Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-02-25

Éljen térdfájás nélkül!

Éljen térdfájás nélkül!

A térdünk meglehetősen igénybe vett testrészünk, sokunk bajlódik kisebb-nagyobb térdsérüléssel. A kerületben lévő Fájdalom Ambulancia szakemberei felkészülten, többféle gyógymóddal fogadják a problémával küzdőket.

Térdsérülések esetén nem kell bonyolult dolgokra gondolni: sokszor elég egy rossz mozdulat, ami kiváltja a fájdalmat. Ilyenkor sérülhet a belső porc (meniscus) vagy valamelyik térdszalag is, ami a térd stabilitásáért felelős. Ritka esetben sajnos törés is bekövetkezhet. A károsodás mértékétől függően vagy műtéti ellátásra van szükség (pl. ha az elülső keresztszalag szakad el, műtéti úton pótolni kell), vagy konzervatív kezelés alkalmazható.

Mi történik térdsérüléskor?

Amikor megsérül a térd, a körülötte levő izomzat egy ideig, jellemzően pár napig megpróbálja mereven tartani. Hosszabb távon azonban csökken a tartófunkció, főleg azért, mert a térdsérüléskor általában rögzítésre is szükség van, és ha rögzítenek egy területet, a körülötte levő izmok természetes módon lesorvadnak. A probléma ezért kettős: a sérülés és az elveszett izomfunkció is gondot okoz.

Hogyan gyógyítják?

Ebből fakadóan az ellátás is kétszintű: egyrészt fontos a sérülés helyreállítása (pl. a porcsérülések nagy része műtéti ellátást igényel, de a szalagsérüléseket nem feltétlenül kell operálni), másrészt nem kihagyható a gyógytorna sem, ami visszaerősíti az izmokat.

A gyógyulási időt akár a felére csökkenthetik különféle fizikoterápiás kezelésekkel. A sérüléstől függően a kezelés 2-3 hetet vesz igénybe. A gyógytorna porcsérülés esetén 6-8 hét, szalagpótlás esetén minimum 6 hónap.
 
Fáradásos sérülések

A fáradásos sérülések (futótérd, ugrótérd) nem hirtelen alakulnak ki, hanem hónapok vagy évek folyamatos túlterhelése során jönnek létre, és valamilyen új terheléstől (pl. új cipő vagy hirtelen, felkészülés nelkül nagyobb táv lefutása) szoktak tüneteket okozni.

Ilyenkor az adott inak vagy szalagok degenerációjáról van szó, amelyek az eredeti szövethez képest egy másik szövetté épülnek, és az eredeti szövet funkcióját már nem tudják teljesíteni, tehát kevésbé rugalmasak, kevésbé nyújthatók. Viszont mivel ugyanolyan terhelést kapnak, egy idő után tüneteket okoznak. 

Az izmok a terhelés után gyorsabban regenerálódnak, mint az inak. Az ín nem kap elég vért, oxigénhiányos állapotba kerül, és úgy alkalmazkodik ehhez, hogy átépíti az eredeti szövetet. Az így kialakuló kevésbé oxigénigényes szövet kevésbé nyújtható, ezért sokkal sérülékenyebb.

Hogyan gyógyítják?

A kezelés során ezt a degenerációt megpróbálják visszafordítani. Ez az esetek túlnyomó többségében lökéshullám-terápiával történik, amely légnyomással fellazítja a szöveteket és a keringést javítja, és a test más részein (például könyök vagy váll) is gyakran használják. A vérellátás helyreállásával elindul a regeneráció. A gyógyulás hosszú folyamat, 3-4 hónap, de akár egy év is lehet.
 
A térdkopás 

A térdkopás hosszú folyamat során, általában évtizedek alatt alakul ki. Ebben az esetben az ízületben a csúszófelszín, tehát az üvegporc teljesen elkopik, és különböző deformitások, meszes felrakódások jönnek létre a térdben. Tünete a terhelés során vagy akár nyugalmi állapotban is jelentkező fájdalom, illetve az, hogy a térd terhelésre duzzad, piros, melegszik, ami a gyulladás jelenlétét mutatja.

Hogyan gyógyítják?

A kezelés a térdkopás stádiumától függ. Először is csökkenteni kell a fájdalmat. Ilyenkor megpróbálják javítani a térd belső állapotát, hogy a kenőanyag, a csúszófelszín optimális legyen.

Ezenkívül az ízületkörnyéki izmoknak a felerősítésével igyekeznek tehermentesíteni az ízületet, a kisebb terhelés hatására csökkenhet a fájdalom.

Ajánló
Ajánló
A horkolás gyógyítható?!

A horkolás gyógyítható?!

Minden harmadik ember horkol, és legalább ennyien vannak, akik ezt kénytelenek elviselni....

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a...

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Egyre többen – leginkább a fiatalabb korosztály tagjai – éreznek növekvő, nem múló...