Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-05-20

A rugalmas ízületek titka

A rugalmas ízületek titka

Ahhoz, hogy az egészségünket minél tovább megőrizzük, időről időre érdemes tájékozódnunk a tudomány legújabb eredményeiről és folyamatosan frissíteni ismereteinket. Tudta például, hogy a kollagént nemcsak kívülről használhatjuk a bőrünk szépítésére, hanem belsőleg szedve, ízületeink rugalmasságának megőrzésére is? 

A kollagén az egyik legfontosabb, a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben jelen lévő fehérje, amely nélkülözhetetlen többek között a bőr, az inak és az ízületek rugalmasságának megőrzéséhez. 
 
Testünk ragasztója

A kollagénről mostanában sokat hallunk, hiszen hosszú ideje az egyik legnépszerűbb „csodaösszetevőnek” számít az öregedést gátló arckrémekben, és egyre több olyan termék kapható, amelyek segítségével belsőleg is bevihetjük szervezetünkbe. Kevesebben tudják, hogy a kollagén nemcsak a szépségünk és fiatalságunk megőrzéséhez fontos, de minden olyan (kötőszövetből álló) szerv működéséhez nélkülözhetetlen, ahol lényeges az erős, tartós rugalmasság.

Kollagént találunk többek között az izmokban, az inakban, az ízületekben, a porcokban, sőt a csontokban és a belső szerveinkben is. A kollagént folyamatosan termeli a szervezetünk, ám idővel ez a termelődés lelassulhat – ennek a következménye például az is, hogy az öregebbeknek kevésbé rugalmas a bőre és az ízületeik sem úgy működnek, mint néhány évtizeddel korábban. 

Még jobb felszívódás

A kollagén peptidek a kollagén hideg folyadékban is oldódó, könnyen emészthető és nagyon bioaktív formái. Felszívódási képességük 90 százalék fölötti, szemben az elfogyasztott élelmiszereink 25-27 százalék körüli eredményével. 

A kollagén peptidekről klinikai kutatások kimutatták, hogy bevitelük támogatja a kötőszövetek regenerálódását, az egészséges struktúrák fenntartását. A kötőszövetek – akárcsak az izmok – nagy szerepet játszanak a fizikai teljesítményben. Mégis, az izomzattal ellentétben a kötőszövetek állapotát, támogatását legtöbbször figyelmen kívül hagyjuk, pedig sok szakértő úgy tartja, hogy a sportolók valójában olyan erősek és annyira terhelhetők, mint amilyen erős és terhelhető a kötőszövetük.

Segíti a fogyást

A kollagén típusú fehérjék bevitele segít a fogyásban, mivel jobban eltelítenek, mint a többi fehérjetípus. Egy klinikai vizsgálat szerint a kollagén-fehérjepor 40 százalékkal jobban eltelít, mint az ugyanolyan mennyiségű tejsavó-, kazein- vagy szójafehérje. Egy másik, elhízottak és a cukorbetegek körében készült tanulmány szerint a hidrolizált kollagén bevitelének hatására a jóllakottságért felelős hormonok felszabadultak a vérben, így a kollagénkiegészítést kapók 20 százalékkal kevesebbet ettek a következő étkezésükkor, mint azok, akik más típusú fehérjét fogyasztottak.   

Erősíti a csontokat 

A kollagén által a szervezet erősebb csontokat épít, így csökken a csonttörések veszélye. A kollagén lebomlása miatt az öregedés során a csontszilárdságunk felét veszítjük el. A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy minél több kollagén van a csontjainkban, azok annál keményebbek, ezáltal csökken a törés kockázata.

A kollagénnel való kiegészítés javítja a csontok erejét azáltal, hogy stimulálja az új csontsejt növekedését az elhasználódott vagy sérült csontsejtek helyettesítésével. Ha kollagén peptideket tartalmazó készítményt szedünk, az regenerálja térdízületünket is, így pedig jobban bírjuk a mozgást és aktívabbak leszünk egész nap. 

Ajánló
Ajánló
Figyeljünk arra, hogy ne hízzon el a gyerek!

Figyeljünk arra, hogy ne hízzon el a gyerek!

Manapság a túlsúly általános probléma. Ahhoz azonban, hogy a jövő generációja, azaz...

Miért fontos az ultrahangvizsgálat a nőgyógyászatban?

Miért fontos az ultrahangvizsgálat a nőgyógyászatban?

Az ultrahang-diagnosztika területén az elmúlt 20-30 évben nagyon nagy fejlődés következett...

Mindfulness: a stresszoldás hatékony eszköze

Mindfulness: a stresszoldás hatékony eszköze

Már-már elnyeli az állandó munka, stresszben él, úgy, hogy a folyamatos hajtás a...