Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-11

Termelői élelmiszerek és otthoni pékség – a Covid19 miatti korlátozások hasznos mellékhatásai

Termelői élelmiszerek és otthoni pékség – a Covid19 miatti korlátozások hasznos mellékhatásai

A járvánnyal járó helyzet, például a kijárási korlátozás alaposan felforgatta eddigi szokásainkat. Ami eddig természetesnek tűnt a mindennapjainkban, az most már nem feltétlenül biztonságos. Érdemes tudatosabbá válnunk például az élelmiszer-vásárlás területén, hiszen ott is rendkívül fontos kérdés lett a biztonságos forrás, ezáltal az egészségünk védelme.


Egyre többeket döbbent rá a jelenlegi helyzet arra, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva az élelmiszer-ellátásban a nagy üzletláncoknak. A megoldások, amik korábban jó fej közösségi kezdeményezésnek, a zöldek által reklámozott opciónak tűntek, most az élelmiszer-biztonságot jelenthetik. Egy közösség által támogatott mezőgazdaság (Community Supported Agriculture, CSA) tagjaként egész évre biztosítva van az élelmiszer-ellátásunk, ráadásul a tagdíj sok helyen éves szinten fix költség, tehát nem kell a népszerűbb termények váratlan drágulásától tartanunk.
 
Mit vehetünk?
 
1. Tartós élelmiszerrel akár hosszabb időre is felkészülhetünk, például a Zöldbolt hazai, termelői termékkínálatából, ahol találunk alapvető élelmiszereket (tészták, gabonák, lisztek, olajok, ecetek stb.), édességeket, fűszereket, teákat, de akár csíra- és vetőmagokat is. 

2. Ami a friss élelmiszereket illeti, a zöldségektől a húsig, a Tudatos Vásárlók Egyesületének hála az idén is készült egy lista a 2020-ban elérhető így működő közösségi gazdaságokról

3. A közösségi mezőgazdaság (CSA) éves elköteleződést jelent a gazda és a vásárló között, így a gazda megélhetése, valamint a mi élelmiszer-ellátásunk egyaránt biztosított, heti vagy kétheti csomagátvétellel. Bár a legtöbb közösségi mezőgazdaságnál lejárt a jelentkezési határidő, érdemes rákérdezni, hogy maradtak-e szabad helyek az idei szezonra. 

4. A dobozrendszerek esetén összekészített vagy általunk összeválogatott zöldségdobozt tudunk vásárolni, így nem szükséges elköteleződni, viszont a mostani, megnövekedett kereslet mellett résen kell lennünk, nehogy azelőtt elfogyjanak a dobozok, mielőtt leülnénk rendelni.

5. A manapság radikálisan bővülő kosárközösségek a környékünkön élő termelőkkel kötnek össze, és akár az egész családi bevásárlás elintézhető rajtuk keresztül. A jelenleg elérhető hazai kosárközösségekről a www.kosarkozosseg.hu oldalon tudunk tájékozódni.

6. A Csörsz utcai Biopiac több termelője is vállal házhoz szállítást, és/vagy biztosít háztól vásárlási lehetőséget az ország különböző pontjain, a részleteket meg lehet nézni
 
7. A friss zöldség-gyümölcs mellett a pékáru beszerzését sem mindenki érzi biztonságosnak, az élesztő hiányában pedig a megvásárolt lisztek felhasználásához is sokan keresték a megoldást. Szerencsére a kovászhoz nem kell más, csak liszt és víz, meg némi idő. Szabi, a Pék, akinek nevéhez a Panifico il Basilico Városmajor pékség is kötődik, egy online ingyenes kovász- és pékárutanfolyamot indított, amihez napok alatt több ezren csatlakoztak. Mindennap videókkal segít végighaladni a folyamaton. 

A Laborka-KovászLabor Alapozó csoport is remek a szárnypróbálgatásokhoz, a leckékből és a csoport tevékenységéből is rengeteget lehet tanulni, kovászolásban, sütésben jártas, mindig rendelkezésre álló, végtelen türelmű adminisztrátorok segítik az újdonsült péktanoncokat.

8. Ha viszont nincs időnk a teljes folyamathoz, akkor a pénteken és szombaton már üzemelő Nuance Lunch&Bar-tól fagyasztott pékárut is tudunk rendelni, amit otthon kiolvasztás után 10-15 perc alatt készre tudunk sütni. Így akár frissen sült igazi francia recept alapján készült croissant vagy akár gluténmentes sütiket is tálalhatunk a családnak.

Sok más élelmiszerhez hasonlóan a kész pékáru is megrendelhető online vagy telefonon például a Bake My Day pékségtől, ahol a mindig kapható félbarna és teljeskiőrlésű kenyerek mellett napi kenyér ajánlattal, valamint nagyon sok más finomsággal, sőt, már néhány kinti asztallal is várják a vásárlókat.

Ajánló
Ajánló
Karácsonyi gasztroajándékok - akár saját kezűleg is

Karácsonyi gasztroajándékok - akár saját kezűleg is

Ha van ajándéktípus, amivel nem lőhetünk mellé, az az étel- és italféleségek csoportja....

Kicsik és nagyok kedvence - a palacsinta

Kicsik és nagyok kedvence - a palacsinta

Nem nagyon ismerünk olyat, aki ne szeretné a palacsintát. Többnyire édes töltelékkel,...

Mindegy-e, hogy sertés vagy mangalica?

Mindegy-e, hogy sertés vagy mangalica?

A mangalicát, miután a fajtát megmentették a kihalástól, néhány éve felfedezte magának...