Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-28

A konyha gyöngye: tápióka

A konyha gyöngye: tápióka

A tápióka egyre elterjedtebb alapanyag nálunk, sokféle módon felhasználhatjuk. Ha például egy olyan gyorsan és könnyen elkészíthető reggelit keresünk, ami a müzli vagy a zabkása helyettesítője lehet, variálható, tényleg energiát ad és nem terheli meg a gyomrot, a tápiókagyöngy ideális számunkra.


A tápióka becsapós élelmiszer: bár többnyire gyöngyökből áll, és első ránézésre hasonlít a gabonákra, valójában a kasszáva vagy manióka nevű növény gyökeréből nyerik. A gyökeret meghámozás után forgácsolják, majd porítják, és ebből sodorják a kis golyókat, amelyek több méretben kerülnek a boltokba. Régen kézzel készítették a golyókat, éppen úgy, mint a tarhonyánál, ma már természetesen mindezt géppel csinálják.
 
Egészséges élelmiszer

A manióka egy semleges ízvilágú növény, amely Afrika trópusi részein honos. Az ottani országokban alapélelmiszerként tartják számon, az éhezők megmentője. Elsőként a maják kezdték el a termesztését, akik a gyökerét használták fel. A maniókának nemcsak a gyökere, hanem a levele is ehető, spenótpótlóként szokták használni, sok fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ma már szinte minden trópusi vidéken megtalálható. Közel 160 faja ismeretes, amelyet sokoldalúan hasznosítanak. 

A tápióka nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, szaponinokat, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a vért, hozzájárul a vastagbél megfelelő működéséhez. Segíti a máj és a vese működését, megtisztítását a toxikus anyagoktól.

A tápióka gluténmentes, így minden változatában fogyaszthatják gluténérzékenyek is.

Hogyan használjuk?

A tápiókát ma már számos különböző formában megvásárolhatjuk, például szirup vagy por állagban, gyöngy formátumban, granulátumként, de tápiókalisztet és tápiókakeményítőt is találhatunk a boltok polcain. A tápióka nagyon kiadós és szapora: mivel ha vízzel vagy más folyadékkal használjuk fel, sokszorosára dagad.

A tápiókagyöngyöt főzés előtt minden esetben be kell áztatni, és különös módon az áztatás, valamint a főzés során kissé zselés, ruganyos állagú, áttetsző golyócskák, gumis buborékok lesznek belőle. Átveszi az áztatáshoz használt folyadék színét és ízét, így nagyon mutatós különlegességeket készíthetünk vele. Ez az úgynevezett – ma már nálunk is egyre népszerűbb – bubble tea lényege: a különféle hideg teákba színes folyadékokba áztatott tápiókagyöngyök kerülnek.

A tápióka kocsonyásít, sűrít, így például a gyöngyöket vízbe áztatva, majd leszűrve és tejjel – vagy akár növényi tejekkel –, cukorral vagy más édesítővel megfőzve izgalmas puding lehet, amiben a pudingos állag mellett a ruganyos kis gyöngyök nagyon finomak és különlegesek.

A tápiókalisztből palacsinta is süthető, érdemes fele-fele arányban használni rizsliszttel, valamint lepénykenyerek, pizzák, muffinok készítésekor is használhatjuk gluténmentes, erősebb lisztekhez hozzákeverve.

A tápiókaliszt sűrítésre is tökéletes, gluténmentes étrendben főzelékek, raguk, szószok selymesítésére, sűrítésére igen hasznos lehet.
 
Málnás tápiókapuding

Hozzávalók:
40 g tápióka, 80 g víz, 1,6 dl tej, 1 tojássárgája, 3 tk. stevia, 50 g málna

Elkészítés:
1. A tápiókát vízbe áztatjuk 15 percig, majd a tej felét hozzáöntjük, és megint állni hagyjuk negyedórára. 
2. Hozzáöntjük a maradék tejet, a tojássárgáját és a steviát, majd addig főzzük, amíg ragacsos lesz – ez nagyjából forráskor következik be. 
3. A málnát pürésítjük, és a tetejére öntjük, a pudingot pedig hidegen tálaljuk.
 
Gluténmentes almáspite

Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg gluténmentes zabpehelyliszt, 10 dkg tápiókakeményítő, 1 ek. útifűmaghéj, 1 tojás, 11 dkg hideg vaj, 12 ek. jéghideg víz
A töltelékhez: 1,2 kg alma (meghámozva, mag nélkül), 5-6 ek. kristálycukor, 2 tk. őrölt fahéj, 1/2 tk. őrölt szegfűszeg, 1/2 citrom leve, 1 ek. tápiókakeményítő

Elkészítés:
1. A zabpehelylisztet, a tápiókakeményítőt és az útifűmaghéjat egy tálban alaposan elkeverjük. A tojást a lisztkeverékhez adjuk, aztán összedolgozzuk. 
2. A hideg vajat kockákra vágjuk, és a többi hozzávalóhoz adjuk. Majd nagyjából beledolgozzuk a tésztába, úgy, hogy borsó nagyságú vajdarabok maradjanak benne. A jeges vizet evőkanalanként a tésztához adjuk, és jól eldolgozzuk, majd simára gyúrjuk, és fóliába tekerve 1 órára hűtőbe tesszük.
3. Az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a citromlevet, jól elkeverjük, majd állni hagyjuk. 
4. Amikor letelt az 1 óra, a tésztát kivesszük a hűtőből, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra. A tésztát 2/3:1/3 arányban elosztjuk. Először a nagyobb részt nyújtjuk ki kb. 4-5 mm-esre. Ezután egyenletesen a piteforma aljába fektetjük. A keményítőt a tészta aljára szórjuk. 
5. Az almából jól kinyomkodjuk a levet, és megtöltjük vele a formát. A kisebb tésztát szintén 4-5 mm-re sodorjuk. Süteménykiszúróval mintát nyomunk bele, majd a töltelék tetejére tesszük, úgy, hogy pontosan illeszkedjen az alsó részre. 
6. A pitét körülbelül 40-45 percig sütjük, amíg a teteje világos aranyszínű lesz. Miután kihűlt, porcukorral megszórjuk, úgy tálaljuk.

Bubble tea

Hozzávalók: 
1 csésze erős, hideg zöld tea vagy gyümölcstea, a gyöngyfőzéshez még 1/2 liter tea, 1 csésze jég, 1/2 csésze tápiókagyöngy, cukor vagy méz ízlés szerint, citrom 

Elkészítés:
1. Megfőzzük a tápiókagyöngyöt fél liter teában körülbelül 10 perc alatt, leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk, ismét szűrjük. 
2. Shakerbe tesszük a hozzávalókat, és alaposan összerázzuk. 
3. Vastag szívószállal (többször használatos bambusz vagy fém), hidegen fogyasztjuk! Cukorral, mézzel, citrommal lehet ízesíteni. 
 
Ha pedig kész tápiókás finomságra vágyunk, térjünk be a zugligeti Lóvasút épületében található Eber Desszertbe, ahol megkóstolhatjuk az isteni kókusztejes tápiókát.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...