Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-13

Erősítsük az immunrendszerünket!

Erősítsük az immunrendszerünket!

Ősz végén, a hűvösebb időjárás beköszöntével egy csapásra megnő a hűléses megbetegedések és az influenzaszerű fertőzések száma. Ahhoz, hogy elkerüljük a bajt, a legfontosabb a megelőzés, ezt pedig az immunrendszerünk edzésével, megerősítésével érhetjük el.

A meghűlés, vagyis a megfázás a felső légutak fertőző megbetegedése, amelyet az esetek 99 százalékában vírusok okoznak. A megfázásokat okozó vírusok emberről emberre terjednek – köhögéssel, tüsszentéssel, de akár kézfogással is.
 
Természetes módszerek

Hűvös időben azért gyakoribb a megbetegedés, mert a melegben sokkal jobb minden szervünk és testrészünk vérellátása, ilyenkor pedig az immunrendszerünk is hatékonyabban működik. A meleg kezek és lábak az orrnyálkahártya vérkeringését is javítják, ahol pedig jó a vérkeringés, ott a kórokozóknak nehéz a dolguk, nem tudnak megtapadni és szaporodni. Fontos tényező ősszel és télen a belső terekben kiszáradó levegő, amelynek hatására a nyálkahártyáink is kiszáradnak. A száraz nyálkahártya szintén fogékony a fertőzésekkel szemben. Szerencsére számtalan természetes módszer létezik, amelyekkel megelőzhetők ezek a bántalmak. Minél többet használunk közülük, annál nagyobb esélyünk van a meghűlés elkerülésére.

Váltózuhany 

Fokozzuk testünk vérkeringését, használjuk ki a váltózuhany adta lehetőségeket: először kellemesen meleg vízben lezuhanyozunk, majd a vizet lassan hidegre hűtve, óvatosan magunkra locsoljuk. A váltakozást melegről hidegre, majd újra melegre állítva a vízcsapot háromszor ismételjük meg. A Fájdalom Ambulancián ki lehet próbálni egy ennél erőteljesebb vérkeringés fokozó eljárást is, mégpedig a jégszaunát.

Melegítő ételek, italok
 

Segíthetjük testünket azzal, ha körültekintően étkezünk, hiszen hideg időben az olyan táplálék, ami a nap folyamán felmelegít minket, jót tesz nekünk. A gyógyteák immunerősítő szerepe is bizonyított, a csipkebogyó, a kasvirág, a kamilla, a citromfű mind hasznos ebben az évszakban.

Jó minőségű alvás

A kipihentség alapvető az immunrendszerünk általános állapota szempontjából. Az ellazult, jó pihenéshez feltétlenül kapcsolódik a stresszkezelés és a kikapcsolódás is. Válasszuk ki, mi tesz nekünk a legjobbat lefekvés előtt: zenehallgatás, meditáció vagy aromaolajas fürdő? Segítséget is igénybe vehetünk, hiszen munka után egy kellemes test- vagy arcmasszázs, vagy a craniosacralis terápia is oldhatja az egész nap bennünk felgyülemlett feszültséget. 

Vitaminpótlás

A C-vitamin szedését a hűvösebb idő beköszöntével érdemes elkezdeni, megelőzésképpen, hiszen a legújabb kutatások szerint ha már ledöntött minket a lábunkról a baj, akkor már késő. A vitaminok és nyomelemek szedése káros is lehet, így érdemes itt is orvosi, gyógyszerészi segítséget kérni: a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű legyen, összetétele aktuálisan megfelelő, kúrában szedjük és megfelelő adagban.

Rendszeres levegőzés

Bármennyire csábítónak tűnik is, ne legyünk „kanapéhuszárok”, menjünk a természetbe, amikor csak tehetjük. Hétvégén hosszabb erdei kirándulásokkal is megörvendeztethetjük magunkat, de egy munkanap estéjén már az is jó hatással lehet ránk, ha csak sétálunk egyet a ház körül vagy a közeli parkban, például a Városmajorban vagy a Gesztenyés kertben.

A tisztaság fél egészség

A fertőzések elkerülése miatt fokozottan ügyeljünk a tisztaságra: a cseppfertőzés megelőzése érdekében zsebkendő mindig legyen nálunk, gyakran mossunk kezet szappannal, az általunk sokszor használt tárgyakat, munkaeszközöket, például a mobiltelefonunkat, a számítógépünk klaviatúráját fertőtlenítő- vagy tisztítókendővel töröljük át rendszeresen.

Ajánló
Ajánló
Kellemetlen, de megszüntethető: a túlzott izzadás

Kellemetlen, de megszüntethető: a túlzott izzadás

A túlzott mértékű, kellemetlen szagú izzadás kezelésére több módszer is létezik, ezek...

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Emésztési gondokkal, bélproblémákkal, gyomorgörccsel, puffadással, hasmenéssel vagy...

Férfigondok: járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

Férfigondok: járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

A férfiak nehezebben szánják rá magukat a szűrővizsgálatokon való részvételre, mint a...