Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-15

Kezdjük a napot mennyei reggelivel!

Kezdjük a napot mennyei reggelivel!

Ahhoz, hogy igazán jól induljon a nap, és az első étkezésünk valóban hasznos legyen a szervezetünk számára, fontos figyelembe vennünk néhány szempontot. Szerencsére ma már rengeteg különböző reggeli ételből-italból választhatunk, tehát mindenki megtalálhatja azt a finomságot, ami jókedvűbbé és lendületesebbé varázsolja őt a nap kezdetén.


Bár már sokan nem osztják a reggelizz úgy, mint egy király kezdetű régi mondás igazságát, az bizonyos, hogy a napindító étkezés rendkívül fontos szerepet tölt be az életünkben.

Ha úgy gondolunk a testünkre, mint egy jól működő autóra, akkor érzékelhetjük, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen üzemanyaggal töltjük tele. Nem helyes, ha nem eszünk reggel semmit, és csak egy kávé lötyög a gyomrunkban, hiszen a kocsi sem megy üres tankkal. Ugyanakkor a minőségi alapanyagok választása igen fontos szempont. Különösen reggel lényeges, hogy ne bódító, agyelzsibbasztó ételeket-italokat válasszunk, hiszen nem az a cél, hogy lelassulva emésztgessünk át egy fél napot, inkább olyan finomságokra van szükségünk, amelyek egészségesek, energiával látnak el minket, és lehetővé teszik, hogy hatékonyan tudjunk a feladatainkra koncentrálni. 

Más a helyzet persze a hétvégék, szabadnapok reggelijeivel, hiszen olyankor nem kell munkába mennünk, lehet tartalmasabb, hosszabb a nap első étkezése. Nézzük tehát, mivel érdemes indítanunk a reggeleket!
 
Reggeli tojással

A tojás igazi szuperélelmiszer: számos vitamint, ásványi anyagot, esszenciális zsírsavat és tökéletes összetételű fehérjét tartalmaz, ráadásul ezek minden egyes molekuláját 100 százalékig hasznosítja is a szervezet. Egy tojást tartalmazó reggeli a telítettség érzetét nyújtja. Ez szerepet játszik a testsúly csökkentésének, illetve megtartásának elérésében.
 
Sonkás-tojásos omlett

Hozzávalók:
20 dkg mélyhűtött vagy friss spenót, 1 fej vöröshagyma, 1 piros színű paprika, 15 dkg szeletelt sonka, 5 dkg vaj, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 1 teáskanál szárított oregánó, 5 tojás, 5 dkg reszelt parmezán, 1 dl tej, só, őrölt bors
 
Elkészítés:
1. Ha mélyhűtött spenótot használunk, akkor szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, majd alaposan lecsepegtetjük. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikát kicsumázzuk, majd ezt és a sonkát is felcsíkozzuk.
2. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben. Hozzáadjuk a hagymát, a paprikát, majd közepes lángon dinszteljük. Rádobjuk a spenótot, a sonkát, a bazsalikomot és az oregánót, aztán 3 percig pirítjuk.
3. A tojásokat villával felverjük, hozzáadjuk a parmezán felét, valamint a tejet, ízlés szerint sót és borsot. A serpenyőbe öntjük, és 3 percig kevergetés nélkül sütjük.
 
Az örök zabkása

A zabkása az egyik legkedveltebb reggeli az egészséges életmódot követők körében. Az olcsó alapanyagokból pillanatok alatt elkészíthető laktató reggeli nemcsak finom, hanem tele van értékes rostokkal, tápanyagokkal. A zabpelyhet megfőzhetjük vízben vagy tejben. A kását pedig variálhatjuk az épp aktuális idénygyümölcsökkel, magvakkal, kakaóval, mogyoróvajjal is.
 
Kakaós-mogyoróvajas zabkása eperrel

Hozzávalók:
4 ek. zabpehely, 1 ek. zsírszegény kakaópor, 1 ek. mogyoróvaj, víz vagy tej, pár szem eper
 
Elkészítés:
1. Összekeverjük a zabpelyhet, a kakaóport és a mogyoróvajat, felöntjük egy pohár vízzel vagy tejjel, majd két percre mikróba tesszük (ha szükséges, közben megkeverjük).
2. Ha kihűlt, eperrel díszítjük, és már fogyaszthatjuk is a reggeli kávé mellé. 
 
