Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-05-06

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

A legodaadóbb szülő türelmét is próbára teszi, ha a gyermeke betegség miatt szinte folyamatosan hiányzik az iskolából. Sok mindenre odafigyelhetünk, hogy a gyerek egészséges legyen, és érdemes a Vitahelp komplex gyermek szűrővizsgálatára is bejelentkezni, amelynek segítségével számos probléma mérhető és felszámolható.

Talán azt gondoltuk, hogy a kicsi bölcsis és óvodás időszaka alatt szinte az összes gyermekbetegségen átesett, és ezzel túl is vagyunk a nehezén… Aztán rájövünk, hogy az iskola új kihívásokat jelent az egészségmegőrzés terén is. Már szeptemberben veszélynek van kitéve gyermekünk, amikor a kortársak a nyári szünet elmúltával nemcsak az élményeiket osztják meg egymással, hanem a kórokozókat is. Ugyanígy minden szünet, a téli és tavaszi is potenciális veszélyforrás, az influenzajárvány idejéről nem is beszélve. Gondoljuk végig, mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk egészségét megóvjuk és elkerüljük az otthoni betegeskedést. A megelőzés legfőbb pillérei a következők: 
 
Pihentető és elegendő alvás

Egy amerikai alváskutató szervezet, a National Sleep Foundation szakembereinek vizsgálatai alapján megfogalmazott egy ajánlást, amely szerint 9-11 óra alvásra van szüksége egy általános iskolásnak, egy óvodásnak pedig ennél is többre, 10-13 órára. Tehát ha este 8 és 9 óra között lefektetjük a gyermeket, akkor reggel frissen, pihenten és kiegyensúlyozottan kezdheti a napot. Így a betegségekkel szemben is ellenállóbb lehet.

Aktív életmód

A kulcs a rendszeresség és az intenzitás. A heti 2-3 alkalommal végzett sporttevékenység megfelelő kiegészítése lehet a testnevelésóráknak. A sportág kiválasztásánál érdemes kikérni a testnevelő vagy más sportszakember véleményét. Ők a gyermek alkati adottságait és habitusát figyelembe véve tudnak ajánlani megfelelőt a mozgásformák közül. Fontos a családdal együtt végzett aktivitás is, lehet az egy kirándulás, lovas program vagy éppen egy közös foci, barlangászás, esetleg biciklizés. Jó példa lehet a gyerkőc előtt, ha a szülők is gondot fordítanak a rendszeres mozgásra.

Megfelelő táplálkozás

Az energiaszükségletet befolyásolja a gyermek kora, neme, tápláltsági állapota, fizikai aktivitása, valamint életmódja. De annyi bizonyos, hogy gyermekünk étrendje mind az öt csoportból kell, hogy tartalmazzon élelmiszereket: kenyér és cereáliák, gyümölcs- és zöldségfélék, húsok és alternatívák, tej és tejtermékek, zsiradékok. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy az összes tápanyaghoz hozzájuttattuk. Sok múlik a mennyiségen és a minőségen is. 

Segítség a szakemberektől

Ha tanácstalanok vagyunk, nyugodtan forduljunk szakemberekhez. A Vitahelp Egészségközpontban a komplex gyermek-szűrővizsgálat segít utánajárni a bajnak. A vizsgálat 6–14 éves korig javasolt.

Segítségével mérhetők az immunrendszeri zavarok, a gyakori fertőzések okai, az allergiák és bőrpanaszok háttere, a hiperaktivitás és a figyelemzavar, a krónikus betegségek, a fiatalkori túlsúly okai, az emésztőrendszeri és felszívódási panaszok. A mérések eredményeként a szakemberek személyre szabott terápiát javasolnak.

