Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-04

A szappan, ami túlmutat a tisztításon

A szappan, ami túlmutat a tisztításon

A szappanok ma újra reneszánszukat élik, a folyékony kiszerelésű változatok mellett ismét divatba jöttek a kemény darabok. Ezek pedig már nemcsak jó illatukkal csábítanak, hanem számos problémára is megoldást jelentenek. 
 
A kemény állagú szappanok között ma már találunk olyanokat is, amelyek kifejezetten a haj, a test és az arc tisztítására szolgálnak. A hagyományos kézmosó szappanokban lévő összetevők a fertőzések megelőzésére jók, viszont például az arc vagy a dekoltázs érzékeny bőrének ápolására nem alkalmasak, mert ezeket a zsírszegény területeket pillanatok alatt kiszárítják. 

Az új típusú szappanok olyan értékes olajokat, növényi összetevőket tartalmaznak, amelyek megszabadítják a bőrt a szennyeződésekkel kevert faggyútól. Van olyan, amely a tisztítás mellett a bőr mélyebb rétegeibe juttatja a nedvességet, tehát hidratál is. Különösen az organikus vagy biováltozatok ajánlottak, hiszen azok mentesek a különféle kemikáliáktól. Népszerűek a bőrradírozó szappanok is, amelyekkel fürdéskor megszabadulhatunk az elhalt hámrétegtől.

Egy kis szappantörténelem
 
A legrégibb időkben nem tisztálkodásra, hanem bőrök cserzésére, kikészítésére használták a szappant. A papirusztekercsek feljegyzései szerint az egyiptomiak a mumifikáláshoz alkalmazták az olajak és zsírok lúgos sóit. Ezeknek a szappantartalmú anyagoknak gyógyító hatást is tulajdonítottak, és virágokból sajtolt illóolajokkal tették őket kellemesebbé. 

A szappanfőző mesterség Európában a VII. században jelent meg, és korántsem terjedt el széles körben. A növényi hamu, a növényi vagy állati olajok és különböző illatosító anyagok felhasználásával készült szappan előállításának módja titok volt. A IX. századi arab alkimisták feljegyzéseiben is találunk utalásokat a szappan tisztító hatására. Ekkor már jelentős Európában az arab, a perzsa és az indiai szappanbehozatal. 

Ezzel egy időben kezd kifejlődni Európában is a szappangyártás. Nagy Károly rendeletben írja elő, hogy a hűbéri birtokon szappanfőző iparosokat is kell tartani. Szappanfőző céhek alakulnak. A XVI. századból fennmaradt krónikákból kiderül, hogy a szappant már borotválkozásra is használták, és a borbélyok saját maguk állították elő. A szappanfőzés eljárásait szigorú titokként kezelték, elárulását pedig komolyan büntették.

Az első szappangyár

Az első szappangyár a XVII. században nyílt meg Toulon városában, és a következő évszázadra Marseille lett a szappangyártás központja, ám még ezután is mintegy száz évnek kellett eltelnie, hogy a szappan minden európai háztartásban elterjedjen. Addigra a tisztaság státuszszimbólummá vált, és azt is felismerték, hogy elősegíti bizonyos betegségek és fertőzések elkerülését. 

A szappangyártás a XX. század első felében rohamos fejlődésnek indult. A klasszikus, üstökben való szakaszos főzési eljárásokat felváltotta a korszerűbb, gazdaságosabban működő, folyamatos gyártási eljárás. A szappangyártás még meg sem élhette az ipari kibontakozását, a szintetikus mosószerek megjelenésével máris háttérbe szorult, a pipereszappanok helyét pedig elfoglalták a folyékony szappanok, habfürdők.

Több mint kéztisztító

Ez a trend látszik megfordulni mára, hiszen a gyógyhatású szappanok, amelyeknek fontosak a természetes összetevői, már egy új életformát is hirdetnek: a környezet- és egészségtudatos emberét, aki gondosan kiválasztja azokat a termékeket, amelyeket használ, és amelyekkel nem árt sem önmagának, sem pedig bolygónknak.

Nézzük, hogy a Király Gyógynövénytárban milyen szappanokkal örvendeztethetjük meg magunkat, és azok milyen problémákra nyújthatnak megoldást.

Levendulás kecsketej szappan 

A kecsketejből készült szappanoknak gyulladáscsökkentő hatásuk van, ezért száraz és érzékeny bőrre ajánlottak. Selymessé és puhává teszik a bőrt. A legnagyobb javulást ekcémában, pikkelysömörben szenvedőknél tapasztaltak, de előfordult már fémallergiásoknál is. Ez a szappan hajmosásra is ajánlott, megszünteti a fejbőr viszketését. Lábgombára, bőrpirosságra is hatásos. A kecsketej szappan használata mellett nincs szükség többé testápoló krémre!

Nesti Dante articsókaszappan

Ez a férfiak számára is ajánlott szappan élénkít és energetizál, kellemesen selymes érzetet hagy a bőrön. 1945-ben Dante Nesti egy 50 literes rézüstben kezdett szappant főzni. Mára a család harmadik generációja irányítja az üzemet, amely 70 ezer és 120 ezer literes főzőüstjeivel Európa egyik legnagyobbja lett. A kiváló minőségű szappan főzése lassú és költséges folyamat: a természetes, nagy tisztaságú olíva-, pálma- és kókuszolajat lassan, alacsony hőfokon, szóda hozzáadásával három napig főzik, majd kivonják a keletkező glicerint, és természetes illóolajokkal, hatóanyagokkal újra felfőzik, formázzák és csomagolják.

Yamuna hévízi iszapszappan

A Yamuna hidegen sajtolt szappanok nem hőkezeléssel, hanem kíméletes, különleges préselési technológiával készülnek. Ennek köszönhetően a bennük lévő gyógynövények, illóolajok és hatóanyagok csak minimális sérülést szenvednek, így zavartalanul fejthetik ki a bőrön jótékony hatásukat. A szappant és az iszapot kombinálva sikerült ezt a bőrtápláló terméket elkészíteni, amelynek krémes jellege a tejszínhabéval vetekszik. A hévízi tó gyógyiszapja fájdalomcsillapító hatását a rádiumos összetevőknek köszönheti, amelyek a szervezetbe jutva elősegítik és fokozzák az anyagcserét, megnyugtatják az idegrendszert, élénkítik a mirigyek működését.

Ajánló
Ajánló
Figyeljünk arra, hogy ne hízzon el a gyerek!

Figyeljünk arra, hogy ne hízzon el a gyerek!

Manapság a túlsúly általános probléma. Ahhoz azonban, hogy a jövő generációja, azaz...

Miért fontos az ultrahangvizsgálat a nőgyógyászatban?

Miért fontos az ultrahangvizsgálat a nőgyógyászatban?

Az ultrahang-diagnosztika területén az elmúlt 20-30 évben nagyon nagy fejlődés következett...

Mindfulness: a stresszoldás hatékony eszköze

Mindfulness: a stresszoldás hatékony eszköze

Már-már elnyeli az állandó munka, stresszben él, úgy, hogy a folyamatos hajtás a...