Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-31

Vigyázzunk, a bőrünkre megy!

Vigyázzunk, a bőrünkre megy!

Manapság mindenki szó szerint a saját bőrén érzi a klímaváltozás hatásait. Elég, ha a forró nyári napokra gondolunk, amikor 10-15 perc napon tartózkodás után máris kipirosodik, leég a bőrünk.

A meteorológusok nem véletlenül adják azt a tanácsot, hogy a nyári melegben 11–15 óra között húzódjunk árnyékba. A megfelelő napvédelem rendkívül fontos, hiszen az egészségünk a tét. De ki tudunk-e igazodni a sokféle fényvédő között?
 
Gyerekekre szabva

Egy szülő számára a legnagyobb feladat, hogy a rengeteg nyári szabadidős játék közben megóvja gyermeke érzékeny bőrét az égető napsugaraktól. Főleg azért nehéz ez a művelet, mert az izgő-mozgó apróságok ki nem állhatják, amikor a számukra feleslegesnek tűnő tortúrát el kell viselniük.

Épp ezért esetükben a spray alapú napvédők a legpraktikusabbak, hiszen pillanatok alatt befújhatjuk őket, és már futhatnak is tovább. A színezett naptejek pedig azért tökéletesek, mert azonnal látjuk, hogy mindenhol bekentük-e őket.
 
Extra védelem

Ha nem szeretjük, amikor a tengerparton a homok ránk tapad, vagy a víz kiszárítja a bőrünket, akkor válasszuk az erre a problémára kifejlesztett termékeket. Szerencsére ma már kaphatók olyan fényvédők, amelyek lepergetik a homokot, ellenállnak a víznek és a szélnek, mintegy láthatatlan pajzsot képezve rajtunk. Nekünk már csak az a dolgunk, hogy felhőtlenül élvezzük a nyaralást.
 
A teremtés koronáinak

A férfiak igen nehezen viselik a naptejezés procedúráját, jelszavuk, hogy minél előbb essenek túl az egészen. Az ő esetükben érdemes olyan termékeket választani, amiket kifejezetten nekik találtak ki, esetleg extra könnyű textúrájúak. A szabadtéri sportokhoz ajánlott fényvédők is megfelelők, mert azok különösen jól bírják a strapát.
 
Problémás, érzékeny bőrre

Ha hajlamosak vagyunk pattanásra, aknéra, akkor jó hír, hogy vannak olyan szerek, amelyek a napvédelem problémáját úgy oldják meg, hogy nem tömítik el a pórusokat. Előnyük, hogy nem zsíros állagúak, mattító és hidratáló anyagokat is tartalmaznak. 

Ugyanígy, ha a bőrünk érzékeny, hajlamos a kipirosodásra, akkor keressünk olyan napozószereket, amelyek nyugtatják a bőrt, enyhítik az irritációt, ugyanakkor segítik a barnulást.
 
Ráncok ellen is 

Nemcsak a pattanásokkal vehetjük fel a harcot napozás közben, hanem a szarkalábakkal is! Az anti age termékek megóvják a bőrt a napozás okozta öregedés jeleitől, és simábbá teszik azt. Így két legyet ütünk egy csapásra, aranybarnára sülünk, közben pedig ápoljuk is a bőrünket.
 
Gyors barnulás

Ha villámgyorsan szeretnénk csokibarna színt, bevethetünk barnulást elősegítő termékeket, amelyek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amik előkészítik a bőrünket a napozásra. Viszont gondosan ügyeljünk arra, hogy mivel ezek nem tartalmaznak erős fényvédőket, csak a szokott naptejünk mellett használjuk őket. 
 
Nyugtató hatás

Az egész napos strandolás után nincs is jobb, mint lezuhanyozni és bekenni magunkat egy napozás utáni szerrel, ami felfrissíti a bőrt. A legmegfelelőbbek a zselés vagy spray-változatok, amelyek hűsítenek és nyugtatják az esetlegesen gyulladt bőrt. Ráadásul segítik a bőr regenerálódását, és pótolják az elveszített nedvességet.
 
Ne hagyjuk ki a szűrővizsgálatot!

Ha hajlamosak vagyunk anyajegyképződésre, szeplősödésre, érzékeny, fehér bőrünk van, különösen fontos a melanomaszűrés, amelyet az Istenhegyi Klinikán is elvégeztethetünk. A szűrővizsgálat egyik fő célja, hogy időben felismerjék a bőrnek azokat az elváltozásait, amelyekből később esetleg melanoma alakulhat ki. 
 
Hogyan zajlik a szűrés?

1. Egy konzultációval kezdődik, amelynek része a kórelőzmény felvétele, a napozási és fényvédelmi szokások, illetve az aktuális panaszok kikérdezése.

2. A bőrelváltozások szemmel történő, alapos szakorvosi vizsgálatát dermatoszkópos vizsgálattal egészítik ki. A dermatoszkóp egy bőrre helyezhető, tízszeres nagyítású vizsgálóeszköz. A szakorvosnak a bőrelváltozások és anyajegyek formája, szabályossága, szélei, a bőrből való előemelkedésük, pigmentszerkezetük és erezett voltuk ad nagyon sok információt. Az anyajegyek helye és jellege is fontos: meg kell állapítani, hogy ki vannak-e téve sérülés- és irritációveszélynek, illetve – pigmentszerkezetük révén – magukban hordozzák-e a rosszindulatú átalakulás lehetőségét.

3. A rosszindulatú elváltozások ezzel a módszerrel már egészen korán és megbízhatóan kiszűrhetők. Ezek – korai stádiumban felfedezve – akár teljes mértékben gyógyíthatók. A melanomák esetében fontos például, hogy nem a daganat felszíni, hanem a mélységi kiterjedése a lényeges. Ha a tumort egy milliméternél kisebb mélységnél sikerül eltávolítani, akkor elég lehet egy egyszerű kimetszés is, ami végleges gyógyuláshoz vezethet.

4. A szemmel és dermatoszkóppal végzett szűrés egyértelmű választ ad arra, hogy szükség van-e a gyanúsnak ítélt bőrelváltozások eltávolítására. A vizsgálatot a szövettan teszi teljessé, amellyel teljes biztonsággal meghatározható, hogy a sejt rossz-, avagy jóindulatú-e.

5. A konzultáció és a bőrvizsgálat együtt mindössze 20-30 percet vesz igénybe. A vizsgálatot megelőzően nem szükséges semmiféle előkészület, utána pedig azonnal megkapjuk a szakorvosi leletet.

Ajánló
Ajánló
Letört fog - van rá megoldás!

Letört fog - van rá megoldás!

Bármikor megeshet velünk, hogy hibátlan fogsorunk csorbát szenved. Véletlen baleset miatt...

Előzze meg a sportsérüléseket!

Előzze meg a sportsérüléseket!

Régóta sportol vagy most kezdi? Intenzíven edz vagy hobbisportoló? Bármelyik igaz is önre,...

A férfiak és a nátha – tényleg jobban szenvednek?

A férfiak és a nátha – tényleg jobban szenvednek?

Elterjedt vélekedés, hogy a férfiak jobban megszenvedik a banális légúti fertőzéseket is,...