Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-02-04

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Köhög, tüsszög, fáj a feje, tucatjával fogyasztja a papír zsebkendőt? Elkapta a téli évszakban menetrend szerint érkező nátha? Bármilyen banális ez a megbetegedés, ebben az esetben a legjobb otthon maradni, a Budai Egészségközpont szakértőitől pedig megtudhatjuk, miért.

A leggyakoribb légúti fertőzés a nátha, amit hajlamosak vagyunk elhanyagolni, kezeletlenül hagyni, mondván: orvossal egy hét, orvos nélkül hét nap. Ez valóban egy könnyű, gyors lefolyású, mindössze néhány napig tartó betegség, de évente akár négy-hat alkalommal is jelentkezhet, és ez idő alatt az életminőséget jelentősen rontja, rengeteg kellemetlenséget okoz.

Az aktívan dolgozók túlnyomó többsége nem engedi (vagy engedheti) meg magának, hogy náthával bajlódva otthon maradjon, így aztán nagy eséllyel tovább is adja a fertőzést a munkatársainak, ügyfeleinek, a vele együtt közlekedőknek.

A náthát is komolyan kell venni!

A nátha az orrnyálkahártya gyulladása, amely nyálkahártya-irritációval, -duzzanattal, fokozott váladékképződéssel jár, általában 5-7 napig tart. Jellegzetes tünetei az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, fejfájás, rossz közérzet. Gyakori a torokfájás, köhögés, hőemelkedés, az orrlégzés akadályozottsága miatt pedig alvászavarok is jelentkeznek.

A náthát leggyakrabban a több százféle felső légúti fertőzést okozó vírus valamelyike, többnyire a rhinovírus okozza, de a náthás tünetek más betegséget, például allergiát és influenzát is kísérhetnek.

A náthát meghűlésnek, megfázásnak emlegetjük, de a hideghatásnak csak annyiban van köze hozzá, hogy a lehűlés miatt gyengül a szervezet védekezőképessége a kórokozók ellen. Az áthűlésen kívül számos körülmény is utat nyithat a kórokozóknak, csökkentve az immunrendszer hatékonyságát, például a légszennyeződés, más szerv betegsége, immunhiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, vitaminhiány és tartós stressz.

Ha a termelődő váladék nem tud megfelelően kiürülni, hanem pang az orr melléküregeiben, akkor a náthából szövődményként bakteriális felülfertőzések, súlyosabb melléküregi gyulladások (középfül-, homlok- vagy arcüreggyulladás, fülkürthurutok) is kialakulhatnak.

Felelőtlenség betegen dolgozni

A légúti fertőzéseket okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek, könnyen továbbadhatók. Egy-egy tüsszentéssel, köhögéssel kórokozók tömege kerül a levegőbe, és jut belőle a beteg kezére is, így terjesztheti a fertőzést. Mindenfelé, amerre jár, minden megfogott, többek által használt tárgyon hagyhat a kórokozóból, a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóitól a kilincseken, liftgombokon keresztül a munkahelyek közösen használt berendezéseinek kapcsolóiig. Egy náthás beteg munkatársai, ügyfelei, üzleti partnerei tucatjait betegítheti meg, nem is beszélve a vele véletlenül találkozókról.

Ezért nem „jófejség” betegen is munkába menni, hanem épp ellenkezőleg! Nagyobb lojalitást, felelősségérzetet mutat a munkahelye iránt az, aki, ha csak egy mód van rá, a banális légúti fertőzéseket, náthát igyekszik otthon mielőbb kiheverni. A lakásban az egyenletes meleg, az ágynyugalom, a pihenés és az inkább csak otthon bevethető hagyományos és modern gyógyító praktikák (párologtatás, eukaliptusz-, menta-, citromillóolajok, lábfürdő, inhalálás, légzéskönnyítő kenőcs, orrszívó porszívó stb.) gyorsabb gyógyulást tesznek lehetővé.

Hat tipp nátha idejére

Ha valakinek mégis náthásan is munkába kell mennie, szerelkezzen fel a gyógyulás gyorsítására, a nátha tüneteinek enyhítésére jól bevált, vény nélkül is kapható készítményekkel, és tartson be néhány egyszerű szabályt, amivel elejét veheti a fertőzés továbbadásának.

Köhögéskor, tüsszentésnél tegyünk papír zsebkendőt a szánk elé, és azt ne vágjuk zsebre, hanem azonnal dobjuk a szemetesbe! Így nem szennyezzük be a fertőzött váladékkal sem a kezünket, sem a ruházatunkat. Ha váratlanul tör ránk a tüsszentés, és nincs idő elővenni a zsebkendőt, akkor a legjobb, ha az alsó karunkat, belső könyökhajlatunkat emeljük a szánk elé.

Fertőzésveszélyes időszakban szellőztessünk gyakrabban a munkahelyen, az irodában, és lehetőség szerint használjunk fertőtlenítő légfrissítő spray-t is!

Tisztítókendővel vagy spray-vel fertőtlenítsük a saját munkaeszközeinket és a közösen használt berendezések kapcsolóit!

A tömegközlekedésen való utazás után, illetve étkezés előtt, vécéhasználat után kezet mosni az alapvető higiéniához tartozik, de náthásan még gyakrabban ajánlatos a szappanos kézmosás vagy legalább az alkoholos kézfertőtlenítő gél, törlőkendő használata.

Ne feledkezzünk meg a munkahelyen sem az immunrendszer erősítéséről, fogyasszunk frissítő, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket, könnyű, tápláló ételeket!

Náthásan különösen fontos az elegendő folyadékfogyasztás. A legjobbak a meleg italok, gyógyteák (bodza, hársfa, kamilla stb.), levesek, amelyekről a munkahelyi teakonyhában is gondoskodhatunk.

Ajánló
Ajánló
A horkolás gyógyítható?!

A horkolás gyógyítható?!

Minden harmadik ember horkol, és legalább ennyien vannak, akik ezt kénytelenek elviselni....

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a...

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Egyre többen – leginkább a fiatalabb korosztály tagjai – éreznek növekvő, nem múló...