Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-22

Egy adag hideg nyalat – fagyizzunk!

Egy adag hideg nyalat – fagyizzunk!

Ahogy megérkezik a nyár, vele együtt pedig a napsütés és a meleg idő, törvényszerű, hogy kedvünk támad a fagylaltra, amit számos formában és ízesítésben megkóstolhatunk. Fogyaszthatjuk cukrászdában és elkészíthetjük otthon is, ahogy nekünk tetszik!


A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát, amelyet hóból, tejből, gyümölcsléből és fűszerekből állítottak össze. A hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítő szer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométerről is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget. 
 
Az első fagyizó

A döntő újítás Marco Polo korából származik, amikor rájöttek, hogy a fagylaltkészítő edényt le kell hűteni, ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához. A világ első nyilvános fagylaltozóját 1672-ben, Párizsban nyitották. Habár eleinte csak a nyári szezonban tárta ki kapuit, és kizárólag citromfagylaltot árult, nagy népszerűségnek örvendett. Olyan történelmi alakok kedvenc helyei közé tartozott, mint Voltaire, Rousseau, Diderot vagy Napóleon. A hideg édesség sokáig csak a fejedelmi udvarok különlegessége volt, ám az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvanféle fagylalt és sörbet közül válogathattak a vendégek.
 
Nálunk is népszerű lett
 
Magyarországon már a XVIII. században elterjedt nyalánkságnak számított a fagylalt, de akkoriban még inkább csak hideg nyalatnak nevezték. A fagylaltgépek eleinte kézi hajtásúak voltak. A jéggel bélelt nagy tartályban forgott egy kisebb: ebben hűlt és keveredett a massza. Ehhez azonban folyamatosan tekerni kellett a gép karját. A befagyott folyók vagy a Balaton jegét szalmával bélelt veremben gyűjtötték – ez frizsiderként a kész fagylalt tárolására szolgált. A hosszú múltra visszatekintő nyalánkság mára sem veszített népszerűségéből, sőt, örök kedvence gyerekeknek és felnőtteknek.
 
A fagylalt típusai

Bár az eredeti fagylalt valójában a jégkása volt, manapság rengeteg verziója létezik. 
 
Tejes fagylalt – az olasz gelato, amely tejjel, tojással és cukorral készül. Fagyasztás előtt ezeket egyéb ízesítőkkel, gyümölcsökkel elkeverik vagy krémmé főzik.

Krémfagylalt – zsíros tej vagy tejszín alapú, amelyet tojással és cukorral először krémmé főznek. Általában sűrű vaníliakrém az alapja.

Sörbet – fagyasztott gyümölcslé vagy -püré, azaz tejmentes. Modern receptek habbá vert tojásfehérjét és/vagy gyümölcslikőrt is kevernek bele. Az állaga sima, majdnem krémes. 

Sherbet – nem összetévesztendő a sörbettel. Ez egy amerikai, tejtermék alapú változat, amelynek zsírtartalma 1 és 2 százalék között mozoghat.

Jégkása – azaz granita, amely félig fagyasztott, gyümölcspürés jégkristály. A sörbetnél durvább állagú. Elkészítéséhez nincs szükség fagylaltgépre. 

Parfé – a franciák szerint a tökéletes fagyi (parfait), amely cukorral, gyümölcsökkel és egyéb alkotórészekkel felvert tejszínhab, amelyet érdekes formákban fagyasztanak le. Akár tortaként is lehet szeletelni. Elkészítéséhez nincs szükség fagylaltgépre.

Semifreddo – olaszul félig hideget jelent, hasonlít a parféhoz, de az alapkrém tojással készül vízgőz felett, amit egyéb alkotórészekkel kombinálhatnak, például vaníliakrém, piskótaalap, kekszek, gyümölcsök. Rövid fagyasztás után tortaként szeletelik, de gombócként is tálalhatják. Elkészítéséhez nincs szükség fagylaltgépre.

Fagyasztott joghurt – a fagylalt diétásabb változata, azonban csak a krémes joghurt alkalmas erre a célra, főleg, ha fagylaltgép nélkül készítik el. Ideális a görög joghurt, amit mézzel, diókkal, mogyorókkal, gyümölcspürével és darabokkal keverhetnek el. 

