2020-06-22
Egy adag hideg nyalat – fagyizzunk!
Ahogy megérkezik a nyár, vele együtt pedig a napsütés és a meleg idő, törvényszerű, hogy kedvünk támad a fagylaltra, amit számos formában és ízesítésben megkóstolhatunk. Fogyaszthatjuk cukrászdában és elkészíthetjük otthon is, ahogy nekünk tetszik!
A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát, amelyet hóból, tejből, gyümölcsléből és fűszerekből állítottak össze. A hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítő szer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométerről is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget.
Az első fagyizó
A döntő újítás Marco Polo korából származik, amikor rájöttek, hogy a fagylaltkészítő edényt le kell hűteni, ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához. A világ első nyilvános fagylaltozóját 1672-ben, Párizsban nyitották. Habár eleinte csak a nyári szezonban tárta ki kapuit, és kizárólag citromfagylaltot árult, nagy népszerűségnek örvendett. Olyan történelmi alakok kedvenc helyei közé tartozott, mint Voltaire, Rousseau, Diderot vagy Napóleon. A hideg édesség sokáig csak a fejedelmi udvarok különlegessége volt, ám az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvanféle fagylalt és sörbet közül válogathattak a vendégek.
Nálunk is népszerű lett
Magyarországon már a XVIII. században elterjedt nyalánkságnak számított a fagylalt, de akkoriban még inkább csak hideg nyalatnak nevezték. A fagylaltgépek eleinte kézi hajtásúak voltak. A jéggel bélelt nagy tartályban forgott egy kisebb: ebben hűlt és keveredett a massza. Ehhez azonban folyamatosan tekerni kellett a gép karját. A befagyott folyók vagy a Balaton jegét szalmával bélelt veremben gyűjtötték – ez frizsiderként a kész fagylalt tárolására szolgált. A hosszú múltra visszatekintő nyalánkság mára sem veszített népszerűségéből, sőt, örök kedvence gyerekeknek és felnőtteknek.
A fagylalt típusai
Bár az eredeti fagylalt valójában a jégkása volt, manapság rengeteg verziója létezik.
Tejes fagylalt – az olasz gelato, amely tejjel, tojással és cukorral készül. Fagyasztás előtt ezeket egyéb ízesítőkkel, gyümölcsökkel elkeverik vagy krémmé főzik.
Krémfagylalt – zsíros tej vagy tejszín alapú, amelyet tojással és cukorral először krémmé főznek. Általában sűrű vaníliakrém az alapja.
Sörbet – fagyasztott gyümölcslé vagy -püré, azaz tejmentes. Modern receptek habbá vert tojásfehérjét és/vagy gyümölcslikőrt is kevernek bele. Az állaga sima, majdnem krémes.
Sherbet – nem összetévesztendő a sörbettel. Ez egy amerikai, tejtermék alapú változat, amelynek zsírtartalma 1 és 2 százalék között mozoghat.
Jégkása – azaz granita, amely félig fagyasztott, gyümölcspürés jégkristály. A sörbetnél durvább állagú. Elkészítéséhez nincs szükség fagylaltgépre.
Parfé – a franciák szerint a tökéletes fagyi (parfait), amely cukorral, gyümölcsökkel és egyéb alkotórészekkel felvert tejszínhab, amelyet érdekes formákban fagyasztanak le. Akár tortaként is lehet szeletelni. Elkészítéséhez nincs szükség fagylaltgépre.
Semifreddo – olaszul félig hideget jelent, hasonlít a parféhoz, de az alapkrém tojással készül vízgőz felett, amit egyéb alkotórészekkel kombinálhatnak, például vaníliakrém, piskótaalap, kekszek, gyümölcsök. Rövid fagyasztás után tortaként szeletelik, de gombócként is tálalhatják. Elkészítéséhez nincs szükség fagylaltgépre.
