Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-22

Miért fontos az ultrahangvizsgálat a nőgyógyászatban?

Miért fontos az ultrahangvizsgálat a nőgyógyászatban?

Az ultrahang-diagnosztika területén az elmúlt 20-30 évben nagyon nagy fejlődés következett be. Az ezzel járó előnyöket az orvosi rendelőkben a nőgyógyászat területén is hasznosítják. 

Az ultrahang története a 18. századig nyúlik vissza, ekkor figyelték meg először, hogy a denevérek a hallásukkal tájékozódnak. Ezt követően a tudósok a fénnyel kezdtek kísérletezni, majd 1826-ban a hang víz alatti terjedését vizsgálták. 
 
A Titanic katasztrófája után találták fel a hidrofont, amely képes volt alacsony frekvenciájú hanghullámokat fogadni és adni: így fel tudtak ismerni például egy fenyegető jéghegyet. A technikát a világháborúk alatt tengeralattjárók elhelyezkedésének azonosítására is használták. 

A haditechnika tapasztalatait megfigyelve, az ultrahangot egy skót professzor, Ian Donald alkalmazta elsőként az orvoslásban. Először hasi daganatokat, majd 1957-től már magzati elváltozásokat is megfigyelt ultrahangvizsgálat segítségével. A terhesség korai felismerésére 1963-ban használta először a módszert, amely az addig alkalmazott röntgennel ellentétben már nem volt káros hatással a fejlődő magzatra. Munkássága miatt Ian Donaldot tekintjük a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang szülőatyjának.
 
Fejlett technológia

A nőgyógyászati és a terhességi ultrahang alapvetően eltér egymástól.

· A nőgyógyászati egy vaginális ultrahang, a vizsgálat során a petefészkek, a petevezetékek, a méh és a méhszáj ellenőrzése válik lehetővé.

· A terhesség alatt végzett ultrahang-szűrővizsgálatok célja a magzat fejlődésének nyomon követése, illetve az egyes fejlődési rendellenességek időben való kiszűrése. 
 
Az elmúlt 20-30 évben a technológia onnan, hogy csupán foltokat láttunk a születendő gyermekből, eljutott addig, hogy ma már lehetőség van 3D-s és 4D-s mozgóképek rögzítésére is a magzatról. 
 
Áramlásmérés a magzati egészségért

Indokolt esetben nagyon fontos vizsgálat a flowmetria, más néven az áramlásmérés, amely egy Doppler ultrahangkészülék segítségével történik. 1843-ban ugyanis az osztrák származású Christian Doppler felfedezte, hogy a hullámforrások mozgása befolyásolja az érzékelt hullámok frekvenciáját. Ma is ez az alapja a róla elnevezett Doppler-áramlásvizsgálatnak. Ezzel azt vizsgálja a szakorvos, hogy az anyaméhet ellátó erekben, a köldökzsinór artériájában, a magzati hasi aortában és az agyi erekben mért értékek alapján a magzat oxigénellátása és a méhlepény működése megfelelő-e.

Az áramlásvizsgálat orvosi Doppler-módszer kidolgozója a japán Szatomura professzor volt a 1960-as évek elején. 1962-ben azonban a professzor tragikus hirtelenséggel elhunyt lágyagyburki vérzésben. Különös véletlen, hogy diagnosztikus módszerét napjainkban éppen ebben a betegségben tartják nagy jelentőségűnek a veszélyes érgörcsök felismerésében.
 
Sokat elárul az ultrahang-diagnosztika

Az ultrahangnak nagy jelentősége van a daganatok, a ciszták és a jóindulatú miómák felismerésében is. Ezek méretéből, térfogatából és vérellátottságából következtethetünk arra, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozással állunk-e szemben. Általánosságban elmondható, hogy a daganatoknak gyorsabb a véráramlása, mint például egy jóindulatú miómának. Daganatok esetén nem csak a CT és az MR adhat információkat, sok adatot szolgáltat egy jó minőségű ultrahang is, amely esetenként helyettesítheti a CT/MR diagnosztikát. 

Ajánló
Ajánló
Kellemetlen, de megszüntethető: a túlzott izzadás

Kellemetlen, de megszüntethető: a túlzott izzadás

A túlzott mértékű, kellemetlen szagú izzadás kezelésére több módszer is létezik, ezek...

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Emésztési gondokkal, bélproblémákkal, gyomorgörccsel, puffadással, hasmenéssel vagy...

Férfigondok: járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

Férfigondok: járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

A férfiak nehezebben szánják rá magukat a szűrővizsgálatokon való részvételre, mint a...