Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-09-09

Mit tegyünk, ha megfájdul a fogunk? – 8 tipp fogfájás ellen

Mit tegyünk, ha megfájdul a fogunk? – 8 tipp fogfájás ellen

A fogfájás az egyik legkínzóbb fájdalom, amelyet saját tapasztalatából sajnos mindenki jól ismer. Természetes, hogy amint érezzük, azonnal fogorvoshoz indulunk, hogy kezelje a bajt. De mi a helyzet olyankor, ha nem tudunk orvoshoz jutni, ám szeretnénk enyhíteni a kínt? Ismerje meg a nyolc legjobb módszert a fogfájás enyhítésére.

A fogfájás sosem jöhet jókor, hiszen egyikünk sem szeret szenvedni. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor az átlagosnál is rosszabb, ha „beüt a mennykő”, és sajogni kezd a fogunk. Előfordulhat, hogy egy külföldi utazáson, mondjuk egy kora őszi városlátogatáson hasít belénk a fájdalom, de az is lehet, hogy épp egy hosszú hétvége kezdetén, amikor a megszokott fogorvosunk nincs elérhető közelségben, és mi szeretnénk megvárni a hétfőt, hogy ő vegyen kezelésbe minket. Mit tehetünk ilyenkor, milyen megoldások vannak, amelyek legalább ideig-óráig csillapítják a szenvedésünket?
 
1. Éltető víz

A legismertebb és egyben az egyik leghatásosabb gyógymód a hideg vizes borogatás, jegelés, illetve öblögetés. A hideg enyhíti a gyulladást és összehúzza az ereket, ezzel is csökkentve a fájdalmat. Dörzsölje át a fájdalom környékét egy nagyobb jégdarabbal, vagy öblögessen hideg vízzel, amíg a kín nem tompul.

2. Hagymát a fogra!

A fokhagyma baktérium-, vírus- és gombaellenes hatóanyagokat tartalmaz, így csökkentheti a foggyulladással járó tüneteket. A megpucolt, leöblített, kis darab sózott fokhagymát közvetlenül a fájó fogra érdemes tenni.

3. Hidegen az igazi

A hűtött uborka is megoldást jelenthet a problémára. C-vitamin-tartalma 10–20 mg/100 g, és sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot, vasat tartalmaz. Próbálja ki: harapjon rá egy kis darab zöldségre, és tartsa az érzékeny területen pár percig.

4. Szegfűszeggel a fájdalom ellen!

A szegfűszeg főként a gombás fertőzéseknél nyújt megoldást. A szegfűszeg olaját dörzsölje ujjaival az ínyébe, mert enyhíti a fogfájdalmakat, a virágbimbót pedig érdemes elrágcsálnia, így remekül elzsibbasztja a fájó fog körüli ínyt!

5. Az isteni kamilla

A kamilla az egyik legismertebb gyulladáscsökkentő gyógynövény, szinte minden háztartásban megtalálható. Kamillateás gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető, de legalábbis enyhíthető a fogíny és a száj gyulladása.

6. Gyömbérkúra

A gyömbér az egyik legkiválóbb természetes fájdalomcsillapító, baktériumölő és fertőtlenítőszer. Tegyen a problémás területre friss gyömbérgyökeret, majd cserélgesse tizenöt percenként, amíg nem csökken a fájdalom.

7. Ecetet a sebbe!

A biológiai ecet rendkívül erős baktériumölő és fertőtlenítő hatása miatt főként a sebkezelésben nyújt segítséget. Helyezzen egy darab beecetezett vattát a fájdalom környékére, és tartsa ott 1-1,5 percig.

8. Nyugtató rozmaring

A rozmaring levele antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Öblögessen kihűlt rozmaringteával, vagy alkalmazza a kényes területen tinktúraként. Figyelem! Belsőleg csak nagy körültekintéssel szabad felhasználni, terhesség során ellenjavallt a használata.

+1 Ne feledjük!

Fogfájás számos okból jelentkezhet, ám a házi gyógymódok egyikre sem nyújtanak valódi megoldást. Minél tovább maradnak kezeletlenek a problémák, annál erősebb lesz a fájdalom, az ínyünk megduzzadhat és a fogunk tartósan károsodhat. Látszólag hiába enyhítik a bajt ezek a házi szerek, valójában csak a tüneteket mulasztják el időlegesen. A valódi megoldás tehát az, ha nem dugjuk homokba a fejünket, hanem minél hamarabb felkeressük a fogorvosunkat!

Ajánló
Ajánló
Gyakran felmerülő kérdések a fogfehérítésről – A fogorvos válaszol

Gyakran felmerülő kérdések a fogfehérítésről – A fogorvos válaszol

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, amely a...

Állandó fáradtságérzet és a lehetséges egészségügyi okok

Állandó fáradtságérzet és a lehetséges egészségügyi okok

Divatos téma a fáradtság, amely szinte minden évszakban aktuális lehet, hiszen télre...

Irodai fertőzések – Mire figyeljünk, hogy ne betegedjünk meg?

Irodai fertőzések – Mire figyeljünk, hogy ne betegedjünk meg?

A leggondosabban takarított munkahelyen is akadnak olyan, közösen használt dolgok, amelyek...