Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-10-15

Mit reggelizzen a gyermek?

Mit reggelizzen a gyermek?

Sok szülő számára nehéz feladat annak kitalálása, hogy milyen reggelit adjon iskolás gyermekének. Evés nélkül nem akarjuk útnak indítani, azt szeretnénk, ha finom, ízletes, egészséges reggelit biztosíthatnánk neki. Wolner Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa segít abban, mit tegyünk első étkezésként az asztalra, illetve milyen tízórait, uzsonnát csomagoljunk gyermekünknek.

A rendszeres és minőségi reggelizés segítheti a gyermekeket iskolai teljesítményükben. Számos vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a kicsiknél, akik kihagyják a reggelit, nagyobb a túlsúly és az elhízás kockázata.
 
Amikor reggelit készítünk a kicsik és a nagyobb diákok számára, érdemes olyan nyersanyagokat választani, amiket szeret a gyermek, de mégis viszonylag sokáig energiát biztosítanak a koncentrációhoz az iskolapadban. Helyezzük előtérbe a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú kenyérféléket, pékárukat. Válasszunk a sovány felvágottak közül, ilyenek például a sonkafélék. Kenhetünk a kenyérre zöldségkrémet is, például vöröslencsekrémet, padlizsánkrémet, hummuszt.

A friss zöldségek se maradjanak ki a reggeliből! Kínálhatunk a szendvics mellé tejet, tejtermékeket, illetve gyümölcsöt. A cukrozott reggelizőpelyhek helyett válasszuk a hozzáadott cukrot nem tartalmazó, natúr készítményeket. Keverhetünk hozzájuk friss gyümölcsöt, olajos magvakat. Emellett ne feledkezzünk meg a folyadékfogyasztásról reggel sem! 
 
Mit csináljunk, ha reggel nincs étvágya a gyereknek?

Étvágytalanság esetén indíthatunk egy kevés savanykás gyümölcslével, gyümölcspürével, utóbbiból elég pár kanálnyi. Ez képes beindítani a nyálelválasztást, így fokozva az emésztést, az étvágyat. Hagyjunk időt neki az étkezésre. Érdemes akár egy picivel korábban felkelni, hogy legyen ideje megéhezni, illetve többször megkínálni a reggelivel.

Amennyiben ekkor is visszautasítja az ételt, a reggelit csomagoljuk be neki, hogy el tudja magával vinni, hátha az első tanóra végére megjön az étvágya.
 
Mit csomagoljunk tízóraira és uzsonnára?

Gyümölcsöt, zöldséget, kisebb szendvicset, akár valamilyen zöldségkrémmel megkenve. Lehet a tízórai önmagában egy joghurt, kefir, tejdesszert, hozzáadott cukrot nem tartalmazó, magas rosttartalmú keksz, vagy egy kis dobozban előre elkészített zabkása gyümölccsel. Megfelelő lehet kisétkezésre egy rozskifli is, sajttal és zöldséggel.
 
Mit válasszunk az iskolai büfék kínálatából?

A különböző iskolai büfék választéka elég eltérő lehet. Sok helyen még mindig megtalálható például a csokoládé, a chips, a finomított pékáru, a cukorka. Azonban vannak nagyon jó példák, ahonnan tényleg nyugodt szívvel választhat a gyermek gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű szendvicset, tejtermékeket. A büfé előtt állva általában úgyis a gyermek óhaja, illetve a kortársak hatása érvényesül.

Ha már otthon tudatos táplálkozásra igyekszünk nevelni a kicsit, nagyobb eséllyel választja majd az egészségesebb nyersanyagokat, élelmiszereket a büféből is. A kevésbé egészséges kínálatot felsorakoztató iskolai büfék esetén sok esetben jobb megelőzni a kísértést, és ha mód van rá, akkor előre elkészíteni az egészséges tízórait vagy uzsonnát, amit magával tud vinni a gyermek. 
 
Mit egyen ebédre a gyerek?

Általában a többség menzás étkezést vesz igénybe, ami adott, a közétkeztetési rendeletnek megfelelő. Amennyiben a gyermekünk nem az iskolában ebédel, úgy célszerű a legfrissebb hazai táplálkozási útmutatót, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott Okostányér 6-17 éveseknek szóló ajánlását szemügyre venni, és ez alapján összeállítani a főétkezését.
 
Az iskola feszültsége hogyan hat a gyerek étkezési szokásaira?

Egyénenként változó lehet, hogyan befolyásolhatja gyermekünk étkezési szokásait a tanórák stressze, a feleltetések, dolgozatírások izgalma. Vannak, akik stresszevéssel reagálnak bizonyos feszültebb helyzetekre, ugyanakkor előfordulnak olyan esetek, ahol ilyenkor éppen az ételek visszautasítása a jellemző. Figyeljünk a gyermek étkezési szokásaiban bekövetkező drasztikus változásokra. Ilyen esetben célszerű a kiváltó okot megkeresni és megszüntetni, amennyiben pedig szükség van rá, gyermekpszichológushoz fordulni.

Ajánló
Ajánló
Korosztályra bontott tanácsok az egészséges szívért

Korosztályra bontott tanácsok az egészséges szívért

Bár úgy gondolhatjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csak az idősebbeket...

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - online mozgásórák karanténban

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - online mozgásórák karanténban

Bár a napjainkat nagyban meghatározza most a kijárási korlátozás, változatlanul fontos,...

Gyorsabb szöveti regeneráció flossingterápiával

Gyorsabb szöveti regeneráció flossingterápiával

A flossingterápia egy újfajta eljárás, amely ízületi és izombántalmak hatékony és gyors...