzése, amit megtapasztal, aki kipróbálja. Később pedig érezhetővé válik a testi tünetek enyhülése, az izom- és idegi feszültség csökkenése, lelki szinten pedig egyre kiegyensúlyozottabbá válunk általa.

Rendszeresen, terápiaszerűen alkalmazva kiegészíthet bármilyen egyéb egészségjavító eljárást, hiszen támogatja és erősíti annak hatásait.

A kezelés menete

A földön kialakított fekhelyen vagy kezelőágyon könnyű, akár utcai ruhában is történhet a kezelés, a lényeg, hogy kényelmesen el tudjunk helyezkedni, meg tudjunk pihenni. A klasszikus masszázzsal ellentétben a hangmasszázs során a terapeuta nem érintkezik a klienssel. A masszázs a hangtálak közvetítésével, illetve azok hangrezgései által történik: meghatározott kezelési menetet követve, a test egyes pontjaira és a test köré különböző méretű tálakat helyeznek, amelyeket felváltva ütővel lágyan megütnek.

A kezelés hatásának leírása szerint a szervezetben keletkezett energiablokkok elzáródást hoznak létre, de a rezgések szabad utat engednek az energia áramlásának. A hanghullámok egészen a sejtekig hatolva „masszírozzák át” az egész testet. A megszólaltatott tál a szervezetünkben felgyülemlett és besűrűsödött alulrezonált energiákat feloldja, majd gyógyító rezonanciával tölti fel.

Ha a test blokkmentes, akkor a hangrezgések könnyedén áthaladnak rajta és kilépnek a lábujjaknál, valamint a hajszál végeinél. A rezgéseket azonnal érzékeljük, a folyamatos hang- és rezgésáramlás hatására kellemesen ellazulunk. Egy kezelés során 13 zengőtálat használnak, amelyek közel száz hanghullámot tudnak produkálni, amennyiben a tálak különböző méretűek és falvastagságúak.

A ráhangolódó, harmonizáló, feltöltő hangmasszázs 30 percet vesz igénybe, az egyén szintjén mélyre ható hangterápia 70-85 percig tart.

A hangterápia alkalmazási területei

A hang- és rezgésterápia bármely korban – gyerekeknél is – és szinte bármely probléma esetén alkalmazható. Ideális esetben hetente javasolják a kezelést, de a kéthetente, havonta sorra kerülő hangtálterápia is képes feltölteni a testet, valamint bizonyos szintig harmonizálni a testet-lelket.

A hangmasszázs, hangterápia hatásai:

a stressz okozta feszült állapotok oldódása,

a légzés javulása, elmélyülése,

az immunrendszer felerősödése, öngyógyító folyamatok be-indulása,

energiablokkok oldódása,

nyak-, váll-, hát-, deréktáji izomfájdalmak enyhülése, megszűnése,

fejfájás, alvászavarok megszűnése,

emésztési szabályozás, alhasi görcsök oldódása,

keringési zavar, magas vérnyomás csökkenése,

tanulási nehézség, koncentráció, motiváció javulása,

a viselkedés harmonizálása (hiperaktivitás, indulatok kezelése, folyamatos megfelelési vágy, zárkózottság stb.),

a mentális és fizikai kimerültség eltűnése (pl. hajszolt munkatempó, gyesen lévő kismamák stb.),

munkahelyi stressz tüneteinek enyhítése (konfliktuskezelés javítása, feszített munkatempó, motiváció elősegítése stb.).
 
Ellenjavallatok:

testbe beépített elektronikus eszközöket használóknál (pl. pacemaker),

várandósság idején (a magzat érzékenysége miatt az első 12 hétben mindenképpen),

akut gyulladás és láz meglétekor,

epilepszia vagy az arra való hajlam esetén,

műtét utáni 6 hétben,

epekő, vesekő, fémprotézis, műtéti hegek, törések esetén a terápia előtt tájékoztatni kell a kezelőt.

Ajánló
Ajánló
Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Az ülő, mozgásszegény életmód miatt kialakuló bajok már fiatalkorban jelentkezhetnek,...

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

A legodaadóbb szülő türelmét is próbára teszi, ha a gyermeke betegség miatt szinte...

A digitális röntgenkészülék előnyei

A digitális röntgenkészülék előnyei

A közelmúltban új munkatárssal gazdagodott az Egressy Dental budai rendelője. Az új...