Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-02-18

Kismamák a fogászaton – Mikor menjünk fogorvoshoz?

Kismamák a fogászaton – Mikor menjünk fogorvoshoz?

A kismama nyugalma rendkívül fontos a gyermek egészséges fejlődése érdekében. Amennyiben tudatosan felkészülünk a gyermekvállalásra, és előre tervezünk, csökkenthetjük a váratlan problémák, stresszhelyzetek számát. A rendszeres fogászati kontrollvizsgálat ebben is segít.

Sok leendő kismama már a gyermekvállalás kérdésének eldöntésekor megkezdi a felkészülést. Születendő gyermekük érdekében a várandósság alatt megváltoztatják étkezési szokásaikat, tudatosan figyelnek a megfelelő vitaminbevitelre, lecserélik tisztálkodási és szépségápolási szereiket hipoallergén termékekre, valamint igyekeznek kerülni a stresszt.

A szájhigiénia esetén is fontos, hogy tudatosan készüljünk a terhesség alatt testünkben végbemenő változásokra. A fogászati problémák elkerülésének legjobb módja mindig a megelőzés. Érdemes már a teherbeesést megelőzően fogorvoshoz fordulni egy kontrollvizsgálat erejéig, hiszen fogaink és ínyünk egészsége is hatással lehet a magzatra.
 
Ütemezzünk tudatosan

A teherbeesés után igyekezzünk még tudatosabban ütemezni a fogászati kezeléseket, és a következőképpen beosztani:

Fogápolás az első trimeszterben
A terhesség első harmada köztudottan a legkockázatosabb a gyermek egészségére nézve. Ebben az időszakban tehát nem ajánlott semmilyen beavatkozás, amennyiben nem sürgősségi esetről van szó.

Fogászati kezelések a második trimeszterben
Fogászati kezelések szempontjából a második trimeszter az optimális a kismama számára. A fogászati kontrollvizsgálatot és a fogkőleszedést érdemes erre az időszakra tervezni.

Fogápolás a harmadik trimeszterben
A harmadik trimeszter első fele a másodikhoz hasonlóan veszélytelen, ám a trimeszter második szakaszában a gyermek fejlődésére való tekintettel fogászati kezelés már nem javasolt.
 
Amennyiben a várandósság során rendszeresen részt veszünk a kismamák számára összeállított kezeléseken, akkor megelőzhetjük, hogy a terhesség és az azt követő szoptatás időszaka a szájhigiénia romlásával járjon.
 
Miért ajánlott a fogorvosi vizsgálat?

Két fontos oka van annak, hogy a második trimeszter során egy komplex fogászati kezelésen vegyünk részt:

1. Ásványianyag-elvonás

Közkeletű tévhit, hogy azért romlanak el a kismamák fogai, mert a terhesség során a baba felveszi az ásványi anyagokat, és azok így „elfogynak” a kismama fogaiból. Bár valóban von el anyagokat a fejlődő szervezet, ezek könnyen pótolhatók, és nagymértékben csak a nyál ásványianyag-tartalma csökken, ami a fogak utánpótlásának legfőbb forrása. Helyes étrenddel és egy-két egyszerű kezeléssel ez a folyamat megakadályozható. Ha egy fogorvos időben észleli ezt az ásványianyag-fogyást, hatékonyan pótolni tudja a fogakból kivont anyagokat.

Megoldás lehet a Tooth Mousse nevű készítmény, egy ásványi anyagokkal dúsított tejprotein, amely rátapad a fog felszínére, és folyamatosan pótolja az ásványi anyagokat. De védhetjük a fogainkat egy speciális, a fog felszínére tapadó gyógyszeres keverékkel, az ún. barázdazárással, amely észrevétlenül védi a fog felszínét.

2. Az anya ínyének egészsége kihat a magzat egészségére

Különleges összefüggés van az anya fogínye és a magzat egészsége között. Azoknál, akik hajlamosak az ún. krónikus parodontitiszre (ínygyulladás), ismertebb nevén fogágybetegségre, megfigyelhető, hogy a betegséget okozó baktériumok növelik a vetélés kockázatát. Azoknak, akik tudják magukról, hogy hajlamosak erre a betegségre vagy a fogkőképződésre, esetleg a fogínyük nagyon könnyen vérzik, a biztonságuk és az ínyük egészsége érdekében rendszeresen vegyenek részt dentálhigiéniás kezelésen.

A Swiss Prémium Egészségközpont fogorvosai által javasolt kezelések:

Fogkő-eltávolítás az íny és a fogak épségéért

Fúrás nélküli fogtömés (barázdazárás)

Gyógyszeres szuvasodásmegelőzés (konzervatív barázdazárás)

Parodontális kezelés, ínyerősítés

Ajánló
Ajánló
A horkolás gyógyítható?!

A horkolás gyógyítható?!

Minden harmadik ember horkol, és legalább ennyien vannak, akik ezt kénytelenek elviselni....

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a...

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Egyre többen – leginkább a fiatalabb korosztály tagjai – éreznek növekvő, nem múló...