Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-16

Kecsketej, kecskesajt – egészséges finomságok

Kecsketej, kecskesajt – egészséges finomságok

Azt talán már sokszor hallottuk, hogy jót teszünk az egészségünknek, ha a tehéntej és a „sima”, megszokott sajt helyett kecsketejet, illetve kecskesajtot fogyasztunk, ám azt nem biztos, hogy pontosan tudjuk, miért.

Régen úgy tartották, hogy az újszülöttek táplálására anyatej híján a kecsketej a legalkalmasabb, és valóban, kémiailag ez áll a legközelebb hozzá. Minden szükséges tápanyagot tartalmaz, és jóval kíméletesebb a gyomorhoz, mint a tehéntej. Bár ma már megoszlik a szakértők véleménye arról, hogy szabad-e adni a kicsiknek, az kétségtelen, hogy rendkívül egészséges.

Könnyen emészthető

A kecsketej zsírmolekulái tízszer kisebbek, mint a tehéntejben lévők. Ezenkívül a kecsketejben sok olyan enzim található, amely támogatja az emésztés folyamatát. A rövid és közepesen hosszú zsírsavak aránya jóval nagyobb, mint a tehéntejben, ezek pedig élénkítik az anyagcserénket. A kisebb zsírgömböcskéket az enzimek sokkal gyorsabban, könnyebben le tudják bontani.

Az esszenciális zsírsavak a koleszterinszint csökkentésében is segítenek, ezzel egyúttal szívünk egészségét is védik. A kecsketejben található proteinek is más struktúrájúak és egyenletesebben oszlanak el, mint a tehéntejben. Ezenkívül a kecsketejben igen kevés alfa-s-1-kazein található. Ez egy olyan fehérje, amelyről szakértők azt gyanítják, hogy a tejallergiáért felelős anyag. A tehéntejben hétszer annyi van belőle, mint a kecsketejben.

Különösen értékes a kecsketej magas D-vitamin-tartalma, amely a kalcium optimális felszívódását biztosítja. Táplálkozásunkban nem csupán a kalcium mennyisége számít, hanem a kellő mennyiségű D-vitamin is. A kecsketej lúgosító hatású, gondoskodik a sav-bázis egyensúly fenntartásáról. Magas D-vitamin-tartalmának köszönhetően a benne lévő kalcium is sokkal hatásosabban képes felszívódni.
 
A kecsketej és a belőle készült sajtok rendkívül értékes kalciumforrást jelentenek, ez pedig óriási szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében, emellett sejtmegőrző és rákmegelőző hatásuk miatt is ajánlott a rendszeres fogyasztásuk. Ugyanakkor nem csupán a tudatos táplálkozásban és az egészségmegőrzésben játszanak szerepet, hanem a már kialakult betegségek, allergiák enyhítésében is hatásosak.

A különböző légúti megbetegedések kezelésére már a 17. században is használták a kecske tejéből készült termékeket, amelyek fogyasztása enyhülést hozhat a napjainkban egyre gyakrabban jelentkező különböző idegrendszeri panaszokra, migrénre, ekcéma jellegű bőrbetegségekre is.
 
Kecskesajtos-paradicsomos saláta

Hozzávalók:
20 dkg kecskesajt, 4 db nagy paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 8 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál bazsamecet, 1 kis fej lilahagyma, olajbogyó, friss vagy szárított bazsalikom, só, bors

Elkészítés:
1. A kemény paradicsomokat karikázzuk fel, a sajtot szeleteljük fel. Felváltva rendezzük el a salátástálon. 
2. Sózzuk, majd locsoljuk meg olívaolajjal és balzsamecettel. Szórjuk a tetejére a zúzott fokhagymát, valamint a vékonyra karikázott lilahagymát. Frissen őrölt borssal és bazsalikommal fűszerezzük. Díszíthetjük olajbogyóval.
3. Pirítóssal előételként kínálhatjuk, de köretként is tökéletes.
 
Kecsketejes kifli

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, kevés cukor, 3 kiskanál só, 20 dkg vaj, 1,5 dl kecsketej, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 db közepes krumpli főzve, 1 tojássárgája és némi tej megkenni a tetejüket, magok a kiflik tetejére

Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatjuk, a hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk.
2. A krumplit megfőzzük és még melegen összetörjük, ha langyos, az is mehet a tésztához, amit duplájára kelesztünk. 
3. A kelt tésztából kis cipócskákat szaggatunk, és apró részletekben nyújtjuk ki őket. Hosszúkás háromszögeket vágunk belőlük, majd feltekerjük úgy, hogy a szélesebb részénél kezdjük.
4. Sütőpapírra tesszük a kifliket, a tetejüket kevés tejjel elkevert tojássárgájával kenjük meg, majd jöhetnek a magok. Napraforgó-, szezám- és tökmagot szórunk rájuk, ízlés szerint. 
5. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük őket, mielőtt kivennénk, tűpróbával ellenőrizzük.
 
Grillezett kecskesajt zöldséges kuszkusszal

Hozzávalók:
20 dkg grill kecskesajt, 15 dkg kuszkusz, 1 db citrom, 1 db cukkini, 1 db padlizsán, 1 db zellerszár, 1 db sárgarépa, 1 fej lilahagyma, 1 csokor friss petrezselyem, olívaolaj, só, bors

Elkészítés:
1. A kuszkuszt egy lábasba tesszük, felöntjük kétszeres mennyiségének megfelelő forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a citromot, hozzáöntjük az olívaolaj felét. Fedő alatt állni hagyjuk. 
2. Megmossuk és megszárítjuk a zöldségeket. Az összes zöldséget 1 cm-es kockákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk, félreteszünk belőle néhány levet a tálaláshoz.
3. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a maradék olívaolajat. Közepes lángon 5-6 perc alatt megpirítjuk a zöldségeket. Megszórjuk petrezselyemmel, majd kavargatva 2-3 percig főzzük. Ha kész, hozzákeverjük a zöldségeket a kuszkuszhoz.
4. Töröljük szárazra a serpenyőt, forrósítsuk fel. Közepes lángon süssük a sajtok mindkét oldalát kb. 3-3 percig. 
5. A zöldséges kuszkuszt egy tányérra halmozzuk, arra helyezzük rá a grillsajtot. Petrezselyemlevelekkel díszítjük. 
 
Kecskesajtos rétes mézes körtével

Hozzávalók:
20 dkg kecskesajt, 10 dkg rétestészta, étolaj a kenéshez, 1 evőkanál cukor, 8 evőkanál almaecet, 12 evőkanál méz, 2 db körte, 5 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál szarvasgombás balzsamecet, 1 csomag zöldhagyma, 1 fej zöldsaláta 

Elkészítés:
1. A rétestészta lapjait olajjal megkenjük, majd 10x10 cm-es darabokra vágjuk azokat. Előmelegített sütőben, 180 fokon 8-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
2. A cukrot karamellizáljuk, amikor aranysárga, hozzáadjuk az almaecetet és 4 evőkanál mézet, majd a meghámozott, apró kockára vágott körtét. Amint elfőtte a levét, félrehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. 
3. Nyolc evőkanál mézet összekeverünk 5 evőkanál olívaolajjal, 2 teáskanál balzsamecettel és az apróra vágott zöldhagymával. A saláta leveleit összetépjük, az öntettel jól összekeverjük.
4. A kihűlt réteslapokra helyezzük a kecskesajtszeleteket, 3 réteslapból és 2 kecskesajtszeletből kis tortácskákat készítünk. 
5. A kecskesajtos rétest a mézes körtével és zöldsalátával tálaljuk.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...