Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-30

A digitális röntgenkészülék előnyei

A digitális röntgenkészülék előnyei

A közelmúltban új munkatárssal gazdagodott az Egressy Dental budai rendelője. Az új kolléga magas és meglehetősen szűkszavúan álldogál a röntgenszobában. Ennek ellenére nagyon kedvelik, hiszen hatalmas segítséget nyújt a fogorvosoknak és az asszisztenseknek a mindennapokban. Ő nem más, mint egy digitális röntgenberendezés, amely panoráma- és teleröntgen-felvétel készítésére is alkalmas. 

A röntgensugárzás, illetve az általa létrehozható kép nem a mai kor találmánya. Wilhelm Conrad Röntgen 1895-ben fedezte fel az X sugarat, amiért 1901-ben elsőként kapott fizikai Nobel-díjat. Ez a módszer tehát több mint száz éve jelent segítséget az emberiség számára. A mai fogászati röntgentechnológiát mégis bátran nevezhetjük modern képalkotó eljárásnak. A legújabb berendezések egyre alacsonyabb sugárdózissal egyre több információt mutatnak meg. A röntgenkép az ismert fekete film helyett azonnal a számítógépbe kerül, ahol szoftver segítségével válik feldolgozhatóvá. A számítógépen megjeleníthető felvétel élesebb, részletgazdagabb, nagyítható, árnyékolható – azaz jóval több információ olvasható ki belőle.
 
Mire jó a fogászati panorámaröntgen?
 
Egy felvételen áttekinthető az összes fog helyzete, állapota – nem kell külön-külön minden egyes fogról röntgenképet készíteni. Segítségével diagnosztizálhatók az állkapocsízület, illetve az arcüreg rendellenességei is. Látható a csont lefutása, az esetleges fogágypusztulás mértéke.

Mind a normál fogpótlások, mind a fogbeültetéssel összekapcsolt fogpótlások tervezésekor felbecsülhetetlen értékű. Az orvos a felvétel segítségével tudja megtervezni a fogimplantációs fogpótlást a csont minősége, illetve a környező anatómiai képletek (idegek, arcüreg stb.) elhelyezkedése függvényében.

Egyszerű szájüregi vizsgálattal nem érzékelt, megbújó szuvasodások fellelésében szintén óriási jelentőségű.
 
Miért jobb a digitális röntgen, mint a hagyományos, előhívós?
 
1. Mert kisebb sugárterheléssel jár a páciensre nézve

Valójában az analóg röntgenkészítés sugárdózisa is elenyésző, és messze belül marad bármilyen egészségügyi határértéknek, de a digitális berendezések sugárkibocsátása akár 90 százalékkal alacsonyabb is lehet ezeknél.
 
2. Jobb képfelbontás – pontosabb diagnosztika

A képminőség nem csupán jobb, pontosabb és részletgazdagabb, de a röntgenértékelő szoftverek segítségével igény szerint lehet emelni a fényerőt, a kontrasztot, rendelkezésre állnak mérőeszközök és egyéb hasznos kiegészítő lehetőségek, amelyek mind segítik a megfelelő diagnózis felállítását.
 
3. Kevesebb hibalehetőség

A röntgenfilm a tárolás és az előhívás során fényt kaphat, sérülhet, az előhívó folyadékok szennyeződhetnek, ezek pedig mind rontják az elkészült felvétel minőségét. Ilyenkor – jobb megoldás híján – új képet kell készíteni. A digitális röntgeneknél ezek a hibalehetőségek ki vannak iktatva, a felvétel csak akkor sikerülhet rosszul, ha a páciens exponálás közben megmozdul.
 
4. A digitális röntgen környezetbarát

Egy digitális készülék az előhívó és fixáló vegyszerek nagy mennyiségű felhasználását fölöslegessé teszi, ezáltal kíméli a környezetet.
 
5. Egyszerűbb tárolás, továbbítás és adminisztráció

A digitálisan tárolt felvételek könnyen kereshetők és bármely adathordozóra rögzíthetők, igény szerint e-mailben vagy más online platformon is továbbíthatók.
 
6. Gyorsabb felvételkészítés

Egy digitális felvétel a páciens érkezésétől távozásáig nagyjából 5 percet vesz igénybe. Az analóg röntgeneknél meg kellett várni az előhívási, fixálási és száradási időt, amely a folyamatot 15 percre is elnyújthatta.
 
7. Egyszerű másolatkészítés – minőségromlás nélkül

A filmre készített felvételek másolása mindig is problémás volt, a másolatok minősége bőven elmaradt az eredeti képtől. A digitális megoldásokkal adatvesztés nélküli másolatok készíthetők, végtelen számban.

Ajánló
Ajánló
Három édesség, amit érdemes elkerülnünk húsvétkor

Három édesség, amit érdemes elkerülnünk húsvétkor

Önnél is elmaradhatatlan fogásnak számítanak az édességek húsvétkor? A legtöbb háznál...

Tippek tavaszi fáradtság ellen

Tippek tavaszi fáradtság ellen

Bár beköszöntött a tavasz, sokunk nem érti, miért vagyunk a napsütésben olyan lehangoltak...

Tudjunk róla: a túlsúlyosok 80 százalékát érinti a zsírmáj

Tudjunk róla: a túlsúlyosok 80 százalékát érinti a zsírmáj

Európában több millió embert érint a zsírmáj, a máj enyhe, illetve középsúlyos...