Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-12

Kedvenceink fogai – hogyan vigyázzunk rájuk?

Kedvenceink fogai – hogyan vigyázzunk rájuk?

Kerületünkben is nagyon sok olyan ember él, akinek az otthonában tartott házi kedvencek, macskák, nyulak, esetleg vadászgörények és persze az örökké népszerű kutyák szereznek sok örömöt. A gondos gazda ügyel arra, hogy a háziállata jókedvű és egészséges legyen. Fontos odafigyelni négylábú barátaink jó közérzetére, például a fogainak helyes, rendszeres ápolására.

A különféle háziállatok, a kisebb és nagyobb kedvencek évezredek óta teszik boldogabbá az emberek életét. Ma is nagyon népszerűek, és gyakran találkozhatunk velük kerületünk utcáin sétálva. Egy jó gazda tudja, mennyire fontos kedvenc kutyája, cicája és persze a többi állat számára is a bunda, a fül, a mancs, a szem és a karmok ápolása. Emellett érdemes odafigyelni a fogakra is. Mindenekelőtt a kutyáink életét könnyíthetjük meg azzal, ha elvisszük őket rendszeres fogászati ellenőrzésre.
 
Ellenségünk, a fogkő

Nemcsak a gazdáknak kell rendszeresen fogorvoshoz járnia, hanem a kutyáknak is. A mai, jól felszerelt állategészségügyi központokban képzett szakemberek várnak ránk, akik szívesen elmondják, mit kell tennünk azért, hogy négylábú barátunk sokáig és egészségesen élhessen.

A kutyák igen gyakran küszködnek fogászati problémákkal. Bár a fogszuvasodás ritka közöttük, annál inkább elterjedtebb a fogkő. Érdemes odafigyelni a tüneteire, ilyen például az, ha a kutyánknak kellemetlenné válik a szájszaga vagy kihullanak a fogai. Intő jel, ha elveszíti az étvágyát, vérzik az ínye, váratlanul sokat nyáladzik vagy a száját elkezdi erőteljesen hozzádörzsölni mindenféléhez.

Ne várjunk addig, amíg a problémák jelentkeznek vagy súlyossá válnak, a megelőzést érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni. Ha a kiskutyát fiatalkorában elvisszük az állatorvoshoz, akkor hozzászokik a vizsgálatokhoz, nem fog félni, és egyszerűvé teszi mind a mi, mind a szakemberek dolgát.
 
Otthoni feladatunk

A fogkő gyanújával nem kell egyből szakemberhez fordulnunk, mi magunk is ellenőrizhetjük a kutyánk fogazatát. Ha feltámad a gyanúnk, hogy fogkőtől szenved, akkor először szagoljuk meg a leheletét. Ha az büdösebb a korábbinál, akkor valószínűleg már baj van.

A fogkő kialakulásáért baktériumok felelősek, kialakul egy vékony, fehér színű lepedékréteg az elhalt sejtekből, az ételmaradékból és a kórokozókból.  A baktériumok savat termelhetnek, ez pedig gyulladást okozhat, és megrongálja a fogzománcot.

Hamarosan barnás színeződést is felfedezhetünk, valamint különféle ásványi anyagok tapadnak meg a fogakon. Az ilyesmi nem csak a fogakat és az ínyt veszélyezteti, a kórokozók ugyanis bekerülnek a kutya vérkeringésébe, és megtámadhatják a veséjét, a máját, sőt a szívét is.

Ennek elkerüléséhez nézzük meg házi kedvencünk fogazatát. Az egészséges állat ínye rózsaszín, a fogai pedig fehérek. Ha mást tapasztalunk, például az ínye duzzadt és vörös, a foga pedig barna, akkor eljött az ideje annak, hogy szakemberhez forduljunk.
 
