Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-03

Lédús nyári hűsítő - a sokoldalú görögdinnye

Lédús nyári hűsítő - a sokoldalú görögdinnye

Sokan imádjuk a görögdinnyét, hiszen a nyári forróságban nincs is jobb, mint egy hűs szelet ebből a lédús gyümölcsből. Ráadásul nemcsak tetszetős és finom, hanem rendkívül egészséges is.


A nyár egyik legízletesebb gyümölcse a görögdinnye. Kevés étel hűsít jobban, miközben tápláló, szomjoltó és finom is. A dinnye még a diétába is beilleszthető, hiszen kalóriában szegény, viszont vízben gazdag, így oltja a szomjat és el is telít. 
Tele van vitaminnal – A görögdinnyében sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium, ezenkívül tartalmaz A-, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.
 
Jót tesz a veséknek – A görögdinnye a magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját. Mivel a víztartalma nagyon magas, serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros anyagokat, ráadásul még a bőrnek is jót tesz.
 
Csökkenti a vérnyomást - Csökkenti a testhőmérsékletet és a vérnyomást, így megvédi a szervezetet attól, hogy túlságosan felmelegedjen. Magas víztartalma jól jön, amikor sokat izzadunk, és pótolnunk kell az elveszített folyadékot, vitaminokat, valamint az ásványi anyagokat.
 
Hasznos a rákmegelőzésben – A görögdinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében. 
 
Hogyan fogyasszuk?

Leggyakrabban csak úgy magában esszük vagy gyümölcssalátákban kóstoljuk, de készülhet belőle sörbet is. Jól harmonizál zöldsalátákkal, paradicsommal, feta sajttal – így együtt, kis balzsamecettel komplett, könnyű nyári ebédet, vacsorát alkotnak. A zöldfűszerek közül kiválóan illeszkedik hozzá a menta és a bazsalikom. Készülhet belőle leves, a héjából lekvár, éretlen, kisebb példányaiból pedig savanyúság. A magjait megszárítva és megpirítva pedig ugyanúgy rágcsálhatjuk, mint a tökmagot, szotyolát.
 
Dinnyelimonádé

Hozzávalók személyenként 1 nagy adaghoz:
1 szelet görögdinnye, 1/2 citrom, egy marék jég, cukorszirup, 3 dl ásványvíz 
 
Elkészítés:
1. Görögdinnyegolyócskákat (vagy vágott darabokat) teszünk pohárba vagy kancsóba, ki mibe szereti, hozzáadunk pár cikk megmosott citromot, megszórjuk bőven jéggel, és felengedjük jéghideg ásványvízzel. 
2. A dinnyedarabkákat kissé megtörjük, hadd engedjék ki a levüket, és ha valaki édesebben szereti, cukorsziruppal édesítheti.
 
Mentás-fetás dinnyesaláta

Hozzávalók:
1 nagyobb görögdinnye, 30 dkg feta sajt, 2 fej lilahagyma, frissen őrölt bors, mentalevelek, olívaolaj
 
Elkészítés:
1. A dinnyét elfelezzük, óvatosan kivájjuk a húsát, felkockázzuk, majd egy nagy tál hideg vízben kimossuk belőle a magokat. 
2. A fetát felkockázzuk, a lilahagymát megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk. A dinnyét, a fetát és a hagymát rétegesen visszatesszük a kivájt héjba, közé mentaleveleket tépkedünk. 
3. A megmaradt mentával díszítjük, lehűtjük, és frissen őrölt borssal tálaljuk, kevés olívaolajjal meglocsolva. 
 
Görögdinnyés jégkrém

Hozzávalók:
3,5 bögre görögdinnye (mag nélkül), 1 ek. citromlé, 5,5 ek. cukor, 1 ek. csokoládépasztilla, 1/2 bögre kókusztej, 6 kivi
 
Elkészítés:
1. A görögdinnyéhez hozzáadjuk a citromlevet és 2 ek. cukrot, majd addig turmixoljuk, amíg pürés állagot nem kapunk. A jégkrémformákat 2/3-ig megtöltjük, és beleszórjuk a csokit, ami a görögdinnye ehető magja lesz. Ezután fagyasztóba tesszük. 
2. Három óra elteltével a kókusztejet elkeverjük 2 ek. cukorral. 30 perccel később kivesszük a jégkrémeket a hűtőből, vékony rétegben ráöntjük a cukros kókusztejet, majd újabb 45 percre berakjuk a jégkrémeket a hűtőbe. 
3. A kiviket meghámozzuk, aprítóba tesszük, aztán a maradék cukorral pürésítjük. Végül ezt is ráöntjük úgy, hogy vékony réteget képezzen a jégkrémeken. További 30 percre a hűtőbe rakjuk. 
 
Gyümölcstorta dinnyegolyókkal

Hozzávalók:
1 készen kapható peremes tortalap, 80 dkg görögdinnye, 60 dkg sárgadinnye, 1 dl tejszín, 1 dl tej, 1 tasak főzés nélkül készíthető vaníliás puding, 1 citrom leve, 10 dkg túró
 
Elkészítés:
1. A dinnyéket felvágjuk, kimagozzuk, és húsukból egyforma kis golyócskákat vájunk ki belőlük karalábévájóval. 
2. A tejszínt összekeverjük a tejjel, hozzáadjuk a pudingport, a citromlevet, a túrót, és az egészet simára keverjük turmix gépben, vagy botmixerrel. Ezt a krémet a peremes tortakarikába öntjük, elsimítjuk, majd kb. 10 percre hűtőbe tesszük. 
3. Kivesszük a tortát a hűtőből, a tetejét kirakjuk a dinnyegolyócskákkal, majd ismét hűtőbe tesszük kb. 1 órára, hogy a krém megdermedjen. Szeletelve tálaljuk.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...