Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-12-09

A férfiak és a nátha – tényleg jobban szenvednek?

A férfiak és a nátha – tényleg jobban szenvednek?

Elterjedt vélekedés, hogy a férfiak jobban megszenvedik a banális légúti fertőzéseket is, túlreagálják, némelyikük már egy nátha esetén halálos betegnek érzi magát, ágynak dől, míg a nők megfázva is változatlanul aktívak maradnak, és csupán kellemetlenségként élik meg ugyanazt. Mi lehet ennek a különbségnek az oka? A Budai Egészségközpont szakértői választ adnak a kérdésre.

Azt régóta tudjuk, hogy a férfiak és a nők nem egyformán viselik a betegségeket. Élettani okokkal magyarázható, hogy a nők jobban tűrik a fájdalmakat, kevésbé ijednek meg a vér látványától is. Ráadásul a nők jórészt egészségtudatosabbak, általában sokkal többet törődnek az egészségükkel, és többet tesznek a megelőzésért is. A nők többnyire nem várják meg, hogy leterítse őket a betegség, hanem már az első jeleknél tesznek ellene: házi szerekkel vagy vény nélküli készítményekkel megpróbálják kezelni magukat, amíg eljutnak orvoshoz.

Ennek ellenére első hallásra inkább viccnek, a nemek közti szokásos csatározás részének vagy városi legendának tűnik, hogy a férfiakat a nőknél jobban megviseli az influenza vagy a nátha vírusa, hamarabb ágynak esnek, még enyhébb légúti fertőzéstől is többet szenvednek a nőknél. Akadt azonban olyan kutató, aki alaposabban utánajárt ennek, és nemcsak tapasztalatokkal igazolta a közvélekedést, hanem megkísérelte feltárni a jelenség okait.
 
Valóban gyengébb a férfiak szervezetének immunválasza

A kanadai Újfundlandi Egyetemen dr. Kyle Sue vizsgálódott azzal a feltételezéssel kapcsolatban, hogy vírusfertőzésre (például nátha és influenza esetén) a férfiak szervezete nem úgy reagál, mint a nőké: az immunválaszuk gyengébb, így a fellépő tünetek és a lehetséges szövődmények is súlyosabbak náluk.

Ezt igazolták a tengerentúli statisztikák is, amelyek szerint a férfiak kimutathatóan nagyobb arányban kerülnek influenza következtében fellépő szövődmények miatt kórházba.

Az influenza elleni védőoltásra is eltérően reagálnak, a nők szervezete élénkebb immunválaszt ad, több antitestet termel, mint a férfiaké. Az eltérő immunválasz okát a két nem közötti hormonális különbségben látják: a nők magasabb ösztrogénszintje hozzájárul a védettséghez, míg a férfiak tesztoszteronhormonja épp ellenkezőleg, csökkenti az immunvédelmük hatékonyságát. Dr. Kyle utalt arra az in vitro vizsgálatra, amikor női és férfiorrból származó epiteliális, hámsejtekből álló sejtkultúrát fertőztek meg szezonális influenzavírussal.

Arra jutottak, hogy az ösztrogén egyfajta immunerősítőnek bizonyult: a női sejtekben, az ösztrogénhormon receptorok jelenlétében a vírusok kevésbé szaporodtak, mint a férfi sejttenyészetben, ahol a magasabb tesztoszteronszint épp ellenkező hatást vált ki.

Ha viszont a változó koron túl lévő, ösztrogénhiányos nő sejtjeivel kísérleteztek, akkor nem mutatkozott eltérés a női és a férfi szövetekből származó sejtkultúrákban. Ez a nemek közötti különbség nemcsak influenzavírus, hanem más kórokozók, például rhinovírusok esetén is megnyilvánult.

Mindezek alapján dr. Kyle arra a következtetésre jutott, hogy a rémes férfinátha, a nők számára felfoghatatlanul heves tünetek nem túlzások, hanem valós, hormonális okokra visszavezethető, biológiai különbségeken alapuló tények.
 
Nézzük, milyen természetes szerekkel orvosolhatjuk a problémát!

Mézes-hagymás szirup: vágjunk kockára két vöröshagymát, és öntsünk rá annyi mézet, hogy ellepje. Érleljük két napig, majd fogyasszunk belőle naponta háromszor-négyszer egy evőkanállal.
Csipkebogyótea: mossunk meg 50 dkg csipkebogyót, majd hasítsuk fel őket, és áztassuk be 1 liter natúr almalébe egy éjszakára. Forraljuk fel, passzírozzuk át egy szitán, ízesítsük mézzel. Napi egy evőkanállal érdemes fogyasztani belőle legalább.

Mellkasbedörzsölő: langyosítsunk meg egy csésze étolajat, majd cseppentsünk bele 15 csepp borsmentaolajat. Fedjük le. Ha kihűlt, máris használhatjuk, dörzsöljük be vele a mellkast, és fedjük be ruhával a területet.

Fokhagymaszirup: hámozzunk meg 4-5 gerezd fokhagymát, és nyomjuk át fokhagymanyomón. Dolgozzuk össze 1 evőkanál mézzel. Adjunk hozzá egy csésze vizet, forraljuk fel, majd hagyjuk állni kb. 5 percig és szűrjük le. Napi egy evőkanálnyit együnk belőle.

Ökörfarkkóró tea: 1-2 evőkanál szárított ökörfarkkóró és 2 teáskanál zsálya keverékére öntsünk fél liter forró vizet, majd hagyjuk állni. Szűrjük le. Mézzel, citrommal ízesítsük, és kortyolgassuk el a nap folyamán.

Arcüregtisztító fürdő: egy csésze jó minőségű levendulás fürdősóhoz adjunk 5 csepp eukaliptuszolajat, 3 csepp borsmentaolajat és 3 csepp fenyőolajat. Üljünk be a kádba, tegyük bele a fürdővízbe a keveréket, és lélegezzük be a képződött vízpárát.

Ajánló
Ajánló
A horkolás gyógyítható?!

A horkolás gyógyítható?!

Minden harmadik ember horkol, és legalább ennyien vannak, akik ezt kénytelenek elviselni....

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a...

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Egyre többen – leginkább a fiatalabb korosztály tagjai – éreznek növekvő, nem múló...