Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-25

Pukli a kézen – Mi a ganglion?

Pukli a kézen – Mi a ganglion?

A civilizációs betegségek nem ismeretlenek az orvosok előtt, hiszen egyre több olyan problémával szembesülnek, amelyek a rengeteg kütyühasználat miatt gyakoriak. Dr. Péterfy Nóra, a Swiss Prémium Egészségközpont ortopéd-traumatológus szakorvosa most egy, a kezünkön kialakuló elváltozásra hívja fel a figyelmet.

Manapság mindenki a telefonját nyomkodja, és a tabletjén húzogatja az ujját. Ennek az életmódnak a hátrányairól és előnyeiről rengeteg cikk szól, mindenki eldöntheti, hogy szerinte jó vagy rossz a technológia ilyen irányú változása. Az egészségügyi vonatkozások azonban nem kérdőjelezhetők meg, ezek tények, amikkel szembe kell néznünk. A folyamatos nyomkodás hatására a kezünkben lévő hajlító és feszítő inak fokozott terhelésnek vannak kitéve, aminek a hatására pici ínhüvelygyulladások alakulhatnak ki.

Számos beteg érkezik az ortopédiai szakrendelésre azzal a panasszal, hogy egy csomó, „pukli” nőtt a kezére. Ez bizony sok esetben a ganglion, egy zselészerű kocsonyás anyaggal telt zsákocska, ami az ízületi tok vagy az ínhüvely tömlőszerű kitüremkedése, és a jóindulatú lágyrészdaganatok közé sorolható elváltozás. Fontos hangsúlyozni, hogy a ganglion szinte minden esetben jóindulatú, és nem is lehet belőle rosszindulatú daganat.
 
Miért alakul ki?

· A kialakulásának legtöbbször nincs specifikus oka, de kialakulhat ízületi és/vagy ínhüvelygyulladásból, traumából, degeneratív (kopásos) betegségből.
· A laza ízületek, szövetek hajlamosítanak a kialakulására.
· Előfordulása a 20–40 éves nők körében gyakoribb.
 
Mik a tünetei?

· Elsődleges tünete egy látványos kiemelkedés, csomó a kézfejen vagy a csuklón, vagy az ujjakon, amely a végtag nyújtott helyzetében jól tapintható, hajlítás során gyakran visszahúzódik az ízületbe.
· Sok esetben nem okoz semmilyen panaszt, elhelyezkedésétől függően viszont fájdalommal társulhat, amennyiben ideget nyom vagy akut ínhüvelygyulladáshoz társul. Ilyenkor az érintett végtag mozgatása fokozza a fájdalmat.
· Kezdetben általában visszanyomható, de terhelést követően, nyugalomban újra megnő, kitüremkedik. A kézen kívül előfordulhat a csukló, a könyök, a térd és a boka régiójában is.
 
Mit tegyünk, ha ilyet észlelünk?

Ilyen esetben, mindenképpen mutassuk meg ortopéd orvosnak, mert vannak olyan rosszindulatú lágyrészi tumorok, amelyek hasonlóan viselkednek, így biztosat csak az orvos mondhat. 

Ultrahangvizsgálatra is szükség lehet, hogy a szakorvos pontosan lássa, hogy ízületből vagy ínhüvelyből nőtt-e ki a ganglion, és rá van-e tapadva érre/idegre vagy sem. A diagnózis felállítását minden alkalommal bízzuk az ortopéd szakorvosra. A végleges diagnózis felállításához esetenként az ultrahangvizsgálat mellett röntgen vagy MRI-vizsgálat is szükséges lehet.
 
Hogyan kezelhető?

· Elsődlegesen konzervatív kezelést alkalmaznak: gyulladáscsökkentő krém helyi alkalmazása, fásli, csuklórögzítő viselése. Fontos az érintett végtag pihentetése.

· Az esetek jelentős részében magától elmúlik, érdemes akár fél évet is várni egy esetleges műtét előtt. Természetesen a folyamatos kontroll nagyon fontos, főleg, ha hirtelen változás áll be, például megnő a csomó vagy fájdalmassá válik. 

· Vannak olyan esetek, amikor fecskendővel leszívható, időnként szteroidot juttatnak a tömlőbe. Ebben az esetben a tömlő megmarad, és egy újabb terhelés hatására akár ismételten kialakulhat a ganglion.

· Műtétet akkor javasolnak, ha a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, és továbbra is panaszos, fájdalmas, az érintettet nagyon zavarja a mindennapokban, vagy ha olyan helyen van, ami az eltávolítást mindenképpen indokolja. Sokszor a betegnek maga az elváltozás puszta jelenléte szorongást, frusztrációt okozhat. A műtét vezetéses vagy helyi érzéstelenítésben történik.

Érdekesség, hogy régen bevett kezelésnek számított, hogy egy nehéz könyvvel (praktikusan a minden háznál megtalálható Bibliával) erősen ráütöttek a kitüremkedésre, ami ennek hatására kipukkadt és eltűnt. Ezt a megoldást már semmiképp nem javasolják, vannak kíméletesebb és hatékonyabb módszerek, amik segítenek!

Ajánló
Ajánló
Az anyajegyek szűrése életet menthet!

Az anyajegyek szűrése életet menthet!

Természetes, hogy nehéz időszakban mindannyian a koronavírussal kapcsolatos hírekre vagyunk...

Stresszkezelés a várandósság alatt

Stresszkezelés a várandósság alatt

Manapság nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre – gyermekek és várandósság nélkül – is...

Az okostelefonok átka: az SMS-nyak

Az okostelefonok átka: az SMS-nyak

Az okoseszközök felhasználóinak száma folyamatosan növekedett az elmúlt évtizedben, és...