Smoothie vagy turmix

Azoknak, akik nem szeretnék szilárd étellel túltömni a gyomrukat reggel, bátran ajánlható egy friss alapanyagokból kevert smoothie vagy turmix. A két italfajta között eredetileg az a különbség, hogy a smoothie csak gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaz, amelyet jégkockával pürésítenek, míg a turmixokat tejjel öntik fel.
 
Barackos-maracujás smoothie

Hozzávalók:
440 g őszibarack, 160 g kivi, 130 g banán, 1 maracuja, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál agávészirup, 1 teáskanál vaníliaőrlemény, 4 dl vaníliás zöld tea 
 
Elkészítés:
1. A kivit és a banánt meghámozzuk. a gyümölcsöket felaprítjuk.
2. Turmixgépbe tesszük az összes hozzávalót, és kb. 1 percig turmixoljuk.
 
Gyümölcsturmix

Hozzávalók:
2 szilva, 1 őszibarack, 1 banán, 3 szelet sárgadinnye, 2-3 ek. akácméz, kb. 1,5-2 dl tej 
 
Elkészítés:
1. A felkockázott gyümölcsökhöz hozzáadjuk az akácmézet. 
2. Ezután felöntjük annyi tejjel, hogy a gyümölcsöket 3/4-ig lepje el a tej, és alaposan összeturmixoljuk az egészet. Aki sűrűbben szereti, az picit kevesebb tejet használjon.
 
Hétvégi sztárreggeli

Az amerikai palacsinta finom, laktató, íze és formája miatt gyerekek, felnőttek kedvence. A sütőporral gazdagított tésztából szivacsosabb állagú, kisebb, de magasabb palacsintákat tudunk sütni, mint amit nálunk megszoktunk, ezeket pedig nem megtöltjük, inkább csak rétegezzük a különféle lekvárokkal, öntetekkel, krémekkel, gyümölcsökkel. Ha egy átlagos hétköznap nem is állunk neki, egy ráérős hétvégi reggelen érdemes elkészíteni. Az egész család jókedvét garantáltan megalapozza egész napra!
 
Amerikai palacsinta gyümölcsökkel

Hozzávalók:
13,5 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 1/2 tk. só, 2 ek. kristálycukor, 1,3 dl tej, 1 tojás, 2 ek. vaj a sütéshez 
A töltelékhez: 5 dkg mascarpone, 5 dkg méz, 5 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg málna, 10 dkg áfonya
 
Elkészítés:
1. Az átszitált lisztet elvegyítjük a sütőporral, a sóval és a cukorral. A tejet simára keverjük a tojással és a megolvasztott vajjal, majd a lisztes elegyhez adjuk, és alaposan összedolgozzuk. Az így kapott masszát kb. 30 percig pihentetjük. 
2. Serpenyőben felforrósítunk egy kevés vajat. 2-3 evőkanál tésztát teszünk bele, és addig sütjük, amíg a felülete elkezd kissé felpúposodni. Ekkor megfordítjuk, és aranyszínűre sütjük a másik oldalát is. Ugyanígy sütünk ki még 9 palacsintát, majd mindet melegen tartjuk. A töltelékhez simára keverjük a mascarponét egy kevés mézzel. 
3. Az átkevert lekvár felét 2 palacsintára simítjuk, rátesszük a megmosott málna felét, befedjük 1-1 palacsintával, majd kenünk rá a mascarponés keverékből, és rászórunk egy kevés megmosott áfonyát. Ugyanígy készítünk még egy réteget, befedjük a palacsintatornyokat, majd a málnaszemekkel díszítjük. A maradék mézzel meglocsolva tálaljuk.
 
Ha nincs kedvünk magunk a reggelikészítéssel, érdemes megnéznünk a Hegyvidék kártya elfogadóhelyeket is:

A Parányi Bisztróban például választhatunk croissant-os francia vagy kolbászos-babos angol reggelit, esetleg kérhetünk klasszikus tojásrántottásat vagy granolás-görögjoghurtos fittet, mindezeket pedig sokféle smoothie-val öblíthetjük le.

A Nuanche Lunch&Bar-ban pedig csütörtöktől vasárnapig, reggel 9-től várják a vendégeket, frissen sült francia péksüteményekkel, meleg reggelivel és finom kávéval.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...