Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-08-16

Hogyan kezdjünk sportolni ülőmunka mellett?

Hogyan kezdjünk sportolni ülőmunka mellett?

Az év minden szakában születnek nagy elhatározások, ám fontos, hogy a szép tervek ne örökre beváltatlan ígéretek maradjanak, hanem meg is valósuljanak. Hogyan lehet ülőmunka mellett úgy elkezdeni az edzést, hogy tartós eredményeket hozzon? Erre adnak választ a Balance Mozgásterápiás Központ szakértői.

Elsőre talán furcsa hallani, hogy a sok ülés legalább olyan káros a szervezetünk számára, mint a dohányzás, pedig így van. Az emberi testet mozgásra „tervezték”, és ha nem használjuk megfelelően, annak az egészségünk látja kárát.
 
Ha valaki sohasem sportolt, vagy minimum egy éve nem mozgott rendszeresen, és mellette ülőmunkát végez, akkor a testében elkerülhetetlenül izomdiszbalansz (kóros izomtónus-eloszlás) alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a test bizonyos izmai rövidülnek, mások pedig megnyúlnak, a gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok gyengülnek, ez akár rövid távon is komoly fájdalmakhoz, végtagzsibbadáshoz vezethet. Hosszabb távon a gerinc fiziológiás görbületeinek egyensúlya megbomolhat, a rendellenes megterhelés pedig porckorongsérvet, rendszeres fejfájást okozhat.
 
Mit tehetünk magunkért?

Sokat tehetünk testünkért az ergonomikus munkakörnyezet kialakításával. Kulcsfontosságú tényező az irodában a megfelelő szék és asztal kiválasztása. Lényeges, hogy kényelmes, csípőszéles terpeszben üljünk, a széket olyan magasra állítsuk be, hogy a teljes talpunk érjen le a földre, a csípőnk 90 fokot vagy annál kicsit nagyobb szöget zárjon be a törzsünkkel, hogy szabad legyen a vénás visszaáramlás a lábunkban. 

Az asztal magasságát, valamint a székünk karfáját úgy állítsunk be, hogy a vállunkat kényelmesen le tudjuk engedni, ne húzzuk fel a nyakunk felé. A számítógép monitorának felső széle legyen szemmagasságban, amennyiben laptopon dolgozunk, célszerű egy különálló billentyűzetet használni. A csuklónk védelme érdekében speciális, párnázott egérpadot használjunk, amely semleges helyzetben tartja az ízületeinket.
 
Gyakorlatok az irodában

Már munka közben is sokat tudunk tenni az egészségünkért. Nagyon fontos, hogy óránként legalább 5-10 percre fel tudjunk állni, sétáljunk egy kicsit, végezzünk pár átmozgató és nyújtó gyakorlatot. Ha észrevesszük, hogy görnyedten ülünk, az állunkat húzzuk be, a vállainkat engedjük le, a lapockáinkat zárjuk össze, és nyújtózzunk felfelé a fejtetőnkkel pár másodpercig, majd párszor ismételjük ezt meg. 

Ezt követően tartsuk meg ezt a pozíciót, a jobb karunkat engedjük le testünk mellé, a jobb kezünkkel nyújtózkodjunk a föld felé, a fejünket pedig döntsük bal oldalra, miközben az arcunk végig előrefelé áll. A nyakunk jobb oldalán érezhetjük az izom megnyúlását. Tartsuk meg a pózt harminc másodpercig, majd ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalra is. 

Ezután kulcsoljuk össze nyújtott könyökkel a kezeinket a hátunk mögött, húzzuk össze a lapockákat, emeljük ki a mellkast. Ezt a pózt is tartsuk meg harminc másodpercig, és közben a mellizmunk húzódását érezhetjük.
 
Forduljunk szakemberhez!

Hosszú kihagyás után testünk egyensúlyának a visszaállítása érdekében a választott sporttevékenység megkezdése előtt mindenképp forduljunk gyógytornászhoz, hogy sokáig élvezhessük panaszmentesen az edzéseket. Heti két alkalommal végzett gyógytornával nagyjából hat hónap alatt megerősíthetők az alaptartóizmok, megteremthetjük a sportoláshoz elengedhetetlen mozgásszervi alapokat.

Az edzésfelkészítő tréninget kiegészíthetjük speciális sérülésmegelőző gyakorlatokkal, figyelembe véve, hogy milyen sportot szeretnénk végezni. A Budai Judo Akadémián működő Balance Mozgásterápiás Központ gyógytornásza szeretettel várja az előrelátó sportolni vágyókat!

Ajánló
Ajánló
Kismamák a fogászaton – Mikor menjünk fogorvoshoz?

Kismamák a fogászaton – Mikor menjünk fogorvoshoz?

A kismama nyugalma rendkívül fontos a gyermek egészséges fejlődése érdekében. Amennyiben...

A stressz és az allergia

A stressz és az allergia

A tartósan fennálló stressz, a folyamatos feszültség, amely állandó készenléti...

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Köhög, tüsszög, fáj a feje, tucatjával fogyasztja a papír zsebkendőt? Elkapta a téli...