Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-05-14

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Az ülő, mozgásszegény életmód miatt kialakuló bajok már fiatalkorban jelentkezhetnek, valamint a számítógépek, okoseszközök egyre elterjedtebb használatával pedig szaporodik a fiatal panaszosok száma. A Swiss Prémium Egészségközpont szakemberei elmondják, kihez fordulhatunk, ha mozgásszervi problémánk van. 

Sokan nem tudják, hogy bizonyos mozgásszervi fájdalmakkal, problémákkal ortopéd orvost vagy reumatológust keressenek fel inkább. Ezért fontos tisztázni, hogy az ortopédus elsősorban a térd és a csípő kopásos panaszaival, lábdeformitásokkal (például kalapácsujjal) foglalkozik, és ezekre műtéti megoldásokat is nyújt.
 
A reumatológia szintén mozgásszervi megbetegedésekkel foglalkozik, ez azonban egy olyan szakmai határterület, amely szorosan összefügg a belgyógyászattal és az ortopédiával is. Elsősorban ízületi elváltozásokat és fájdalmakat, csontbetegségeket (például csontritkulást), valamint immunológiai eredetű problémákat kezelnek a reumatológus szakorvosok. Ha fáj, nehezen mozog vagy megdagad bármely ízülete, fáj a gerince, végtagba sugárzó nyaki, deréktáji fájdalma vagy csontritkulása van, illetve szeretné megtudni, hogy mindezeket hogyan előzhetné meg, forduljon reumatológus szakorvoshoz!
 
Mi tehetünk csontjaink, ízületeink egészségéért?

· Fontos, hogy helyesen táplálkozzunk, fogyasszunk olyan ételeket, amelyek tartalmaznak megfelelő mennyiségű D-vitamint és kalciumot. Ennek a kettőnek a kombinációja azért fontos, mert a D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba.

Sok kalciumot tartalmaznak a tejen, tejtermékeken kívül a halak, főleg a szardínia és a lazac. Szintén jó forrás a mák, a dió, a mandula, egyes zöldségek, például a brokkoli, a káposzta, a cékla. D-vitaminból sok van a tojásban, a tejben, a tejtermékekben, a májban, a halolajban. A napsugárzás hatására a bőrünkben is keletkezik belőle: ehhez naponta legalább 15-20 percig kell napon tartózkodnunk. 

· A szabadban való séta, testmozgás éppen az előbb említett D-vitamin-képződés elősegítése miatt fontos, ugyanis ez a vitamin a napfény hatására termelődik a szervezetben.

· Rendszeresen sportoljunk, de ne vigyük túlzásba! Mindenkinél egyénre szabott, hogy mi az a testmozgás, ami számára leginkább megfelel, nyilvánvaló, hogy más típusú és intenzitású sport való egy túlsúlyos, 50 éves férfinak, mint egy vékony testfelépítésű, 30 éves nőnek. Ne dőljünk be az interneten keringő, aktuálisan divatos mozgásformáknak, inkább kérdezzünk szakembert. A mozgás csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét, illetve jó közérzetet biztosít.
 
Az egyik leggyakoribb probléma, amivel a reumatológusok kezelik pácienseiket, a csontritkulás. Nőknél a menstruáció elmaradása után fontos, hogy rendszeresen történjen csontsűrűségmérés. Általában elmondható, hogy bélbetegségek, felszívódási problémák és cukorbetegség esetén fokozottabban ügyeljünk a csontjaink állapotára is.
 
Kevesen tudják, de a családi öröklődésnek is fontos szerepe van a mozgásszervi problémák kialakulásában, ezért figyelni kell a megelőzésre. Negyvenéves kor felett tanácsos elmenni egy mozgásszervi szempontú szűrővizsgálatra, ahol minden páciens személyre szabottan kap tanácsot a helyes életmódra vonatkozóan.

Ajánló
Ajánló
Letört fog - van rá megoldás!

Letört fog - van rá megoldás!

Bármikor megeshet velünk, hogy hibátlan fogsorunk csorbát szenved. Véletlen baleset miatt...

Előzze meg a sportsérüléseket!

Előzze meg a sportsérüléseket!

Régóta sportol vagy most kezdi? Intenzíven edz vagy hobbisportoló? Bármelyik igaz is önre,...

A férfiak és a nátha – tényleg jobban szenvednek?

A férfiak és a nátha – tényleg jobban szenvednek?

Elterjedt vélekedés, hogy a férfiak jobban megszenvedik a banális légúti fertőzéseket is,...