Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-09

Hogyan kezelhető a nyakfájás?

Hogyan kezelhető a nyakfájás?

Gyakran hallunk panaszt a környezetünkben lévőktől, vagy magunk is tapasztaljuk, hogy „elaludtuk” vagy „meghúztuk” a nyakunkat. Itt érezzük a rossz testtartás miatt jelentkező kínt, de a stressz is ugyanitt tapintható: a merevvé váló izmok fájdalmat okoznak. Mit tehetünk ezzel a problémával? A Fájdalomambulancia szakértői választ adnak kérdéseinkre.

A nyaki izomzat ugyanúgy el tud fáradni, mint a derék vagy a hát esetében. Kevesen gondolnák, hogy a fejünknek nagyon nagy súlya van, a 4-5 kilogrammos koponyát tartani, mozgatni, ellentartani komoly megerőltetés az izmok számára. A fő probléma a statikus tartásból ered, ilyen, ha például órákon keresztül a monitor előtt dolgozunk. A nyaki fájdalom ezért jellemzően az irodai munkát végző emberek problémája. Ám ne gondoljuk, hogy csak éltes korunkban szenvedhetünk ettől a bajtól, egyre több tinédzsert gyötör nyak- és hátfájdalom. A rossz testtartás, a lógó fej, a gyenge izomzat és a mobileszközök mértéktelen használata mind hozzájárul a panaszok kialakulásához. 
 
Fájdalmas érzés

A nyaki izomzat a koponyán ered és a lapockán tapad. Attól függően, hogy kinek melyik része gyengébb, vagy a nyaki rész vagy a lapockán tapadó rész okozza a fájdalmat.

A begörcsölt izom nem tud kilazulni, összehúzódott állapotban marad. Beszűkül a mozgás és különböző helyzetekben, időpontokban fájdalmat okoz.

Ez kétféleképpen nyilvánul meg: tartás közben, mozgás nélkül feszül, vagy bizonyos helyzetekben a nyakunkba nyilall a fájdalom. Utóbbi a porckorong sérülését is jelezheti. Ekkor nem ritka, hogy a végtagokba is sugárzik a fájdalom, a válltól egészen az alkarig, kézig.

Tegyünk ellene!

A nyak és a váll fájdalmas feszülése megelőzhető lazítással és különböző házi praktikákkal. Ilyenkor jót tesz egy forró fürdő vagy egy meleg vízbe áztatott, alaposan kicsavart törülköző a nyakra tekerve. 

Ha nem esik jól a meleg, akkor valószínűleg ízületi gyulladás váltja ki a panaszt, ezt inkább a hideg borogatás és a gyulladáscsökkentőt tartalmazó fájdalomcsillapítók enyhítik. 

Javulást hozhat a szakszerűen végzett nyaktorna, amely a csigolyák meszesedését is késlelteti.
Ülőmunkát végzőknél nagyon hasznos az ergonomikusan kialakított szék vagy a térdeplőszék, esetleg a fitball használata, amely apró egyensúlyozó mozgásokra készteti a gerincet. 

Sokat számít, ha óránként felállunk az íróasztalunk mellől, és kicsit gimnasztikázunk. Célszerű ilyenkor az egész testet átmozgatnunk, fejkörzéssel, billentésekkel kezdve a gyakorlatsort. Már gyermekkortól fontos a napi rendszeres testmozgást beiktatni a következő generáció életébe, hiszen az izmok megerősítése az alapja felnőttkori egészségüknek.
 
Lényeges kontrollálni és észszerű keretet adni a különböző okoseszközök használatának a komolyabb panaszok megelőzése érdekében.
 
Hogyan gyógyítják? 

Ha bizonytalanok vagyunk a nyaki fájdalom eredetét illetően, forduljunk bátran szakemberhez! Így megtudhatjuk, hogy izomkötöttség okozza-e a fájdalmat, mert az akkor lökéshullám-terápiával és gyógytornával orvosolható.

Ha a porckoronggal is probléma van, akkor a lökéshullám-terápia mellett gerincnyújtó kezelést is szoktak javasolni, ugyanis ez regenerálja a porckorongot.

Ajánló
Ajánló
Kellemetlen, de megszüntethető: a túlzott izzadás

Kellemetlen, de megszüntethető: a túlzott izzadás

A túlzott mértékű, kellemetlen szagú izzadás kezelésére több módszer is létezik, ezek...

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Emésztési gondokkal, bélproblémákkal, gyomorgörccsel, puffadással, hasmenéssel vagy...

Férfigondok: járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

Férfigondok: járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

A férfiak nehezebben szánják rá magukat a szűrővizsgálatokon való részvételre, mint a...