Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-29

Illatos és egészséges nyári bogyó - terítéken a málna

Illatos és egészséges nyári bogyó - terítéken a málna

A málna a nyár pompás gyümölcse, amely nemcsak ízletes és szemet gyönyörködtető, hanem roppant egészséges is. Ráadásul bármilyen finomságba tesszük, feldobhatjuk vele az ételt, italt!


A málna közkedvelt gyümölcs, már az ókorban gyógynövényként ismerték. A legenda szerint az olümposzi istenek kedvelt csemegéje volt, és a mítosz szerint az akkoriban még fehér bogyókat Zeusz dajkájának a vére festette vörösre. 

Később kolostorkertekben is termesztették, és a századokon át tartó nemesítésnek köszönhetően mai formájában a legínyencebbek igényeit is kielégíti. A szedése sok figyelmet és kézi munkaerőt igényel, hiszen sérülékeny és érzékeny, ami az árában is megmutatkozik: a málna manapság is viszonylag drága, és az év csak egy meghatározott időszakában kapható.
 
Vadon is megterem

A múlt században, amikor az erdőkben folytatott gyűjtögetésnek (a gally-, a gomba-, a gyógynövény- és a gyümölcsszedésnek) a szegény emberek életében olyan nagy jelentősége volt, sok málnát gyűjtöttek be a tölgyerdők széleiről, tisztásairól, és ez a szokás egészen a 20. század közepéig tartott. Nemcsak az emberek kedvelték ezt a finom csemegét, a két világháború között megjelent gyermekkönyvek kedves motívuma volt az erdőszélen málnázó mackócsalád.
 
Roppant egészséges

A málna apró, illatos, érzékeny bogyói csodás ízvilágukkal varázsolnak el minket, de ne feledjük: ez a csodás gyümölcs összetételénél fogva is valódi érték. Száz gramm málna mindössze 38 kalóriát rejt magában, nem csoda, ha a fogyókúrák igazi sztárja. Ásványi anyagokban, elsősorban magnéziumban, kalciumban és vasban azonban annál gazdagabb, mi több, C-vitamin-tartalma sem elhanyagolható, 100 grammban 25 mg található belőle. Sok benne a rost (100 grammban közel 7 gramm), ezért székrekedés esetén is bevehetjük a fegyvertárunkba. Ha azonban emésztési nehézségekkel küzdünk, érdemesebb a málnát „magjaitól” megfosztott állapotában, szitán áttörve fogyasztani. 

Hogyan használjuk?

Levele júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag. Teája vagy főzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Teája cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs. Naponta egy csésze málnalevél-tea iszogatása bevált a várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés előtti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére ajánlják, mert ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként érvényesül előnyösen. Külsőleg, borogatásként is használható.

Lehetőleg frissen és nyersen együk, így érvényesül leginkább vitaminjainak jótékony hatása, de szörpnek, lekvárnak eltéve és mélyhűtve is sok kincset tartalmaz. A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. Levét lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp, nem csak gyerekeknek.
 
Málnás alapú hideg gyümölcsleves

Hozzávalók:
1 liter hideg tej, 1 csipet só, 1-2 dl málnaszörp (vagy málna átpasszírozva), 1 ek. porcukor, 1 csipet fahéj, gyümölcsök vegyesen, 2,5 dl habtejszín
 
Elkészítés:
1. A tejbe rakjuk a sót, majd beleöntjük a szörpöt vagy az átpasszírozott málnát. 
2. Hozzáadjuk a porcukort, a fahéjat, valamint tetszés szerint a gyümölcsöket, végül hozzákeverjük a tejszínt.
3. Tálaláskor tejszínhab rózsával és egy-egy szem gyümölccsel, vagy akár menta levéllel díszíthetjük.

Málnás smoothie

Hozzávalók:
30 dkg málna, 2 dl joghurt (natúr vagy áfonyás), 1,5 dl tejszín, 6 dl tej, 5 tk. méz
 
Elkészítés:
1. A málnából néhány szemet félreteszünk. A többit a joghurttal, a tejszínnel, a tejjel és a mézzel összeturmixoljuk, majd lehűtjük. 
2. Kb. egy óra múlva poharakba töltjük, majd a félretett málnával díszítjük.
 
Málnás muffin

Hozzávalók:
1 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 tasak vaníliás cukor, só, 7,5 dl olaj, 3 dl író, 30 dkg liszt, 2 tk. sütőpor, 1/2 tk. szódabikarbóna, 15 dkg málna
 
Elkészítés:
1. A tojást habosra keverjük a kétféle cukorral és egy csipet sóval. Hozzácsorgatjuk az olajat és az írót. Hozzáforgatunk 27,5 dkg lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. 
2. A megtisztított málnát meghempergetjük a maradék lisztben, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
3. A málnás tésztamasszát egy 12 darabos muffinsütő forma papírkapszlikkal bélelt mélyedéseiben elosztjuk, végül 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. 
4. A süteményeket 5-10 percig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni. Friss málnával tálalhatjuk.
 
Málnás-kókuszos pite

Hozzávalók:
17,5 dkg málna (lehet fagyasztott is), 5 dkg málnalekvár, 7,5 dkg cukor + a szóráshoz, 5 dkg kókuszreszelék, 1 tk. vaníliaaroma, 2,5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 tojássárgája 
A tésztához: 25 dkg liszt, 13 dkg vaj, 1 tojássárgája
 
Elkészítés:
1. A krémhez tálba tesszük a felolvasztott málnát, a lekvárt, a cukrot, a kókuszreszeléket és az aromát. A felolvasztott vajjal meglocsoljuk, a lisztet rászitáljuk, az egészet alaposan összedolgozzuk, majd félretesszük. 
2. A tésztához robotgépbe tesszük a lisztet a felkockázott vajjal és a tojássárgájával, majd a keveréket morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadunk 1-2 evőkanál jeges vizet, és a tésztával addig dolgozunk, míg gombóccá áll össze. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük. 
3. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, majd 22 cm-es piteformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen. 
4. A megmaradt tésztát szintén kinyújtjuk, és hosszú csíkokat vágunk ki belőle. A krémet az előkészített tésztalapra simítjuk, aztán elrendezzük rajta a csíkokat. A tésztarészeket a felvert tojássárgájával átkenjük. 
5. Kevés cukorral meghintjük, végül 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. 
6. A formában hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk. Friss tejszínhab vagy vaníliafagylalt illik hozzá.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...