Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-09

Hogyan kezelhető a nyakfájás?

Hogyan kezelhető a nyakfájás?

Gyakran hallunk panaszt a környezetünkben lévőktől, vagy magunk is tapasztaljuk, hogy „elaludtuk” vagy „meghúztuk” a nyakunkat. Itt érezzük a rossz testtartás miatt jelentkező kínt, de a stressz is ugyanitt tapintható: a merevvé váló izmok fájdalmat okoznak. Mit tehetünk ezzel a problémával? A Fájdalomambulancia szakértői választ adnak kérdéseinkre.

A nyaki izomzat ugyanúgy el tud fáradni, mint a derék vagy a hát esetében. Kevesen gondolnák, hogy a fejünknek nagyon nagy súlya van, a 4-5 kilogrammos koponyát tartani, mozgatni, ellentartani komoly megerőltetés az izmok számára. A fő probléma a statikus tartásból ered, ilyen, ha például órákon keresztül a monitor előtt dolgozunk. A nyaki fájdalom ezért jellemzően az irodai munkát végző emberek problémája. Ám ne gondoljuk, hogy csak éltes korunkban szenvedhetünk ettől a bajtól, egyre több tinédzsert gyötör nyak- és hátfájdalom. A rossz testtartás, a lógó fej, a gyenge izomzat és a mobileszközök mértéktelen használata mind hozzájárul a panaszok kialakulásához. 
 
Fájdalmas érzés

A nyaki izomzat a koponyán ered és a lapockán tapad. Attól függően, hogy kinek melyik része gyengébb, vagy a nyaki rész vagy a lapockán tapadó rész okozza a fájdalmat.

A begörcsölt izom nem tud kilazulni, összehúzódott állapotban marad. Beszűkül a mozgás és különböző helyzetekben, időpontokban fájdalmat okoz.

Ez kétféleképpen nyilvánul meg: tartás közben, mozgás nélkül feszül, vagy bizonyos helyzetekben a nyakunkba nyilall a fájdalom. Utóbbi a porckorong sérülését is jelezheti. Ekkor nem ritka, hogy a végtagokba is sugárzik a fájdalom, a válltól egészen az alkarig, kézig.

Tegyünk ellene!

A nyak és a váll fájdalmas feszülése megelőzhető lazítással és különböző házi praktikákkal. Ilyenkor jót tesz egy forró fürdő vagy egy meleg vízbe áztatott, alaposan kicsavart törülköző a nyakra tekerve. 

Ha nem esik jól a meleg, akkor valószínűleg ízületi gyulladás váltja ki a panaszt, ezt inkább a hideg borogatás és a gyulladáscsökkentőt tartalmazó fájdalomcsillapítók enyhítik. 

Javulást hozhat a szakszerűen végzett nyaktorna, amely a csigolyák meszesedését is késlelteti.
Ülőmunkát végzőknél nagyon hasznos az ergonomikusan kialakított szék vagy a térdeplőszék, esetleg a fitball használata, amely apró egyensúlyozó mozgásokra készteti a gerincet. 

Sokat számít, ha óránként felállunk az íróasztalunk mellől, és kicsit gimnasztikázunk. Célszerű ilyenkor az egész testet átmozgatnunk, fejkörzéssel, billentésekkel kezdve a gyakorlatsort. Már gyermekkortól fontos a napi rendszeres testmozgást beiktatni a következő generáció életébe, hiszen az izmok megerősítése az alapja felnőttkori egészségüknek.
 
Lényeges kontrollálni és észszerű keretet adni a különböző okoseszközök használatának a komolyabb panaszok megelőzése érdekében.
 
Hogyan gyógyítják? 

Ha bizonytalanok vagyunk a nyaki fájdalom eredetét illetően, forduljunk bátran szakemberhez! Így megtudhatjuk, hogy izomkötöttség okozza-e a fájdalmat, mert az akkor lökéshullám-terápiával és gyógytornával orvosolható.

Ha a porckoronggal is probléma van, akkor a lökéshullám-terápia mellett gerincnyújtó kezelést is szoktak javasolni, ugyanis ez regenerálja a porckorongot.

Ajánló
Ajánló
Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

A talpon rengeteg idegvégződés található, amelyek kapcsolatban állnak az egész...

A rugalmas ízületek titka

A rugalmas ízületek titka

Ahhoz, hogy az egészségünket minél tovább megőrizzük, időről időre érdemes...

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Az ülő, mozgásszegény életmód miatt kialakuló bajok már fiatalkorban jelentkezhetnek,...