Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-06

Viva la fiesta - Mexikó a kertben

Viva la fiesta - Mexikó a kertben

A nyár a kerti partiké: bár a kijárási korlátozást feloldották, egyelőre több szempontból is jobb a biztonságos otthoni környezetben maradni. Mivel az idén még valószínűleg nem utazunk egzotikus helyekre, repítsük el családtagjainkat legalább képzeletben Mexikóba – a tematikus összejövetelekhez nincs szükség nagy ördöngösségre, csak egy jó menüsorra és néhány kiegészítőre.


Ha igazán autentikus mexikói bulit rendezünk, érdemes kicsit előre tervezni. Persze itt nem kell túl extra menüsort kitalálni – csak rendeljünk jó minőségű húsokat a Balogi Húsáruháztól, ez adja az igazán emlékezetes parti alapját: aztán gyújtsunk a grill alá, és mehet is rá a választott marhahús, oldalas, esetleg csirke. 
 
Alap a csípős!

Készíthetünk mindehhez izgalmasan fűszerezett pácokat egy kis olaj, fokhagyma, füstölt piros paprika és persze rengeteg csili hozzáadásával. Sok előkészítést nem igényel az étkezés, hiszen amíg a férfiak megküzdenek a hússal, addig a család nőtagjai elkészíthetik az elmaradhatatlan guacamolét (a villával összetört avokádóhoz csak lime-lé, fokhagyma, só és csili jár eredetileg), feldarabolhatják a friss paradicsomot, a salátát, a koriandert, kikészítik a főtt babot, a tejfölt, a reszelt sajtot, a lime-szeleteket.

Ha kész a hús, a rácson melegítsünk hozzá tortillalapokat, és süssünk hozzá alufóliába csavart kukoricacsöveket – tegyünk egy kis vajat és fűszereket a csomagba, isteni lesz! Még tálalni sem kell, elkészítheti mindenki a saját fogását. Eredeti mexikói sörökkel, házi gyümölcsös margaritával is megkoronázhatjuk a partit.
 
Dekorral is tegyünk a buliért!

Bár a kerti partiknál a lényeg nem a külsőségeken, hanem a hangulaton van, azért az estét papírlampionokkal, pomponokkal, jellegzetes zászlókkal, rojtokkal feldobhatjuk – ilyeneket félkészen is kaphatunk, de mi is elkészíthetjük, a neten rengeteg útmutatót találhatunk hozzá.

Egy dolgot tartsunk szem előtt: legyen minden nagyon színes és mintás. A pasztellárnyalatokat felejtsük el, öltöztessük a kertet harsány, élénk díszbe, és jöhetnek az etno, csíkos, törzsi minták. Ezenkívül néhány egyszerű fényfüzérrel és sok-sok gyertyával gondoskodjunk a világításról. Ha az esték még hűvösek, ne felejtsünk el kitenni néhány pokrócot!
Darált húsos taco

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 35 dkg darált hús, só, bors, római kömény, szárított csili, 2 ek. sűrített paradicsom, 1 tk. nádcukor, 20 dkg vörösbab (konzerv), 1 dl víz, 4 db tortillalap, reszelt sajt, ecetes jalapeño

Elkészítés:
1. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy serpenyőben elkezdjük párolni a felhevített olajon. Amikor kezd üvegesedni, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst is, amit fehéredésig sütjük.
2. Amikor a hús kifehéredett, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk római köménnyel, csilivel és lepirítjuk a húst. Ezután hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, a cukrot, a vörösbabot, felöntjük kevés vízzel és néhány perc alatt összeforraljuk.
3. A tortillalapokat forró serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk. A darált húst a lapok felére halmozzuk, megszórjuk reszelt sajttal és jalapeño karikákkal, majd összehajtjuk. Tejföllel is tálalhatjuk.
 
Csípős karajszeletek gyümölcsmártással
 
Hozzávalók:
A hús pácolásához: 50 dkg sertés rövidkaraj (lángolt, kötözött), 1 kk. currypor, 1 kk. őrölt csili, 1 kk. őrölt fahéj, 1 kk. dijoni mustár, 1 kk. almaecet, 1 ek. naprafogóolaj, 1 kk. összetört fekete kardamom
 
A körethez: 4 hámozott burgonya, 1 piros kaliforniai paprika, 1 db t. v. paprika, 1 zöldpaprika, 1 közepes fej fejessaláta, 2 ek. napraforgóolaj, 2 szál rozmaring
A gyümölcsmártáshoz: 1 banán, 15 dkg ananász (vagy ananászkonzerv, lé nélkül), 1 dl mangó chutney, 45 g mexikói alap (a salsamártáshoz)

Elkészítés:
1. A páchoz valókat egy keverőedényben összekeverjük. A kardamomot összetörjük, úgy tesszük a pácba. A füstölt, lángolt karajszeleteket a pácban megforgatjuk. A húst kb. fél órát állni hagyjuk a pácban.
2. A hússzeletek mindkét oldalát grillezzük (összesen kb. 5-8 perc alatt). A húsokat kb. 5 percre félretesszük, letakarjuk, így az ízek még jobban összeérnek.
3. A körethez a meghámozott burgonyát enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A vízből kivéve kb. 5 percig hűlni hagyjuk, utána kettévágjuk. Étolajjal megkenjük a vágott felületüket. Megszórjuk sóval és az apróra vágott rozmaringgal. Grillrácson megsütjük.
4. Salátalevelekkel, karikára vágott sárga, zöld és piros paprikával tálaljuk.
5. A gyümölcsöntethez a banánt pépesre törjük, az ananászt apróra vágjuk. Összekeverjük a mangó chutney-val és a mexikói salsamártással.
 
Mexikói paradicsomsalsa

Hozzávalók:
3 paradicsom kimagozva, apróra vágva, 1/2 lilahagyma felaprítva, 1 jalapeño paprika kimagozva, apróra vágva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1/4 csésze friss koriander, apróra vágva, 1 tk. frissen préselt lime-dzsúsz, 1 evőkanál extraszűz olívaolaj, Tabasco mártás, só, bors

Elkészítés:
1. Keverjük össze az apróra vágott paradicsomot, a hagymát, a jalapeño paprikát, a fokhagymát és a koriandert egy üvegtálban.
2. Adjuk hozzá a lime-dzsúszt, az extra szűz olívaolajat, a Tabasco szószt, majd sózzuk, borsozzuk. 
3. Keverjük össze, és rakjuk a hűtőbe tálalásig!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...