Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-01-13

Járjunk évente bőrgyógyászati szűrésre!

Járjunk évente bőrgyógyászati szűrésre!

Most még éppen időben vagyunk, hogy a napsütéses idő beköszönte előtt elvégeztessük az éves bőrgyógyászati vizsgálatot. Ha minden évben eljárunk a bőrgyógyászati szűrésre, rendkívül sokat teszünk magunkért és közvetve a családunkért is.
 
Ha hajlamosak vagyunk arra, hogy önmagunkat a családi és baráti listákon mindig hátrébb soroljuk, és sokkal többször nézzük mások érdekeit, mint a magunkét, ideje, hogy megváltoztassuk a szemléletünket. Érdemes úgy gondolni mostantól a saját egészségünkre, mint ami nem csak nekünk fontos. A legtöbb, amit barátainknak, gyerekeinknek, szüleinknek „ajándékként” adhatunk, önmagunk egészséges változata. Őrizzük meg tehát minél tovább egészségünket, és tegyünk azért, hogy még sok örömteli és szép pillanatot megoszthassunk egymással.
 
Fontos a korai felfedezés

A gyógyulás szempontjából nagyon fontos a korai felfedezés, a bőrgyógyászok az évenként javasolt szűrés során a bőrünkön talált, gyanúsnak ítélt elváltozásokat eltávolításra javasolják.
A bőrdaganatok egyik csoportja nem vagy csak ritkán ad áttétet, ilyen a basalioma és a laphámrák (spinalioma), amely az idősebb generációt, elsősorban a 60 év felettieket érinti. A pigmentsejtekből kiinduló melanoma, amely nagyon sok fiatalt érint (a 40 év alattiaknál az egyik vezető helyen áll), viszont agresszív típusú rák, amely gyakran ad áttétet. A melanoma előfordulása 3 százalékos növekvő tendenciát mutat évente. Kialakulásának az esélye az életünk során 2,5 százalék.
 
Az eltávolítást bízzuk sebészszakorvosra!

A bőrdaganatok felfedezése és eltávolítása a bőrgyógyász és a sebészszakorvos szoros együttműködését igényli. Nézzük meg a gyanúsnak ítélt bőrelváltozások sebészeti eltávolításának módját és lépéseit.

A kezelési stratégiát alapvetően meghatározza, hogy milyen típusú daganatról van szó, ezt azonban csak eltávolítás után tudjuk meg, a szövettani leletből. Tehát a bőrgyógyász nem tudja biztosan megmondani, hogy van-e rákos elváltozásunk, és amennyiben igen, akkor az milyen típusú. Ezt csak a sebészeti úton való eltávolítást és a szövettant követően tudhatjuk biztosan.

Vannak olyan helyek a testünkön (például az arcon vagy a csontok felett), ahol nehezebben végezhető el kellő mélységben és szélességben a kimetszés, ez azonban nagyon fontos, mert csak a megfelelően kimetszett bőrelváltozás szolgáltat jó alapot a szövettani vizsgálathoz.
Amennyiben nagyobb, kiterjedtebb daganatról van szó, akkor lehet, hogy altatásos műtétre, nyirokcsomó-eltávolításra lesz szükség, amit már nem ambulánsan, hanem kórházi keretek között végeznek.
 
Hogyan történik a kimetszés ambulánsan?

A sebészszakorvos helyi érzéstelenítésben végzi a beavatkozást, az injekció beadását követően a beteg nem érez semmilyen fájdalmat. Az egész procedúra kb. 15 percet vesz igénybe. A bőrt plasztikai sebészeti protokoll szerint varrják a Swiss Clinic rendelőjében a sebészszakorvosok, így biztosítva a legszebb sebgyógyulást és a legkisebb heget. Ezek a sebek általában szépen gyógyulnak, a szövődmények nagyon ritkák.
 
Mire figyeljünk az eltávolítást követően?

Annak érdekében, hogy a sebünk szépen és problémamentesen gyógyuljon, tartsuk be az alábbiakat:

•          A műtétet követő 2 hétben semmit ne sportoljunk, óvjuk a sebet a húzódástól.

•          A seb áztatása (fürdő, szauna) tilos 1 hónapig.

•          Tusolni 5 nap után már lehet.

•          1 évig csak 50 faktoros naptejjel menjünk napra, de ennél jobb, ha le tudjuk fedni a sebet, hogy ne érje napfény.

•          Amennyiben szükségét érezzük, használhatunk recept nélkül kapható sebkezelő krémeket, de ezeket minimum fél évig kell használni napi kétszer, egyébként nem érnek semmit.
 
A klinika szakrendelőiben napi szinten találkozhatunk olyan pácienssel, akinél a bőrgyógyász kimetszést javasol. Általánosságban elmondható, hogy az egészségtudatos, a szűréseken rendszeresen részt vevő pácienseknek nagyon jók a komplikációmentes gyógyulási arányaik. Amennyiben bőrgyógyásza gyanús anyajegyet talált önnél, ne halogassa a sebészeti beavatkozást, kérjen időpontot! 

Ajánló
Ajánló
Kismamák a fogászaton – Mikor menjünk fogorvoshoz?

Kismamák a fogászaton – Mikor menjünk fogorvoshoz?

A kismama nyugalma rendkívül fontos a gyermek egészséges fejlődése érdekében. Amennyiben...

A stressz és az allergia

A stressz és az allergia

A tartósan fennálló stressz, a folyamatos feszültség, amely állandó készenléti...

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Köhög, tüsszög, fáj a feje, tucatjával fogyasztja a papír zsebkendőt? Elkapta a téli...