Ellenőrzés az állatorvosnál

Függetlenül a kutyánk életkorától, mindig érdemes megmutatni a fogait egy szakembernek. A kölyökkutyák esetén fontos, hogy ne legyenek harapási hibái, szépen fejlődjenek a tejfogak, majd az azokat felváltó maradó fogak. Gyakran előfordul, hogy egy állat nem veszíti el a tejfogát, hanem az megmarad, és összenyomódik az új szemfoggal. Ez azért nem jó, mert az ilyen állkapocsban könnyebben lerakódik a lepedék és a sok ételmaradék.

Kicsit idősebb állatok esetén gondot okozhat a fogkő megjelenése is, hároméves korukra a legtöbb állatnak már szembesülnie kellett valamilyen fogászati problémával. A jól felszerelt állatorvosi klinikákon ultrahanggal távolítják el a fogkövet. A beavatkozás előtt el kell altatni a kutyust, különben nagyon nehezen viselné el a tisztításokkal járó megpróbáltatásokat.

Az eltávolítás fájdalommentes és nem jár mellékhatással.

Fegyelmezett kutyák esetén a szemfogakat és a felső zápfogakat bódítás nélkül is meg lehet tisztítani. A rövid távú altatáshoz általában injekciót kap az állat. Amíg bódult, addig az orvos alaposan megvizsgálhatja a szájüregét, és nemcsak szakszerű módon eltávolítja a fogkövet, de szükség esetén más beavatkozást is elvégezhet, antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat is adhat a kutyának. A kedvencünk nem magától ébred fel, hanem ébresztő injekciót adnak neki. Az ébredés nem tart sokáig, utána az állat már a saját lábán térhet haza.
 
Más hasznos beavatkozások

Fontos, hogy a beavatkozás előtt hat-nyolc órán át ne adjunk neki enni. Nyáron, ha nagy a meleg, vizet kaphat. Ha új helyre megyünk, mindenképpen tájékoztassuk az orvost a kutyánk meglévő betegségeiről. A fogkő eltávolítása előtt nagyjából egy héttel érdemes vérvizsgálatot is kérni, ugyanis ennek az eredményeiből pontosan meg lehet állapítani, hogy házi kedvencünk altatható-e.

Ha pedig már amúgy is bódítani fogjuk, érdemes az állatorvosunkkal megbeszélni, hogy javasolja-e valamilyen más beavatkozás elvégzését is. Levághatja például a kutya karmait, beültethet azonosító csipet, leveheti a szemölcsöket, megtisztíthatja a fülét, és sor kerülhet egy ultrahangvizsgálatra is.

Ma már nemcsak az emberek moshatnak fogat, a kutyák számára is kifejlesztettek különleges fogkefét és fogkrémet. Ez utóbbinak csirkeíze van. Ha rendszeresen megmossuk négylábúnk fogát, akkor jóval kisebb lesz a fogkövesedés esélye. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az emberek fogkréme nem megfelelő, ezért azt soha ne próbáljuk ki a kutyánkon! Megfelelő táplálkozással is lassítható a fogkő kialakulása.

Gyakran ajánlják ételkiegészítőnek az algaport, illetve a különféle rágószalagokat. Vannak olyan jutalomfalatkák, amelyek hatékonyan tisztítják a fogakat, a meglévő fogkövet azonban ilyesmivel nem lehet eltávolítani. Ha felmerül annak a gyanúja, hogy kutyusunknak ilyesfajta problémája van, akkor ajánlott kikérni egy állatorvos szakvéleményét.

Ajánló
Ajánló
Vigyázzon a májára!

Vigyázzon a májára!

Májunk fontos szerepet játszik a különböző anyagcsere-folyamatokban, a...

Hogyan tüntessük el a bőrünket elcsúfító hegeket?

Hogyan tüntessük el a bőrünket elcsúfító hegeket?

A szép, hibátlan bőr érték. Nem csoda, ha igyekszünk vigyázni rá, megóvni az esetleges...

Mit kell tudni a sportfüggőségről?

Mit kell tudni a sportfüggőségről?

Bár rengetegszer halljuk, hogy mozogni mennyire egészséges, a túlzásba vitt sport inkább...