Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-17

Tudjunk róla: a túlsúlyosok 80 százalékát érinti a zsírmáj

Tudjunk róla: a túlsúlyosok 80 százalékát érinti a zsírmáj

Európában több millió embert érint a zsírmáj, a máj enyhe, illetve középsúlyos anyagcserezavara. Jellegzetes „jóléti betegségről” van szó, amely legtöbbször semmilyen panasszal nem jár.

A zsírmáj tipikus civilizációs betegség. Eredetét tekintve megkülönböztetünk alkoholos és nem alkoholos zsírmájat, az elsőt, ahogy a neve is mutatja, a túlzott alkoholfogyasztás okozza. A továbbiakban elsősorban nem ezzel, hanem a nem alkoholos eredetű zsírmájjal szeretnénk egy kicsit bővebben foglalkozni. Ez a betegség a lakosság több mint 20 százalékát érinti, ám ez az arány a fejlett nyugati országokban elérheti a 40-50 százalékot is, ellenben Afrikában kevesebb mint 10 százalék a gyakorisága. 
 
Mik a máj legfontosabb feladatai? 

koleszterin-epesavak termelése
anyagcseretermékek lebontása, átalakítása
méregtelenítés
vércukor szabályozása
zsír-, szénhidrát-, vitamin-, vasraktározás
immunfolyamatok
 
Hogyan alakul ki?

A zsírmáj úgy alakul ki, hogy a trigliceridek (a sejtek fő energiaforrásai, amelyek glicerinből és különböző zsírsavakból épülnek fel) túlzott mértékben felhalmozódnak a májsejtekben. Maga a raktározás teljesen normális, ősi, genetikailag kódolt folyamat.

A szervezet a túlélés érdekében a felesleges táplálékot elraktározza, majd a diéta és/vagy az éhezés alkalmával felhasználja. A probléma a túlzott felhalmozódással van, így ma már nem túlzás elhízási járványról beszélni a fejlett országokban. Ennek következtében már a gyermekek körében is megjelent a betegség, akiknél fiatal felnőtt korukban már fellelhetők a szerkezeti átépülés jelei a májon.

A triglicerid felhalmozódását követően szabadgyök-termelődés, gyulladásos folyamat indul meg a szervezetben. Amennyiben a gyulladás tartósan (ez zsírmáj esetén egy-két évtizedet jelent) fennáll, kötőszövetes átépülés, végstádiumban májcirrózis stádiuma jellemzi. A máj súlyos kötőszövetes állapota rákmegelőző állapot. Egyes becslések szerint 2030-ra a májrákok mögött leggyakrabban a zsírmáj áll majd, 2060-ra pedig a májtranszplantációk vezető oka lesz ez a kórkép.

Fő kockázati tényezők

Önmagában az elhízás háromszorosára emeli a májdaganatok kialakulási esélyét, cukorbetegség esetén ez négyszeres kockázatot jelent a májrák előfordulására. 
 
2-es típusú cukorbetegség, csökkent glükóztolerancia
elhízás (főleg a hasi típusú)
mozgáshiány
magas vérzsírszint 
PCOS (policisztás ovárium szindróma)
pajzsmirigy-alulműködés 
obstruktív alvási apnoe 
egyes gyógyszerek (hormonok, szteroidkezelés)
terhességi másodlagos zsírmáj
idült hepatitisek (hepatitis C) másodlagos zsírmája
éhezés
hasnyálmirigy-betegség, felszívódási zavar, gyulladásos bélbetegségek
ritka anyagcsere-betegségek, pl. Wilson-kór
genetikai okok
 
Tünetek 

Fontos tudni, hogy a nem alkoholos zsírmáj tünetei már csak előrehaladott állapotban specifikusak.

jobb oldali nyomásérzékenység
puffadás
hasi diszkomfortérzés
étvágytalanság
nagy fokú fáradékonyság
a máj tapintható megnagyobbodása
előrehaladott esetben sárgaság, hasvíz megjelenése, bevérzések a bőrön
 
Hogyan történik a diagnosztizálás?

Laboratóriumi vizsgálatokkal: ilyenkor a koleszterin- és a trigliceridszint magas, vércukor-, Hba1C-emelkedés, GPT, GGT esetleg GOT emelkedése, direkt súlyos esetben a bilirubinszint magasabb, lehetnek véralvadási zavarok, vagy a fehérje-, illetve albuminszint csökkenése.

Hasi ultrahanggal: zsírfényű, megnagyobbodott máj, előrehaladott esetben a máj kötőszövetes átalakulásának jelei.

Ultrahanggal vezérelt biopszia: kivételes esetekben végzik, kellemetlen, szövődményekkel járhat, és a betegség utánkövetésére több mintavétel is szükséges.

Fibroscan vizsgálat: nem invazív, fájdalom nélküli, ultrahangelven működő vizsgálat, amelynek segítségével stádiumra pontosan, azonnal megmondható a zsírmáj és a következményes kötőszövetes átalakulás mértéke is. Magas specificitású és szenzitivitású vizsgálat, amit 2-3 órás éhezést követően optimális elvégezni. Különböző testalkatú pácienseknél és gyermekeknél is kivitelezhető. 

Javasolt minden betegnek, akiknél a zsírmájra hajlamosító állapotok fennállnak, akár diagnosztizálásra és az utánkövetésre, továbbá alkohol, vírusok, gyógyszerek, immunmechanizmusú, illetve anyagcserezavarok okozta májbetegségek következményes kötőszövetes átalakulásának, valamint zsírosodásának mértékére is választ ad.

Ajánló
Ajánló
A horkolás gyógyítható?!

A horkolás gyógyítható?!

Minden harmadik ember horkol, és legalább ennyien vannak, akik ezt kénytelenek elviselni....

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a...

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Egyre többen – leginkább a fiatalabb korosztály tagjai – éreznek növekvő, nem múló...