Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-12-13

Előzze meg a sportsérüléseket!

Előzze meg a sportsérüléseket!

Régóta sportol vagy most kezdi? Intenzíven edz vagy hobbisportoló? Bármelyik igaz is önre, a lényeg, hogy helyes mozgásmintával, jól funkcionáló ízületekkel sportoljon. Ahhoz, hogy ne nehezítse az életét egy esetleges sérüléssel, és ne kelljen kényszerpihenővel töltenie értékes idejét, remek dolog a sportprevenció, érdemes kipróbálnia. 

Bármilyen szinten mozog is, egy sportoló számára a sérülések megelőzése, a teljesítményfokozás és a gyors regenerációs idő fontos tényező. A Balance Mozgás sportprevenciós programja ehhez nyújt segítséget.
 
Mindennek alapjául egy komplex állapotfelmérés szolgál, amely magában foglalja:

a Funkcionális Mozgásminta Szűrést,

a manuálterápiás állapotfelmérést (testtartás-analízis, a gerinc és az ízületek mozgásterjedelmének, valamint az izomerő vizsgálatát, a kompenzációk felmérését) 

és a testösszetétel mérését. A Tanita testösszetétel-mérő segítségével folyamatosan monitorozzák a sportoló izomtömegét, testzsírszázalékát, az alsó és felső végtagok szimmetriáját.
 
Funkcionális Mozgásminta Szűrés

Ön szerint jól működik a teste mozgás közben? Erre ez a szűrés nyújt biztos és pontos választ. Az FMS egy hét gyakorlatból álló egyszerű felmérési és osztályozási rendszer, amely kulcsot biztosít a normál mozgásminták kialakításához. Az adott ember mobilitását, stabilitását és a jobb-bal oldal szimmetriáját vizsgálja. A szimmetria megőrzése fontos a sérülésmegelőzésben, a korlátozottságok és aszimmetriák ugyanis eltorzítják a motorikus tanulást, a mozgásérzékelést, a testtudatot, ezáltal rontják a hatékonyságot. De sokszor ezek rejtve maradnak, mert a sportoló megtanul kompenzálni, és a helyes kivitelezést más mozgásmintákkal helyettesíti. 

A lényeg, hogy meg kell keresni a sportoló gyenge pontját, ami lehet fizikai vagy funkcionális korlátozottság. Ha ezt nem ismerik fel, a test kompenzálni fog, a mozgáshatékonyság csökken, ez pedig rontja a teljesítményt és növeli a sérülés veszélyét. Az értékelésekre mindig az adott mintához kapcsolódóan kerül sor, a cél a mozgásminta leggyengébb láncszemének kiszűrése.
 
Komplex terápia

A vizsgálat alapján komplex edzésprogramot állítanak össze, amely egy sportoló számára minden fontos tényezőt tartalmaz. Különös figyelmet fordítanak az esetlegesen korábban sérült területekre, valamint a talált deficitek helyreállítására, például a csökkent mozgásterjedelmek helyreállítására, a letapadt és megrövidült izmok lazítására, a gyengült stabilizáló izmok megerősítésére. Ezzel megoldást kínálnak a gyakran megjelenő izomgörcse, izomfáradtságra, a kiújuló panaszokra.
 
Számos kiegészítő terápiát is alkalmaznak, instrumentális manuálterápiát, kineziológiai tapaszt, flossingot.
 
Instrumentális manuálterápia:
korunk legújabb terápiás gyógymódja a mozgásszervi megbetegedésekre. A fájdalomért többnyire a triggerpont a felelős, amely egy gyulladt csomó az izomban és az izom-ín határán. A triggerpont lokálisan és kisugározva a környező területen is fájdalmat okozhat. A triggerpont kialakulásának számos oka lehet, például az izom túlterhelése és aszimmetrikus terhelése, az izomegyensúly felborulása ismétlődő terhelés miatt, a mozgás korlátozottsága sérülés vagy műtét következtében, a nyújtás hiánya vagy épp túlnyújtás, hideghatás, ami miatt az izom megfázik, anyagcsere-probléma, rossz táplálkozás, dehidratáció. 

A terapeuta célzott nyomást gyakorol a kialakult triggerpontokra. A nyomást addig és olyan erővel fejti ki, amíg a fájdalom szűnni kezd az érintett területen. Ekkor az érintett terület visszakapcsolódik a normál vérkeringésbe, és elindul a gyógyulás folyamata. A kezelést többször ismétli, amíg a panasz teljesen megszűnik.

Kineizológiai tapasz:
ez a technika egy speciális tapasszal dolgozik, amelynek egyik felülete ragasztóanyaggal ellátott, a másik oldal pedig speciális szálelrendezésű szövet. A szalag nyújtható, elasztikus, ami nagyon fontos, mert ezáltal képes dinamikusan, aktívan támasztani az adott részt, nem pedig mereven rögzíteni. A technika alapját az adja, hogy a bőrön keresztül a receptorok folyamatos, több napon át tartó állandó ingerlésével a szervezet aktivizáló és öngyógyító folyamatát erősítik. Hatására az agy specifikus ingert kap, a terület pedig gyorsabban regenerálódik a fokozottabb és gyorsabb válaszreakciók folytán. 

Flossing:
a sportrehabilitáció és -prevenció egyik legújabb eszköze, egy speciális szalag, amelynek segítségével kompressziós terápiát tudnak alkalmazni. A kompresszió mértéke és a szalag feltekerésének technikája függ a panasz jellegétől, abszolút egyénre adaptálható. A kompresszió hatására a kezelt terület vér- és oxigénellátása robbanásszerűen megnő, ami azonnal hat a sérült szövetek, szalagok gyógyulására. Izomláz, izomgyulladás esetén ugyancsak sikeresen alkalmazható a flossing a sportprevencióban. A pangó folyadékot elvezeti, a nyomás csökkenti, a sérülés esélyét minimalizálja.

Ajánló
Ajánló
A stressz és az allergia

A stressz és az allergia

A tartósan fennálló stressz, a folyamatos feszültség, amely állandó készenléti...

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Köhög, tüsszög, fáj a feje, tucatjával fogyasztja a papír zsebkendőt? Elkapta a téli...

Vérnyomás csökkentés természetes módszerekkel

Vérnyomás csökkentés természetes módszerekkel

A magas vérnyomás problémája sokakat érint, ám megfelelő életmódváltással hatékonyan...