Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-05-28

Színes egészség – bordó, avagy terítéken a cseresznye

Színes egészség – bordó, avagy terítéken a cseresznye

Bátran mondhatjuk, a cseresznye olyan gyümölcs, amelynek már a puszta látványától is mosolygóssá válunk! Hát még ha meg is kóstoljuk ezt a finom, bordóra érett, ropogós, ráadásul egészséges gyümölcsöt.

 
A cseresznye mindenkiben szép emlékeket ébreszt, hiszen ki ne játszott volna gyermekkorában azzal, hogy fülére akasztotta a termését?
 
A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az istenek eledelének nevezett gyümölcsöt. A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába, mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó cseresznyét. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. Ma már az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, amiből a Nekedterem oldalán is rendelhetünk.
 
Rendkívül egészséges

A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot, valamint vasat is, amelyek mind erősítik szervezetünket. Rendszeres fogyasztásával nemcsak az egészségünket, de a szépségünket is tovább megőrizhetjük, ugyanis ezek a vitaminok kiváló antioxidánsok, és nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy bőrünk fiatal, ránctalan, finom tapintású maradjon. A C-vitamin emellett elősegíti a kollagén képződését is, ami szintén sokat számít bőrünk fiatalságának megőrzésében.

A cseresznyében rengeteg nyomelem van, amely segíti az emésztő- és immunrendszer megfelelő működését. Emellett fontos a lúgosító hatása, így az elsavasodás következtében kialakuló betegségeket is gyógyítja. A bogyós gyümölcsökben lévő antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása is van, sőt a nátha kezelését is kiegészíti.

Kiváló vízhajtó, így segít a felesleges víz eltávolításában, ami nemcsak a fogyókúra szempontjából hasznos, hanem a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez is. Figyeljünk az enyhe hashajtó hatására, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása.

Ha alvásproblémáink vannak, együnk rendszeresen cseresznyét, vagy igyunk cseresznyelevet. Magas melatonintartalma ugyanis segít a pihentető alvásban.
 
Együk-igyuk bátran!

Cseresznyéből sokféle ínyencséget, ételt-italt készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása a legjobb, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémbe, kompót is készíthető belőle, befőttként vagy lekvárként tartósíthatjuk. Finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát helyettesíti.  Gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként is felhasználhatjuk. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-ban védett magyar termék az egri cseresznyepálinka.
 
Cseresznyés-banános smoothie

Hozzávalók:
1 dl cseresznyelé vagy 1 marék magozott cseresznye, 1/2 banán, 1 dl szója- vagy mandulatej, 5 db jégkocka, 1/4 tk. vaníliakivonat
 
Elkészítés:
1. A banánt, a kimagozott cseresznyét és a növényi tejet egy turmixgépbe töltjük, hozzáadjuk a jégkockákat és a vaníliakivonatot.
2. Összeturmixoljuk, majd egy pohárba öntjük. Azonnal fogyasszuk!
 
Hideg cseresznyeleves
 
Hozzávalók:
60 dkg magozott cseresznye, 12 dkg kristálycukor, 1 tk. őrölt fahéj, 2 dl fehérbor, 1 ek. burgonyakeményítő, 1 dl habtejszín
 
Elkészítés:
1. A cseresznyét egy fazékba tesszük, felöntjük 4 dl vízzel, beleszórjuk a cukrot és a fahéjat, majd felfőzzük. 
2. Ha felforrt, hozzáadjuk a bort és a hideg vízben elkevert burgonyakeményítőt. Lassú tűzön tovább főzzük, amíg a cseresznye megpuhul, a lé pedig besűrűsödik. 
3. Közben felverjük a tejszínt. 
4. A tűzről levéve néhány szemet kiveszünk, a többit botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a felvert tejszínhabot, valamint az egészben hagyott cseresznye szemeket és lehűtjük. 
 
Csirkemell cseresznyével

Hozzávalók:
4 fél csirkemellfilé, 80 dkg cseresznye, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál cukor, 1 kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg
 
Előkészítés:
A csirkemellet megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, bedörzsöljük sóval, borssal. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
 
Elkészítés:
1. A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a csirkemellet minden oldalán szép pirosra sütjük benne. 
2. Tűzálló tálba tesszük, köré rakjuk a cseresznyét, megszórjuk a cukorral, mellédobjuk a fahéjat, a szegfűszeget. Meglocsoljuk a sütésből visszamaradt zsiradékkal, majd a sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. 
3. A csirkemellet szeletekre vágjuk, és a vele párolt cseresznyével tálaljuk.
 
Pisztáciás-cseresznyés sütemény

Hozzávalók:
25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1/2 tasak sütőpor, 25 dkg kristálycukor, 4 db tojás, 2 ek. tej, 10 dkg pisztáciabél, 35 dkg cseresznye, 10 db kockacukor
 
Elkészítés:
1. Összekeverjük a vajat, a lisztet, a sütőport, a cukrot, a tojásokat és a tejet. Hozzáforgatjuk a durvára vágott pisztácia és a kimagozott cseresznye 3/4-ét. 
2. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt vekniformába simítjuk. Megszórjuk a megmaradt pisztáciával és cseresznyével, valamint a durvára tört kockacukorral, aztán kissé belenyomkodjuk ezeket a tésztába. 
3. 190 fokra előmelegített sütő középső részén 35-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a sütemény kissé megemelkedett és szép aranyszínű. 
4. Ezután kivesszük, kiszedjük a formából, majd sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...