Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-09

10 plusz 1 tanács a porckopás megelőzésére

10 plusz 1 tanács a porckopás megelőzésére

Az ízületek leggyakoribb betegsége a porckopás, amely a felnőttek 15-20 százalékát érinti. Ráadásul nemcsak az időseknél, hanem egyre gyakrabban a fiataloknál is létrejöhet, holott csökkenthető volna a kialakulás kockázata. A Balance Mozgásterápiás és Sportprevenciós Központ szakembereinek tanácsait megfogadva ízületeink egészségét sokáig megőrizhetjük.

1. Növesszünk izmokat

Ízületeinket akkor tudjuk a leginkább megvédeni, ha jól kidolgozott, erős izomzattal vesszük őket körbe. Az izmok építését egészen mélyről kezdjük, és fokozatosan, rétegről rétegre jussunk el azokig az izomcsoportokig, amik már szabad szemmel is jól láthatók. A hangsúly mindig a mélyizmokon legyen, amelyek építéséhez javasolt fizikoterapeuta szakember segítségét kérni.

Ennek oka, hogy a gyakorlatok a mélyizmok kialakításánál specifikusak, ma még kevésbé elterjedtek, többnyire csak a szakember ismeri őket. Fontos arra is odafigyelni a végzésük közben, hogy egyforma mértékben dolgoztassuk meg a végtagjainkat, mert az aszimmetrikus izomfejlődéssel sokat árthatunk magunknak.

2. Ügyeljünk a testsúlyunkra

A túlsúly számos egészségügyi kockázatot rejt magában, de képzeljük el, hogy minden egyes felesleges kiló négyszeres terhet rak a térd és a csípő ízületeire, így már egy kisebb súlyvesztés is jelentősen lassítja az ízületek kopását. Mindig könnyebb úgy odafigyelni a testsúlyunkra, ha a diéta mellett sportolunk is, mert így duplán látjuk az erőfeszítésünk eredményét. Tehát ha fogyni szeretnénk, és elhagyunk néhány olyan ételt, amiben eddig kedvünket leltük, ajándékozzuk meg a testünket mozgással, és garantált a pozitív eredmény.

3. Nyújtsunk

A nyújtás, a streching ma még mindig nem evidencia a sportolók számára sem. Pedig aki igazán komolyan veszi sportkarrierjét, és eredményeket is ér el abban, tudja, hogy nincs edzés nyújtás nélkül. Az izmoknak, ízületeknek ahhoz, hogy egészségesek, rugalmasak legyenek, szüksége van célzott gyakorlatokkal végzett alapos nyújtásra. A rugalmatlan izom, ízület sérül, használódik, kopik. A fizikoterápiás szakma ma már világszerte felismerte a nyújtás fontosságát, amelynek játékosabbá, pontosabbá, célzottabbá tétele érdekében számos eszközt fejlesztett ki, például a jógahevedert, az SMR hengert, a radroll családot.

4. Jógázzunk

A jógagyakorlatok elsősorban a csontozat helyes pozícióját segítik kialakítani, ha abban deformitás van. Sok munkavégzés és sport egyoldalúvá tesz, esetleg el is csavarja a gerincünket, amit tökéletesen helyreállít a jógaászanák rendszeres gyakorlása. A jóga a szellemünk, a lelki egyensúlyunk, harmóniánk őrzője is. A legtöbb mozgásszervi panasz, fájdalom oka az ízületi merevség, a gyulladt csomók kialakulása, ami a stressz, a szorongás, a kellemetlen érzések, traumák miatt van. Meditáljunk, kerüljünk egyensúlyba jógával, oldjuk ki a feszültséget a tagjainkból, ezáltal az ízületeink is egészségesebbek lesznek.

5. Ne terheljük túl az ízületeinket

A fizikoterapeuta szakember által javasolt erősítő gyakorlatok nem megerőltetők, már csak azért sem, mert a fokozatosságra épülnek. Ahogy egymásra épül az izom gyakorlatról gyakorlatra, egyre többre leszünk képesek, látszólag azonos aktivitás mellett. Számos gyakorlat bármilyen életkorban és fizikai állapotban elvégezhető. De ezen izmok megléte nélkül ne is akarjunk maratont futni vagy más, ma népszerű – szinte már a fizikai határainkat feszegető – mozgásformát végezni, mert csúnya sérülés lehet a vége. 

6. Fájdalom esetén forduljunk szakemberhez

Ma már kiváló térd- és csípőprotézisek vannak, amelyeket egynapos kórházi tartózkodás mellett minimál invazív műtéti módszerrel helyeznek be az érintett területre, és másnap már terhelhetjük is azokat. De azért ne ez legyen a cél, törekedjünk a megelőzésre! Nem múló, állandósult fájdalom esetén keressünk fel ortopédsebész szakorvost és gyógytornászt.

7. Járjunk manuálterapeutához

A manuálterapeuta speciális, kidolgozott mozdulatok segítségével és instrumentális terápiával gondoskodik csontjaink, ízületeink, izmaink megfelelő állapotáról. A kezelőágyon fekve teljes biztonsággal rábízhatjuk magunkat a képzett szakemberre. A terapeuta a kezelés során a fasciaháló természetes rugalmasságának elérésére, a triggerpontok gyulladásos folyamatainak megakadályozására, a fájdalom kioldására törekszik.

8. Együnk úgy, hogy azzal segítsük ízületünk egészségét

A gyümölcsök magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma különösen fontos az ízületek megóvásában. Együnk halat minden héten. A tengeri halak az omega-3-zsírsavak legfontosabb forrásai, ezek az anyagok pedig gyulladás- és fájdalomcsillapítók. Együnk kevesebbet, de gyakrabban. A megszokott napi 3-5 étkezésnél bizonyítottan egészségesebb, ha ennél gyakrabban fogyasztunk kisebb adagokat. Az ilyen étrend felgyorsítja az anyagcserét, így a test valamennyi folyamatát dinamikusabbá teszi.

9. Igyunk napi 3 liter folyadékot

Minden egyes sejtünket – mint egy szivacsot – itassuk át folyadékkal, ezzel juttatjuk el szervezetünk minden pontjára a létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat. Gondoljunk arra, hogy a rákos betegek gyógyulásánál is az egyik legfontosabb a nagy mennyiségű folyadékbevitel.

10. Ne dohányozzunk

A nikotin csökkenti a csontok tömegét, ami kopásos ízületi gyulladás kialakulásához vezethet, így a dohányzóknál nagyobb arányban alakulnak ki ízületi betegségek.

+1. Sétáljunk nagyokat

Túrázzunk hetente, sétáljunk naponta. A fizikai aktivitás egészségvédő hatású. Akinek kutyája van, és mindennap többször sétál vele, jobb fizikai állapotban van azoknál, mint akik nem tartanak kisállatot.

Ajánló
Ajánló
Miért hasznosak az étrend-kiegészítők?

Miért hasznosak az étrend-kiegészítők?

Az egészséges életmód mindenkinek fontos. Ha a járvány idején sok körülöttünk a...

Korosztályra bontott tanácsok az egészséges szívért

Korosztályra bontott tanácsok az egészséges szívért

Bár úgy gondolhatjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csak az idősebbeket...

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - online mozgásórák karanténban

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - online mozgásórák karanténban

Bár a napjainkat nagyban meghatározza most a kijárási korlátozás, változatlanul fontos,...