Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-22

A megunhatatlan csirkecomb

A megunhatatlan csirkecomb

A csirkecomb rántott változatára sokan a klasszikus vasárnapi ebédek részeként gondolnak, pedig ezt a finomságot számos módon elkészíthetjük, népes rajongótábora örömére!


A csirkehúst kedvelőket két markáns részre oszthatjuk: vannak, akik a csirkemellért vannak oda, míg mások a combot imádják. A két halmazba tartozók ritkán keverednek, inkább az a jellemző, hogy egy családban vannak a mellért, illetve a combért rajongók, és mindenki pontosan tudja, kit melyik csirkerésszel lehet igazán boldoggá tenni. 

Persze a csirkecomb kedvelői között is megoszlanak a vélemények: van, aki a nyeles alsóra esküszik, amit bátran megfoghat, úgy eheti, és vannak, akik a kifilézett, szaftos felsőt imádják. Abban azonban mindkét tábor egyetért, mennyire más ízélményt ad a comb, mint a számukra túl száraz, szinte „steril” csirkemell!
 
Hogyan készítsük?

A csirkecombok egyik leghálásabb sütési módja, ha sütőzacskóban készítjük őket. A són kívül más fűszereket is szórhatunk a zacskóba: csilit, curryt, pirospaprikát. Így a hús a saját levében sül, állandó hőmérsékleten, finom és szaftos lesz.

Süthetjük a combokat serpenyőben, sütőben, római tálban és fritőzben is, mindegyikben remek lesz a végeredmény. Mézzel vagy szójaszósszal ízesítve különleges aromákat varázsolhatunk elő.

Bár a csirke húsa könnyen puhul, mégis érdemes néhány órával előre bepácolni a combokat, mert a pác ízei jobban beleivódnak a hús rostjaiba.

A bőrös combokat érdemes besózni néhány órával sütés előtt, mert úgy ropogósabbak lesznek. Attól is ropogós hatást érhetünk el, ha a csirkecomb bőrét sütés közben néhányszor megkenjük sós vízzel.
 
Rántott csirkecomb

Hozzávalók:
8 csirkecomb a Balogi Húsáruházból, 1 csapott evőkanál só, 1 kiskanál őrölt fekete bors, 7-8 evőkanál finomliszt, 5 tojás, 18-20 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez: bőven olaj
 
Elkészítés:
1. A húsról a bőrt az ujjunkkal alányúlva, fellazítva lefejtjük – természetesen, aki szereti, rajta hagyhatja a bőrét, majd a combokat a forgónál kettécsapjuk. Ezután megmossuk, lecsöpögtetjük, és a sóval meg a borssal alaposan bedörzsöljük.
2. A fűszerezett csirkecombokat lisztben meghempergetjük. Először a fölvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk.
3. Bő, közepesen forró olajban, inkább kis, mint közepes lángon 15-20 perc alatt lassan aranybarnára sütjük, közben többször megforgatjuk. A rántott csirkecombnál a sütés különösen fontos művelet, hiszen ha túlsütjük, kiszárad, fordított esetben a csontnál véres marad. Ezért célszerű, amikor úgy gondoljuk, hogy megsült – vagyis mintegy 15 perc után – egy húst a deszkára emelni, és villával a legvastagabb részén, a csont mentén megszurkálni. Ha véres lé folyik belőle, tegyük még vissza, ellenkező esetben elkészült.
4. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük, és krumplipürével vagy petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.
 
Gazdagon töltött csirkecomb

Hozzávalók:
4 zsemle, tej, 2 tojás, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, 2 csokor petrezselyem, só, bors, szerecsendió, majoránna, ételízesítő, 4 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 8 csirkecomb, 1 dl száraz fehérbor
 
Elkészítés:
1. A töltelékhez a tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlékhez hozzáadjuk a tojásokat, a 2 ek. olajon megdinszelt vöröshagymát és a gombát, az apróra vágott petrezselymet, valamint a többi fűszert. A zöldségeket lereszeljük durva reszelőn, és az egészet összekeverjük.
2. A combok bőrét a kezünkkel fellazítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk szerecsendióval, a forgótól az alsócombba egy fél fokhagymát nyomunk a sós ujjunkkal. Végül a bőr alá betöltjük a tölteléket.
3. A tetejét megszórjuk majoránnával, és olajjal meglocsoljuk mindegyik combot. Aláöntjük a bort, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 80 perc alatt megsütjük. Letakarni nem kell, néha meglocsolgatjuk a keletkezett szaftjával. Tetszés szerinti körettel és savanyúsággal tálaljuk.
 
Szicíliai tepsis csirkecomb

Hozzávalók:
4 egész csirkecomb, só, őrölt bors, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kaliforniai paprika, 80 dkg sűrített paradicsom, 2 ek. friss kakukkfű 
 
Elkészítés:
1. A csirkecombokat megmossuk, alaposan besózzuk, és állni hagyjuk egy kicsit.
2. A combokat egy nagy tepsibe tesszük, köréje halmozzuk a feldarabolt hagymát, a darabolt fokhagymát és a csíkokra vágott paprikát. Köré öntjük a paradicsomszószt, megszórjuk a kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk.
3. Alufóliával lefedve 230 fokon egy órán át sütjük, majd a fóliát levéve 15-20 percig pirítjuk.
 
Görögös csirkecombfilé tésztával és fetával

Hozzávalók:
40 dkg csirkecombfilé, olívaolaj, görög fűszerkeverék, 1 fej vöröshagyma, 2 salottahagyma, 20 dkg koktélparadicsom,1 dl fehérbor, 1 dl tészta főzővíz, 5 dkg reszelt sajt, 40 dkg száraztészta, fekete olívabogyó, feta sajt
 
Elkészítés:
1. A csirkecombfilét kisebb kockákra vágjuk, olívaolajon megpirítjuk, fűszerezzük görög fűszerkeverékkel, kevés vízzel felöntjük, és hagyjuk, hogy a hús megpuhuljon. Amikor megpuhult és elfőtte a vizet, a serpenyőből kiszedjük.
2. A visszamaradt olajon megpároljuk az apróra vágott salottahagymát és a félbe vágott koktélparadicsomot, majd amikor a hgyma kezd sárgulni, felöntjük 1 dl fehérborral.
3. Közben a tésztát forró, lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük és leszűrjük.
4. A tészta főzővizéből 1 dl-t a hagymára öntünk, hozzáadjuk a reszelt sajtot és elkeverjük.  Beletesszük a húst, a fekete olívabogyót, a tésztát, majd összekeverjük. A tetejére feta sajtot morzsolunk.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...