Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-18

Szemvédelem nyáron

Szemvédelem nyáron

Amikor beköszönt az év legmelegebb időszaka, szívesen töltünk minél több időt a természetben. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a ragyogóan napfényes időszakokban a megnövekedett sugárzás és az erős fény miatt különösen fontos odafigyelni a szemünk védelmére. Szerencsére csak néhány szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy gondtalanul teljenek a vakáció hetei.

Nyáron rengetegen kirándulnak a budai hegyekben. Különösen az első meleg napokon feltűnő, hogy az emberek még nem tudják, hogyan is öltözzenek. Van, aki – ha nem is télikabátban, de – alaposan felöltözve indul kirándulni, míg mások rövidnadrágban, egy szál pólóban, gyakran fedetlen fejjel teszik ki magukat a nap sugarainak.

Az esős május után kellemes érzés hagyni, hogy a bőrünket végigsimítsák a melengető sugarak. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy ilyenkor nemcsak a forróság nagyobb, de megerősödik az ibolyántúli, vagyis az UV sugárzás is. Ez veszélyes lehet a szemet alkotó sejtek számára, illetve károsítja a kollagénrostokat is, vagyis hozzájárul bőrünk gyorsabb megöregedéséhez. A sugárzás egyes fajtái különösen veszélyesek, mivel roncsolják a bőrben levő A-vitamint, és szerepet játszhatnak a bőrrák kialakulásában is.

Mindezek miatt, ha valaki hosszú ideig erős nyári napsugárzásnak van kitéve, az komolyan kockáztatja az egészségét. Mindenekelőtt azoknak érdemes óvatosnak lenniük, akiknek nagyon világos a bőrük és a szervezetükben kevés a pigment.

A szakemberek úgy vélik, hogy még a szürkehályogos megbetegedések egy része is az erős UV sugárzásra vezethető vissza, ráadásul megnőhet a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélye is. Szerencsére a legtöbb nyári probléma ellen egy kis odafigyeléssel könnyű védekezni. A legfontosabb szabály ilyenkor is az, hogy semmilyen körülmények között ne bámuljunk bele a napba. 
 
Vigyázzunk magunkra!

A bőrünket a megfelelő öltözködéssel és a jól kiválasztott napkrémek alkalmazásával óvhatjuk meg, ám ezek a hatékony módszerek sajnos a szemünk esetén nem alkalmazhatók. Persze már az is segít – főleg a gyerekek esetében –, ha a nap legforróbb órái során sapkát vagy szalmakalapot viselünk. Ez árnyékba borítja az arcunkat és felfogja a közvetlenül ráeső napsugarakat. Gondot jelenthet viszont a visszaverődő fény, például a Balaton partján vagy az uszodában, ha a víz felületéről, tehát lentről esik a szemünkbe, amitől a sapka nem véd meg. A megoldást a megfelelő napszemüveg kiválasztása jelenheti.

Ne engedjük, hogy megtévesszenek minket az olcsó, bizonytalan származási helyű termékek. Ha egy szemüveg nem nyújt százszázalékos UV-védelmet, akkor azzal nem érdemes foglalkoznunk. A szemüvegek kínálata évről évre változik, így egészen biztos, hogy találunk az egyéniségünkhöz legjobban illő, divatos darabot. Minél nagyobb a szemüveg, annál jobban véd. Ha a nyaralás során olyan helyre megyünk, ahol erős a napfény, oda sötétebb lencséjű szemüveget vigyünk.

Mindegyik színnek megvan a maga előnye. A barna kontrasztosabbá, a sárga élessé teszi a képet, a zöld pedig szépen visszaadja a színeket. Meglepő módon az utóbbi árnyalatot a pilóták és az extrémsportolók viselik előszeretettel. A sportolók között még a vörösesbarna színű lencsék is népszerűek. A szakemberek kék lencsét azoknak javasolnak, akik a magas hegyekbe, havas tájra készülődnek. A vízi sportok kedvelőinek, vagy a tengerparton nyaralóknak érdemes polarizált lencsét választani, ez ugyanis segít kiszűrni a visszaverődő fényt. Ha lehet, olyan alakú szemüveget válasszunk, amelyik oldalról is elzárja a fény útját.
 
Fontos a kényelem is

Azoknak sem kell lemondaniuk a szemük megvédéséről, akik szemüvegesek. Egy jó szaküzletben ugyanis számunkra is készítenek dioptriás napszemüveget. Létezik ezenfelül a szemüvegeknek egy egészen különleges kategóriája is: egy ideje divatba jöttek a fényre sötétedő lencsék. Mielőtt ilyet választanánk magunknak, mindenképpen beszéljünk egy megbízható szakemberrel, mivel tudnunk kell, hogy egy adott lencse milyen fajta fényre reagál, és azt is, hogy mennyi idő alatt változtatja meg a színét.

Nyáron külön gondot jelenthet, ha egész nap egy erős légkondicionáló készülékkel felszerelt irodában dolgozunk. A légkondi kiszárítja a szemet, ezért érdemes szemcseppet vinni magunkkal, vagy ilyet tartani a munkahelyünkön.

Előfordulhat, hogy az új napszemüveget hosszú ideig viseljük, éppen ezért lényeges, hogy ne csak divatos, de könnyű és kényelmes is legyen. Akkor ugyanis nem fog zavarni minket, így gondtalanul hódolhatunk nyári szenvedélyeinknek, és a lehető legtöbbet kihozhatjuk az esztendő legmelegebb hónapjaiból.

Ajánló
Ajánló
Derékfájás és edzőterem - menjünk vagy sem?

Derékfájás és edzőterem - menjünk vagy sem?

Civilizációs betegségeink egyike a derékfájás, rendkívül sokan szenvednek tőle....

Hogyan őrizzük meg a lelki egészségünket a járvány alatt?

Hogyan őrizzük meg a lelki egészségünket a járvány alatt?

A koronavírus terjedése nemcsak a testi, hanem a lelki egészségünket is veszélyezteti. A...

Újfajta fogimplantátumok – Tökéletes megoldás, gyulladásmentesen

Újfajta fogimplantátumok – Tökéletes megoldás, gyulladásmentesen

A saját, egészséges fogaknál nincs jobb alternatíva, ezért a fogorvosok igyekeznek a...