Jégkrém – bár ez valójában krémfagylalt, itt a pálcás jégkrémről van szó, amely a gyerekek kedvence, de egy kis likőrrel megbolondítva, minden nyári parti csemegéje lehet. Készülhet gyümölcsléből, püréből vagy tejszínes krémekből is.

Smoothie jégdara – a smoothie nyáron az egyik legfinomabb hűsítő ital. A lényege, hogy jégkockákat összeturmixolnak banánnal és egyéb gyümölcsökkel. A keletkezett jégdarát kanállal vagy szívószállal fogyasztják.

Szupergyors fagyi – fagyasztott gyümölcsöket összeturmixolnak zsíros tejjel vagy krémes joghurttal, mézzel vagy cukorral. Egyből tálalható, azaz olyan, mint egy lágyabb fagyi.

Sült fagylalt –általában piskótalap közé vagy piskótatekercsbe töltik a fagylaltot, ezt tojáshabbal lefedik és gyorsan kisütik.
 
Epres joghurtfagyi

Hozzávalók:
kb. 20 db citromfűlevél (elhagyható), 40 dkg görög joghurt, 5 dkg méz, 2,5 dl habtejszín, 25 dkg eper 
 
Elkészítés:
1. A citromfűlevelet nagyon finomra vágjuk, majd összekeverjük a joghurttal és a mézzel. A tejszínt keményre felverjük, a habot a joghurtos keverékbe forgatjuk. A masszát egy hosszúkás, 1 literes formába töltjük, és a fagyasztóba tesszük 1 órára. 
2. Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk, és apróra kockázzuk. A fagyos joghurtmasszát kívülről befelé haladva jól átkeverjük egy villával. Beleforgatjuk az eperkockát, majd visszatesszük a fagyasztóba 30 percre. Végül újból átkeverjük, és legalább 3 óra hosszat fagyasztjuk. 
3. A joghurtmasszát fogyasztás előtt 15 perccel áttesszük a normál hűtőtérbe. Végül fagylaltkanállal kelyhekbe adagoljuk, vagy a formából tálra borítjuk és felszeleteljük. 
 
Fehércsokis tejberizs-fagyi

Hozzávalók:
20 dkg tejberizs, 5 dl habtejszín, 3 dkg cukor, 15 dkg fehér csokoládé, 2 kupak vaníliaaroma
 
Elkészítés:
1. A fehér csokit felolvasztjuk a habtejszín egyharmadával, majd hagyjuk kihűlni. A maradék tejszínt kemény habbá verjük a cukorral, aztán óvatosan belekeverjük a fehércsokis-krémet. 
2. A vaníliaaromát a tejberizs elkészítése során adagoljuk, ha elkészült, összekeverjük a fehércsokis-krémet a tejberizzsel, majd behelyezzük egy tetszőleges dobozba, és betesszük a fagyasztóba legalább egy éjszakára.
3. Mielőtt fogyasztanánk, érdemes kivenni a fagyasztóból, és a sima hűtőbe tenni, különben nem tudjuk majd kanalazni.
 
Klasszikus vaníliafagyi

Hozzávalók:
2 egész tojás, 6 tojássárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 16 evőkanál cukor, 3 dl habtejszín, 1 liter tej
 
Elkészítés:
1. A tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejszínt kikeverjük. Egy kevés tejet öntünk a kikevert masszára. A többi tejet felforraljuk.
2. Ha felforrt, hozzáöntjük a vaníliás tojást, majd lassú tűzön óvatosan kavargatva főzzük, vigyázva, hogy ne túrósodjon el.
3. Műanyag tálba öntjük, és ha kihűlt, fagyasztóba tesszük. 15 percenként átkeverjük, amíg krémesre nem fagy.

Ajánló
Ajánló
Változatos finomságok - egy kis pite történelem

Változatos finomságok - egy kis pite történelem

Ha sok időt töltünk otthon, és kezdünk kifogyni az ötletekből, hogy hogyan legyen...

Kecsketej, kecskesajt – egészséges finomságok

Kecsketej, kecskesajt – egészséges finomságok

Azt talán már sokszor hallottuk, hogy jót teszünk az egészségünknek, ha a tehéntej és a...

Színes egészség – Rózsaszín, mint az eper

Színes egészség – Rózsaszín, mint az eper

A tavasz legjobb pillanatai közé tartozik, amikor a hosszú tél után az első, frissen...