2020-06-15
Színes egészség – Zöld, avagy terítéken a zöldborsó
A friss, zsenge zöldborsónál nincs finomabb kerti csemege. A gyermekek is szívesen eszik, míg nekünk, felnőtteknek szintén a gondtalan, vidám gyermekkort juttatja eszünkbe.
Talán emlékszünk még arra az időre, amikor nagymamánk a kertben termesztett zöldborsót fejtette. Aprólékos munka volt, de még nagyobb feladatnak számított a friss, szinte édes, nyers termést megmenekíteni az éhes gyermekszájaktól és a torkos családtagoktól, mielőtt a levesbe vagy a főzelékbe kerültek volna a borsószemek.
A zöldborsó jótékony hatásai
1. A zöldborsó nemcsak finom zöldség, hanem csodálatos gyógyhatással rendelkező vitaminbomba is. Sok benne a C- és a B-vitamin, emellett magas a kalcium- és magnéziumtartalma, ami a csontok és az idegrendszer számára lényeges. Természetesen ezek a hatások akkor érvényesülnek a legjobban, ha a zöldborsót nyersen fogyasztjuk, mert a főzés hatására a legtöbb ilyen anyag eltűnik belőle. De ha nem szeretjük nyersen, párolva is nagyon finom, sőt így is megmarad benne a sok értékes tápanyag és vitamin.
2. A zöldborsó rendszeres fogyasztásával a vérnyomás is rendbe tehető, akár alacsony, akár magas. A hüvelyes zöldség magnézium- és mangántartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében. Emellett gyógyítja az izmokat, az érrendszeri betegségeket is.
3. A borsó magas magnéziumtartalmának köszönhetően a szívizmot is erősíti. Mindez a benne található káliummal együtt hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Ezáltal nemcsak a szívinfarktus kockázata csökkenthető, hanem a különböző szívbetegségek esélyének kialakulása is, így egészségesebb, hosszabb életet biztosíthatunk magunknak.
A zöldborsó kiváló fogyókúrás szer. A diéta és az egészséges életmód legfinomabb élelmiszere lehet, rendszeresen fogyasztva serkenti az emésztést és segíti a méreganyagok távozását. Édes íze miatt akár a cukor iránti vágyunkat is enyhíthetjük vele, sőt, nassolnivalónak is kitűnő.
Hogyan együk-igyuk?
A zöldborsó fogyasztásának számos módja létezik. Többek között készíthetünk belőle főzeléket, pörköltet, hummuszt, levest, beletehetjük smoothie-ba, hozzáadhatjuk a salátához, az omletthez, köretként is fogyaszthatjuk, illetve kiváló alapanyaga a zöldséges muffinnak. Ha megkívánjuk ezt a finom zöldséget, nincs más dolgunk, mint rendelni a Nekedterem oldaláról!
Cukorborsó-narancs smoothie
Hozzávalók:
200 g friss borsó, 200 g édeskömény, 400 ml frissen préselt narancslé, 3 ek. olívaolaj, egy csipet só
Elkészítés:
1. A megtisztított, zsenge borsót dobjuk be 2 percre forrásban lévő vízbe, majd vegyük ki, szűrjük le, és jeges vízben hűtsük le.
2. Vágjuk fel vékony hasábokra az édesköményt.
3. Préseljük ki a narancslevet, azután minden hozzávalót öntsünk a turmixgépbe, és pürésítsük. Ha lehet, azonnal fogyasszuk.
Zöldborsóleves gazdagon
Hozzávalók:
2 db vöröshagyma, kb. 10 dkg kelkáposzta, 35-40 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 csomag petrezselyem, fél zsenge karalábé, 1 pici zellerdarab, 2 evőkanál házi zsír vagy olaj, 4 erőleveskocka, őrölt bors
A nokedlihez: 5 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 csipet só
Elkészítés:
1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A vöröshagymát és a karalábét kockára, a sárgarépát karikákra, a fehérrépát félbevágjuk, a kelkáposztát pedig kisebb csíkokra aprítjuk.
2. Egy mélyebb lábasban megolvasztjuk a zsírt (vagy olajat hevítünk), és a zöldborsó, valamint a petrezselyem kivételével minden zöldséget ráöntünk. 10 percig kis lángon folyamatos kevergetés mellett pirítjuk őket.
3. Felöntjük a zöldségeket 2 liter vízzel, hozzáadunk 4 erőleveskockát, majd forrástól számított kb. 20 perc alatt, takaréklángon puhára főzzük a zöldségeket. Amikor már majdnem puhák, beletesszük a zöldborsót is. Megborsozzuk a levest.
4. A tojásból, a lisztből és vízből nokedlitésztát készítünk, majd beleszaggatjuk a gyöngyöző levesbe. A galuskák 5 perc alatt megfőnek. Fedő alatt hagyjuk még egy picit duzzadni őket, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel, majd forrón tálaljuk a levest.
Zöldborsós csirkeragu
Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé, só, bors, 4-6 ek. liszt, 2 ek. vaj, 3 ek. olívaolaj, 200-300 ml húslevesalaplé (kockából is lehet), 25 dkg zöldborsó, 200 ml habtejszín (cukrozatlan)
Elkészítés:
1. A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, és falatnyi darabokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a lisztbe.
2. Lábasban felforrósítjuk a vajat és az olajat, majd aranyszínűre pirítjuk benne a lisztezett húskockákat. Hozzáöntjük az alaplevet, aztán felforraljuk, majd kis lángon majdnem teljesen puhára pároljuk a húst. Közben sózzuk és borsozzuk az egészet.
3. Hozzáadjuk a borsót, aztán ismét felforraljuk az ételt. Végül a borsós húshoz öntjük a tejszínt, megsózzuk az egészet, majd addig forraljuk, amíg a tejszín kissé be nem sűrűsödik. Petrezselyemlevelekkel megszórva tálalhatjuk, a párolt rizs tökéletesen illik hozzá.