Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-04

Alvászavar - okok és kezelési lehetőségek

Alvászavar - okok és kezelési lehetőségek

Bár az alvást sokan felesleges, időrabló tevékenységnek tekintik, érdemes változtatni ezen a felfogáson, és úgy gondolni rá, mint a szervezetünk regenerálódását, egészséges működését fenntartó, valójában létfontosságú és hasznos dologra. Ráadásul az élet minden területén érezteti a hatását, ha rosszul, nem eleget, nem elég pihentetően alszunk.

Az alvászavarok megjelenése civilizációs ártalomnak is tekinthető, hiszen a mai, modern társadalomban rengetegen küzdenek ezzel a problémával. Hazánkban minden harmadik felnőtt szenved valamilyen alvászavartól, nehezen tud elaludni, vagy nem alussza végig az éjszakát. Ám míg a sportolásra, az egészséges táplálkozásra már kezdünk jobban odafigyelni, a minőségi alvásra nem fordítunk túl nagy figyelmet. Ideje lenne változtatni a gondolkodásmódunkon, mert ha nem tesszük, az életminőségünk olyan mértékben romlik, amiért biztosan nem tud kárpótolni az extra éjjeli munkával megkeresett pénz.
 
Alvással az egészségért

Immunrendszerünk megfelelő működéséhez pihentető alvásra van szükség. Aki keveset alszik, könnyebben kapja el a télen egyébként is gyakori légúti betegségeket. Megfelelő minőségű és mennyiségű alvás nélkül a szervezet kevesebb citokint termel, ami az immunválasz kialakításában játszik szerepet. A nagyfokú alváshiány még arra is képes, hogy a védőoltások hatékonyságát csökkentse. 

Az Onasszisz Szívsebészeti Központ kutatásaiból kiderült, hogy napi 6-8 óránál kevesebb alvás 11 százalékkal növeli a koszorúér-betegség és a szívroham esélyét. A vizsgálat arra is rávilágított, hogy azok, akik napi 6 óránál kevesebbet alszanak, 27 százalékkal gyakrabban tapasztalnak érszűkületet. 

Az alvás minősége a hangulatunkat, az életminőségünket is érinti, és a hiány következménye nem csak szimpla ingerlékenység lehet. A kevesebbet vagy rosszabbul alvók körében ugyanis gyakoribb a stressz és a depresszióra való fogékonyság. Alvás közben ugyanis nemcsak fizikailag regenerálódik a testünk, hanem lelkileg is megnyugszunk, a folyamatos alvásmegvonás pedig állandó idegességgel, nyugtalansággal járhat.
 
Mit tehetünk, hogy jól aludjunk?

Válasszunk jó matracot! 
A rossz alvásnak számos oka lehet. A gerincet, derekat megfelelően alátámasztó matrac, a jól megválasztott párna például kulcsfontosságú ahhoz, hogy pihentetően aludjunk. A kényelmetlen éjszakai alvás leggyakoribb következményei a különböző hát- és derékfájdalmak, esetleg a nyaktájék fájdalma, utóbbi könnyen vezethet fejfájáshoz is. Érdemes tehát végiggondolnunk, hogy nem ilyen egyszerű, tárgyi oka van-e problémáinknak, hiszen ha a matracunk már göröngyös, régi, valószínű, hogy emiatt nem tudunk megfelelően pihenni. 

Kondicionáljuk újra a viselkedésünket! 
Az újrakondicionáló terápia enyhe alvászavaroknál hatásos lehet. Ennek lényege, hogy akkor feküdjünk le, amikor valóban elálmosodunk. Ha húsz percig nem sikerül elaludnunk, akkor keljünk fel, és végezzünk valamilyen nyugtató tevékenységet, vegyünk egy levendulás fürdőt, hallgassunk relaxáló zenét vagy olvassunk egy nem túlságosan felzaklató témájú könyvet.

Kapcsoljunk ki!
Sokszor mondták már a kutatók, hogy a mobileszközök használata, a mesterséges fények kizökkentenek a természetes alvásritmusunkból. Erre bizonyítékot is találtak a University of Colorado Boulder kutatói. A vizsgált alanyokat egy hét kempingezésre vitték. A civilizációból kivonuló résztvevők mesterséges ingerek által összezavart belső biológiai órája pár nap alatt helyreállt az erdő közepén.

Egy hét alatt még a legmegátalkodottabb „bagoly” típusú emberek is „pacsirtává” változtak, mindössze azáltal, hogy távol a mesterséges fényektől, az elektroszmogtól, a természet ritmusát kezdték követni, így este tíz körül elaludtak, reggel hat körül pedig maguktól felébredtek. Mi is segíthetjük szervezetünket azzal, ha késő esténként minimálisra csökkentjük a számítógép- vagy mobilhasználattal töltött időt.

Tanuljunk meg relaxálni!
Sokan azért képtelenek pihenni, mert nem tudnak szabadulni a napi problémáiktól, a gondolataik még az ágyban sem hagyják őket ellazulni, ez a nyugtalanság pedig tovább pörgeti őket, és megakadályozza az elalvást.

Próbáljuk kiüríteni a fejünket, és csak saját, mély légzésünk ritmusára figyelni, ha pedig ez sem hoz megnyugvást, tanuljunk ellazító módszereket. Az autogén tréning vagy az agykontroll elalvást segítő technikája jó lehet számunkra.

Masszázzsal is segíthetünk
A Vitahelp Egészségközpontban igénybe vehető kínai masszázs hatásos az alvásproblémák kezelésében. Egyszerre több szinten segít az egyensúly helyreállításában: testileg, energetikailag, lelkileg egyaránt. A kezelés a test energiaáramlását helyreállítva jótékonyan hat a különböző testi és lelki panaszokra, fájdalmakra és a közérzetre is. Szülőhazájában az általános orvoslás részeként alkalmazzák.

A kínai masszázsban szükség szerint finomabb vagy erősebb fogások, nyomások alkalmazásával, az akupresszúrás pontok érintésével oldják az energetikai blokkokat, feszültségeket, a hiányokat és kiegyenlítik a túlműködéseket.

Így beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai testi, lelki szinten, és visszaáll a rendszerünk egyensúlya. Nem csupán panaszok esetén alkalmazható, hanem megelőzési és közérzetjavítási céllal is, ha úgy érezzük, jólesne nekünk egy kis törődés.

Ajánló
Ajánló
A horkolás gyógyítható?!

A horkolás gyógyítható?!

Minden harmadik ember horkol, és legalább ennyien vannak, akik ezt kénytelenek elviselni....

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a...

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Egyre többen – leginkább a fiatalabb korosztály tagjai – éreznek növekvő, nem múló...