Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-01-21

Őrizzük meg szemünk egészségét

Őrizzük meg szemünk egészségét

Szemünk világa nagyon fontos, épp ezért érdemes megelőzésképpen is figyelni arra, hogy megőrizzük egészségét. Ne csak akkor jusson eszünkbe az orvos, ha már baj van.

Az egészséges szem elengedhetetlen a teljes élethez, a tanuláshoz, a biztonságos autóvezetéshez, a panaszmentes munkavégzéshez, a sportoláshoz. Mégis, mintha nem törődnénk vele eleget, vagy csak akkor ocsúdunk, amikor már problémáink támadtak a látásunkkal. Pedig korai felismerés esetén számos betegség megelőzhető vagy eredményesebben kezelhető.
 
Ellenőriztessük szakorvossal! 

Évente, de legalább kétévente ellenőriztessük a szemünket. Ne csak látásunk élességét nézessük meg, hanem azt is vizsgáltassuk ki, nincs-e kialakulóban valamilyen betegség. A Városmajori Optika és Szemészeti Rendelőben a szemészeti vizsgálatokon kívül szürkehályog, zöldhályog, cukorbetegek szemészeti szűrővizsgálatát is elvégzik. Amennyiben a szemészorvos felírja, hordjunk a látásunknak megfelelő szemüveget, kontaktlencsét! Fontos, hogy a lencsét ne viseljük az előírtnál hosszabb ideig, és arra is figyeljünk, hogy optikailag tökéletes legyen, vagyis megfelelően korrigáljon.
 
Pihentessük eleget!

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a mai világban meglehetősen komolyan igénybe vett szemünk számára is fontos a pihenés. Már a számítógépes munka is alaposan megterheli ezt az érzékszervünket, de amikor felállunk az íróasztal mellől, hogy szünetet tartsunk, akkor „kikapcsolódásképpen” azonnal kezünkbe vesszük a mobiltelefonunkat, és azzal fárasztjuk tovább a szemünket.

Pedig az óránként beiktatott pár perces szünetek során a helyiség távolabbi pontjaira való nézés, a felállás, a végtagjaink megmozgatása, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása a keringésünk felpezsdítése mellett a szemünk védelmét is szolgálja.
 
Télen is fontos az UV-védelem!

Talán furcsán hangzik, de a szemünknek nemcsak nyáron van szüksége az UV-védelemre, hanem mindig, amikor süt a nap. A napszemüveg viselése tehát nem pusztán a vakítóan fényes nyári napokon lényeges, hanem télen is. A káros UV-sugarak kiszűrése érdekében viseljünk megfelelő UV-védelmet biztosító napszemüveget, UV-szűrős szemüveget, kontaktlencsét! A káros UV-sugarak hosszútávon a szem környékén lévő bőr rosszindulatú elváltozásaihoz vagy maradandó látásromláshoz is vezethetnek.
 
Ne maradjon szárazon!
 
Ha gyakran szúr vagy ég a szemünk, hamar elfárad, esetleg vörösödik vagy fényérzékennyé válik, akkor felmerül a gyanú, hogy szemszárazságunk van.

Ez manapság gyakori probléma, amelyet a számítógép előtt végzett munka és a klímaberendezések állandó használata fokozhat.

A számítógép előtt sokszor annyira koncentrálunk, hogy elfelejtünk pislogni (normál esetben ez 5-10 másodpercenként történik meg), a nem kellő gyakoriságú pislogás pedig különböző panaszokat okozhat.

Mivel a szem egyik legfontosabb védőmechanizmusa a könnyfilm létrehozása és fenntartása, így a könnyfunkció romlása számos kellemetlen tünettel jár. A szemszárazsághoz hozzájárulhat a cigarettafüst, a légszennyezettség mellett bizonyos gyógyszerek is (például antihisztaminok, antidepresszánsok vagy vízhajtók), így ezek szedésének ismerete elengedhetetlen a szemészorvos számára.
 
Étkezzünk változatosan!

A szemünknek nagy szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, antioxidánsokra. Étrendünk legyen A-, C-, E-vitaminban, valamint béta-karotinban, cinkben és szelénben gazdag. A-vitamin a tengeri halakban, a tojássárgájában, a májban, C-vitamin a citrusfélékben, a paprikában, a savanyú káposztában, E-vitamin a növényi olajokban található nagy mennyiségben.

A sárgarépa, spenót, kelkáposzta, sárgadinnye a béta-karotin, a marhahús, a lencse, a tökmag, a cink, a tengeri állatok és a teljes kiőrlésű gabona pedig a szelén értékes forrása. A hidratálásról se feledkezzünk meg, igyunk meg naponta három liter vizet!

Ajánló
Ajánló
Kismamák a fogászaton – Mikor menjünk fogorvoshoz?

Kismamák a fogászaton – Mikor menjünk fogorvoshoz?

A kismama nyugalma rendkívül fontos a gyermek egészséges fejlődése érdekében. Amennyiben...

A stressz és az allergia

A stressz és az allergia

A tartósan fennálló stressz, a folyamatos feszültség, amely állandó készenléti...

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Köhög, tüsszög, fáj a feje, tucatjával fogyasztja a papír zsebkendőt? Elkapta a téli...