Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-09-11

Mit kell tudni a sportfüggőségről?

Mit kell tudni a sportfüggőségről?

Bár rengetegszer halljuk, hogy mozogni mennyire egészséges, a túlzásba vitt sport inkább árt, mint használ a testünknek és a lelkünknek is. Hogyan vehetjük észre, ha belecsúsztunk ebbe, és hogyan állíthatjuk vissza életünkbe a jótékony egyensúlyt?

Vannak függőségek, rossz szokások, amelyekre a társadalom rosszallóan tekint. Ilyen az alkoholizmus, a drogfüggőség, a túlzásba vitt szerencsejáték, a dohányzás. Vannak azonban olyanok, ilyen például a munkamánia vagy a sportfüggőség, amelyeknek a megítélése már nem egyértelmű, hiszen a jól teljesítő, hatékony, fitt ember inkább példaképnek, mintsem elítélendőnek tekinthető. Épp ezért az érintetteknek is nehéz megítélni, hol van az a pont, amikor még egészséges mértékű az életvitelük.
 
A jellemző tünetek

A sportfüggők sokszor szinte észrevétlenül csúsznak bele egy olyan életvitelbe, amelyben minden a sport körül forog. Nem is nagyon lehet velük másról beszélgetni, mint önmagukról, a választott mozgásformájukról, az ehhez kapcsolódó edzésekről, diétáról. Az egész életüket ehhez igazítják: ha esik, ha fúj, elmennek például futni, még véletlenül sem hagynának ki egyetlen napot sem, hamarabb megveszik a méregdrága futócipőt, mintsem befizetnék a gázszámlát, képesek bármelyik családtagjuk születésnapjának megünnepléséről lemaradni, ha számukra fontos verseny van, kisebb vagyont költenek a sporthoz szükséges étrend-kiegészítőkre, és rendkívül rosszkedvűek lesznek, ha bárki vagy bármi megakadályozza napi tréningjüket.
 
A mérték a lényeg

Sajnos a sportfüggők számára nem az egészség vagy a vonzó külső a cél, ők azt a napi szintű hormonfelszabadulást és megkönnyebbülést keresik, ami a mozgással jár. Olyanok, mint a valódi szerhasználók, tényleg függők az egyre emelkedő mennyiségű edzésadagtól. Ebben rejlik a csapda, hiszen a jó érzés eléréséhez ugyanúgy kell emelniük tréningeik számát és intenzitását, ahogy a kábítószerfüggőknek a drogadagot a kábulat eléréséhez. 

A sportfüggőség számos fiatal felnőttet érint, de egy életközépi válság idején is belecsúszhatunk ebbe a hibába. Az, hogy szeretnénk sikeresek lenni az életünkben, teljesen természetes vágy, ám ha bizonyos területeken ez nem sikerül, könnyen a sportra fókuszálhatunk, ahol úgy érezzük, csak a saját szorgalmunkon és a kitartásunkon múlik az eredményességünk. Ha pedig tényleg jönnek az áhított sikerek, dicséretek, újabb megerősítést nyerünk, és még nagyobb energiával vetjük magunkat az edzésbe.
 
Mit tehetünk, ha belecsúsztunk?

Tudatosítsunk! 
A tudatosság fél siker. Érdemes a nagy hajtásban megállnunk egy pillanatra, hogy felmérjük, hol tartunk. Fogjuk fel, értsük meg, hogy az élsportolók számára, akiknek ez a munkájuk, természetes a napi akár két edzés, ám ránk, akik hobbiból mozgunk, másfajta életfeladatok is várnak.
 
Kevesebb közösségi médiát!
Rossz irányba terelnek minket az általunk követett és istenített fitneszguruk, ha folyamatosan hozzájuk akarjuk mérni magunkat. Tekintsünk némi távolságtartással a retusált képekre, amiket náluk látunk, és mi se azért induljunk le az edzőterembe, hogy majd ott milyen jó szelfit lövünk, amivel ismerőseink számos lájkját begyűjthetjük. Ne a külvilág elismerése, hanem saját boldogságunk legyen az elsődleges cél.
 
Legyenek barátaink!
A túlzásba vitt sportolás könnyen elmagányosodáshoz vezet, pedig a magányos hős figurája jobban mutat a filmvásznon, mint a való életben. Lelki egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy kollégáinkkal, családtagjainkkal, barátainkkal jó kapcsolatot ápoljunk és közös programokat szervezzünk. Nem dől össze a világ, ha munka után egy moziba ülünk be a barátnőnkkel, nem pedig azonnal a konditerembe rohanunk.
 
Az egészségünk a tét!
Ha büszkék vagyunk a sport által elért önfegyelmünkre, fordítsuk ezt a javunkra. Tekintsünk úgy a regeneráció fontosságára, mint a tréningére, tehát a fejünkben legyen legalább annyira hangsúlyos a pihenőnap, mint az edzésnap. Nem zsigerelhetjük ki a testünket, hiszen a túlzásba vitt sport növeli a sérülésveszély kockázatát. Ahhoz, hogy hosszú időn keresztül élvezhessük a mozgás adta örömöket, nem égethetjük két végén a gyertyát – még a sportban sem.
 
Mozogjunk edzővel! 
Ha bármikor úgy érezzük, elakadtunk, vagy nem vagyunk képesek tárgyilagosan nézni magunkra, illetve ha hiába határozzuk el, mégsem tudunk jótékony szünetet tartani a sportban, kérjük szakember segítségét!

A Fitness and more-ban például felkészült személyi edzők segítenek nekünk a még egészséges mértékű edzésmunka megtervezésében és megvalósításában.

Ajánló
Ajánló
Korosztályra bontott tanácsok az egészséges szívért

Korosztályra bontott tanácsok az egészséges szívért

Bár úgy gondolhatjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csak az idősebbeket...

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - online mozgásórák karanténban

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - online mozgásórák karanténban

Bár a napjainkat nagyban meghatározza most a kijárási korlátozás, változatlanul fontos,...

Gyorsabb szöveti regeneráció flossingterápiával

Gyorsabb szöveti regeneráció flossingterápiával

A flossingterápia egy újfajta eljárás, amely ízületi és izombántalmak hatékony és gyors...