Fagyasztott joghurt – a fagylalt diétásabb változata, azonban csak a krémes joghurt alkalmas erre a célra, főleg, ha fagylaltgép nélkül készítik el. Ideális a görög joghurt, amit mézzel, diókkal, mogyorókkal, gyümölcspürével és darabokkal keverhetnek el.
Jégkrém – bár ez valójában krémfagylalt, itt a pálcás jégkrémről van szó, amely a gyerekek kedvence, de egy kis likőrrel megbolondítva, minden nyári parti csemegéje lehet. Készülhet gyümölcsléből, püréből vagy tejszínes krémekből is.
Smoothie jégdara – a smoothie nyáron az egyik legfinomabb hűsítő ital. A lényege, hogy jégkockákat összeturmixolnak banánnal és egyéb gyümölcsökkel. A keletkezett jégdarát kanállal vagy szívószállal fogyasztják.
Szupergyors fagyi – fagyasztott gyümölcsöket összeturmixolnak zsíros tejjel vagy krémes joghurttal, mézzel vagy cukorral. Egyből tálalható, azaz olyan, mint egy lágyabb fagyi.
Sült fagylalt –általában piskótalap közé vagy piskótatekercsbe töltik a fagylaltot, ezt tojáshabbal lefedik és gyorsan kisütik.
Epres joghurtfagyi
Hozzávalók:
kb. 20 db citromfűlevél (elhagyható), 40 dkg görög joghurt, 5 dkg méz, 2,5 dl habtejszín, 25 dkg eper
Elkészítés:
1. A citromfűlevelet nagyon finomra vágjuk, majd összekeverjük a joghurttal és a mézzel. A tejszínt keményre felverjük, a habot a joghurtos keverékbe forgatjuk. A masszát egy hosszúkás, 1 literes formába töltjük, és a fagyasztóba tesszük 1 órára.
2. Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk, és apróra kockázzuk. A fagyos joghurtmasszát kívülről befelé haladva jól átkeverjük egy villával. Beleforgatjuk az eperkockát, majd visszatesszük a fagyasztóba 30 percre. Végül újból átkeverjük, és legalább 3 óra hosszat fagyasztjuk.
3. A joghurtmasszát fogyasztás előtt 15 perccel áttesszük a normál hűtőtérbe. Végül fagylaltkanállal kelyhekbe adagoljuk, vagy a formából tálra borítjuk és felszeleteljük.
Fehércsokis tejberizs-fagyi
Hozzávalók:
20 dkg tejberizs, 5 dl habtejszín, 3 dkg cukor, 15 dkg fehér csokoládé, 2 kupak vaníliaaroma
Elkészítés:
1. A fehér csokit felolvasztjuk a habtejszín egyharmadával, majd hagyjuk kihűlni. A maradék tejszínt kemény habbá verjük a cukorral, aztán óvatosan belekeverjük a fehércsokis-krémet.
2. A vaníliaaromát a tejberizs elkészítése során adagoljuk, ha elkészült, összekeverjük a fehércsokis-krémet a tejberizzsel, majd behelyezzük egy tetszőleges dobozba, és betesszük a fagyasztóba legalább egy éjszakára.
3. Mielőtt fogyasztanánk, érdemes kivenni a fagyasztóból, és a sima hűtőbe tenni, különben nem tudjuk majd kanalazni.
Klasszikus vaníliafagyi
Hozzávalók:
2 egész tojás, 6 tojássárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 16 evőkanál cukor, 3 dl habtejszín, 1 liter tej
Elkészítés:
1. A tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejszínt kikeverjük. Egy kevés tejet öntünk a kikevert masszára. A többi tejet felforraljuk.
2. Ha felforrt, hozzáöntjük a vaníliás tojást, majd lassú tűzön óvatosan kavargatva főzzük, vigyázva, hogy ne túrósodjon el.
3. Műanyag tálba öntjük, és ha kihűlt, fagyasztóba tesszük. 15 percenként átkeverjük, amíg krémesre nem fagy.