A teljesen fájdalommentes gyerek szűrővizsgálat elemei:

Biofeedback

Amikor egy szerv vagy szervrendszer megbetegszik, megváltozik az elektromágneses tevékenysége: az egészséges és fiziológiailag normális rezgésszámokon kívül olyan kóros hullámokat kezd kibocsátani, amelyek nemcsak az adott szerv, hanem az egész szervezet működését gyengítik. A vizsgálattal mód nyílik a szervezetben kialakult, minimális, alig észlelhető eltérések kimutatására, amelyek a későbbi, súlyosabb elváltozások előjelei, esetleg kiinduló okai lehetnek. Segítségével feltérképezhetők a szervezettel kapcsolatban álló környezeti allergének, toxikus anyagok, környezeti ártalmak hatásai, valamint a szervezet aktuális vitamin-, ásványianyag- és aminosav-ellátottsága.
 
Electro Intersticiális Scan (EIS) – A sejt közötti tér vizsgálata

A módszer egyedülálló módon ad információt a sejten kívüli és sejten belüli terek állapotáról, illetve az azokban zajló élettani folyamatokról. A műszer lehetővé teszi, hogy egy háromperces eljárással képet kapjanak a szervezet aktuális állapotáról.

Információt nyújt például a szív, a vesék, a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy, az emésztés, az agy vagy akár az idegrendszer funkcionális állapotáról. Áttekintést nyerhetnek a hormonszintekről, az oxidatív stresszről, a vérgázértékekről, a szervezet sav-bázis egyensúlyáról, valamint az esetleges rizikófaktorokról.
 
Klasszikus belgyógyászat

A személyes és családi anamnézis felvétele után részletes belgyógyászati vizsgálat, illetve státusz felvétele következik. Belgyógyász szakorvos által kielemzik, kiértékelik az egyes vizsgálatokat, illetve az integrált medicina alkalmazásával összefoglalják a terápiás javaslatokat.
 
Non-invazív véranalízis

A készülék a megszokott (vizelet, vérkép) laboratóriumi paramétereken messze túlmutató vizsgálati spektrumot ölel fel, ráadásul az alapparaméterek mellett azok értelmezését és a tényleges élettani folyamatok megértését segítő eredményekkel is szolgál. Hőmérsékletméréses módszerrel élő vért vizsgálnak, a test biológiailag aktív pontjaira helyezett elektródák segítségével. A vizsgálat többek között a máj- és emésztőenzimeket, a különböző szervek vérellátását, néhány hormon szintjét, a vér alakos elemeit, vérgázparamétereket, vesefunkciókat, tüdő- és keringési mutatókat nézi.
 
Pulzusdiagnosztika

A vizsgálat 300 EKG-leütés alatt a bioritmus (idegrendszer) általános állapotát méri, képet kaphatunk a szervezet biológiai életkoráról, a napi aktuális energiaszintről, az energiatermelésről és -felhasználásról, a folyadékháztartásról, az emésztés-felszívódás arányáról, az alvás minőségéről, a stressz-szintről, illetve a szervezet stresszadaptációs képességéről.

A vegetatív ritmus szabályozása hatással van például az emésztés hatékonyságára, működéséra, de alapvetően meghatározza minden szervrendszer működésének ritmusát, valamint összehangolja azok működését. A módszer nagyon jól használható a mindennapokban akár aktuális kihívások, élethelyzetek gyors elemzésére, illetve arra, hogy lássuk, ezek a hatások mennyire befolyásolják saját belső ritmusunkat.

Egy esetleges sportsérülés utáni rehabilitációs időszakban is hasznos lehet, amikor fizioterápiás, korrekciós vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak, hiszen folyamatában lehet követni annak hatását.

Ajánló
Ajánló
Három édesség, amit érdemes elkerülnünk húsvétkor

Három édesség, amit érdemes elkerülnünk húsvétkor

Önnél is elmaradhatatlan fogásnak számítanak az édességek húsvétkor? A legtöbb háznál...

Tippek tavaszi fáradtság ellen

Tippek tavaszi fáradtság ellen

Bár beköszöntött a tavasz, sokunk nem érti, miért vagyunk a napsütésben olyan lehangoltak...

Tudjunk róla: a túlsúlyosok 80 százalékát érinti a zsírmáj

Tudjunk róla: a túlsúlyosok 80 százalékát érinti a zsírmáj

Európában több millió embert érint a zsírmáj, a máj enyhe, illetve középsúlyos...