Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-13

Mindfulness: a stresszoldás hatékony eszköze

Mindfulness: a stresszoldás hatékony eszköze

Már-már elnyeli az állandó munka, stresszben él, úgy, hogy a folyamatos hajtás a magánéletre és az alvásra sem ad elég időt? Az önismereten alapuló, hatékonyabb időbeosztás, a tudatos stresszkezelés sokat segíthet. Ennek régi-új eszköze lehet a mindfulness.

A mindfulness gyakorlata a buddhizmus ősi eszköztárából származik. Forrása egy két és fél ezer éves buddhista írás, amelynek címe Az éber figyelem alappillérei. Több kelet-ázsiai vallás, illetve mozgáskultúra vett át elemeket a mindfulness-szemléletből (például a hinduizmus, a taoizmus, a jóga, a tajcsi, a harcművészet). A második világháború végétől kezdve nyugaton is kezdték megismerni, ma már a vallási eredetétől függetlenül, egészségőrző technikaként terjed világszerte.

Az angol szó jelentése tudatos jelenlét, éber figyelem, tudatosság, éberség, jelenben élés. A lényege a figyelem irányítása, fenntartása, az a magatartás, amikor valaki az éppen átélt pillanatot, annak érzékszervi benyomásait, külső és belső tapasztalatait, érzéseit tudatosan, teljes figyelmével odafordulva, fókuszáltan éli meg, ítélkezéstől mentesen.

A tudatos jelenlét fenntartása nem is olyan egyszerű, hiszen megszoktuk, hogy azonnal elkezdjük gondolatainkkal, értékeléssel fel is dolgozni az adott pillanat történéseit, érzéseit, benyomásait.
 
Alkalom a lassításra

A mindfulness egy viselkedésforma, amikor is gondolkodás, értékelés nélkül összpontosítva arra figyelünk, hogy a jelen pillanatban milyen események történnek, milyen érzékelés történik, milyen érzések ébrednek. Az erre való képesség gyakorlással kialakítható, fejleszthető. A koncentrált figyelem, a jelenre fókuszálás nyugalmat teremt, lassítja a reagálást, nem engedi eluralkodni a stresszreakciókat, a szorongást, a félelmet, a dühöt.

Ma – amikor szinte követelmény a multitasking munkamódszer, hogy egyszerre több mindennel képesek legyünk foglalkozni, a figyelmünket megosztani például a monitoron végzett munka, a telefon, a munkatársak szóbeli közlései között – erre a lelassulásra, a befelé fordulásra való képességre nagy szükség van.

A munkával együtt járó folyamatos stressz ellensúlyozására be kell iktatni regenerálódásra, erőgyűjtésre, feltöltődésre alkalmas időszakokat. A túlfeszített munka súlyos következményekkel járhat, és ha a feladatok, a munkák számát, a felelősség nyomasztó súlyát nem is mindig lehet csökkenteni, a pörgést lassítani, a vele járó érzelmek, például az idegeskedés, a szorongás intenzitását mérsékelni lehet.

Mindfulness vezetőknek 

Az üzleti életben, főleg menedzserek esetében a lassítás, a teljes figyelemmel való fókuszálás, valamint a közben megszerzett önismeret segíthet az egyes feladatokra, projektekre való koncentrált odafordulásban is, a hatékonyságnövelés, a siker egyik eszköze lehet. A mindfulness által begyakorolt tudatos jelenlét, a stresszreakciók enyhítése belső erőforrásokat szabadít fel, amelyek békét, kiegyensúlyozottságot, belső harmóniát teremtenek, erősítik az érintett önbizalmát, belső nyugalmát, tisztábbá teszik a gondolkodását. Ezek birtokában a mindfulness módszerét elsajátítók és gyakorlók jobban képesek beosztani idejüket, energiáikat, javul a koncentrálóképességük, a munkabírásuk, sőt a testi egészségük is.

Óvatosan a mindfulness laikus alkalmazásával!

A mindfulness jótékony hatású lehet a stressz alatt álló munkavállalók, menedzserek számára, jól alkalmazva elősegíti a sikerüket, megakadályozhatja a kiégésüket. Az utóbbi évtizedekben a mindfulnesst különleges feladatokra való felkészülés során, illetve extrém élethelyzetekben lévőknél is használták, például űrhajósok kiképzésekor, illetve katasztrófahelyzetek elszenvedői esetében.

Ugyanakkor a mindfulness nem csodaszer, bármennyire is hatékony relexációs gyakorlat. Hogy a lehető legeredményesebb legyen, nem tanácsos laikusként belevágni: az alkalmazását el kell sajátítani, szakértő tréner vezetésével meg kell tanulni, mert nem megfelelően használva árthat, nem kívánt pszichés mellékhatásai is lehetnek. A Budai Egészségközpontban a nyolc alkalomból álló, Tudatos jelenlét alapú stresszcsökkentő tréninget prof. dr. Perczel-Forintos Dóra klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, MBCT-tanár tartja.

Ajánló
Ajánló
Három édesség, amit érdemes elkerülnünk húsvétkor

Három édesség, amit érdemes elkerülnünk húsvétkor

Önnél is elmaradhatatlan fogásnak számítanak az édességek húsvétkor? A legtöbb háznál...

Tippek tavaszi fáradtság ellen

Tippek tavaszi fáradtság ellen

Bár beköszöntött a tavasz, sokunk nem érti, miért vagyunk a napsütésben olyan lehangoltak...

Tudjunk róla: a túlsúlyosok 80 százalékát érinti a zsírmáj

Tudjunk róla: a túlsúlyosok 80 százalékát érinti a zsírmáj

Európában több millió embert érint a zsírmáj, a máj enyhe, illetve középsúlyos...