Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-10

Gyorsan, finomat – Könnyű nyári fogások

Gyorsan, finomat – Könnyű nyári fogások

Nyáron a forróságban, egyre kevésbé vágyunk arra, hogy hosszú órákat töltsünk a konyhában. Teljesen logikus, hogy olyan gyorsan elkészíthető, ám ízletes fogásokat kívánunk, amelyek nem időrablók, mégis megörvendeztetik az egész családot.


Ahogy a konyhai tartózkodásunkat szeretnénk minimálisra csökkenteni a nyári hónapokban, ugyanúgy nem vágyunk nehéz, hosszú emésztést igénylő ételekre. Ez tehát a titka a nyári fogásoknak: gyorsan elkészíthetők, hűsítő hatásúak és könnyűek. Nézzük, milyen típusú ételek felelnek meg ezeknek a kritériumoknak.
 
Kapros-fokhagymás uborkaleves

Kevés olyan étel van, ami egy tikkasztó kánikulai napon, amikor fagyin, gyümölcsön és jéghideg italokon él az ember, igazán jól tud esni. Nos, ez a leves olyan!
 
Hozzávalók:
2 kígyóuborka, 10 dl natúr joghurt, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 ek. olívaolaj, só, bors ízlés szerint
 
Elkészítés:
1. Az uborkát apró kockákra vágjuk, vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk, és minimum fél órát állni hagyjuk.
2. A joghurtot simára keverjük 2 dl vízzel, az olívaolajjal, egy csipet cukorral és ízlés szerint – attól függ, mennyire sóztuk meg az uborkát – sóval.
3. A kaprot apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és a joghurthoz adjuk.
4. Amikor az uborkát már jól átjárta a só és ettől levet eresztett, hozzáadjuk a joghurthoz, majd tálalás előtt egy-két órára hűtőbe tesszük.
 
Gyümölcsös pulykás saláta

A pulykahús kitűnő alapanyag. Finom, zsírszegény, ráadásul változatos formában könnyen és gyorsan elkészíthető. Gyümölcsökkel megbolondítva remek diétás nyári vacsorát üthetünk össze, amit aztán a kertben vagy a teraszon tálalhatunk.
 
Hozzávalók:
1 fej saláta, olívaolaj, 1 ek. málnaecet, 1 doboz málna, 4 őszibarack, 4 szelet pulykamellfilé 
Az öntethez: 2 ek. majonéz, 1 ek. narancslé, só, bors 
A díszítéshez reszelt vagy morzsolt kemény sajt.
 
Elkészítés:
1. A húst apró falatokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, aztán serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. Félretesszük.
2. A salátát és a gyümölcsöket megmossuk, az őszibarackot feldaraboljuk. A salátaleveleket összeforgatjuk 2 ek. olívaolaj és 1 ek. málnaecet keverékével. 
3. A salátaleveleket tálra rendezzük a gyümölcsökkel és a hússal. A majonézt kikeverjük a narancslével, megsózzuk, megborsozzuk, a salátára csorgatjuk.
4. Végül a kemény sajtot, lehet akár parmezán is, ráreszeljük vagy morzsoljuk a saláta tetejére.
 
Padlizsán szezámmagos kéregben

Ez a Görögországból származó finomság a nyaralásainkat idézi. Ha az idén nem utazunk messzi tájakra, legalább az ételekkel idézzük fel az emlékeket.
 
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, 20 dkg finomliszt, 2 ek. só, 1 ek. bors, 1 ek. édes fűszerpaprika, 1 ek. currypor, 3 ek. fehér szezámmag, 2 tojásfehérje, 1 dl tejföl, 2 dl napraforgóolaj
 
Elkészítés:
1. Hámozzuk meg és vágjuk 2 cm-es csíkokra a padlizsánokat.
2. Villával verjük fel a tojásfehérjét, keverjük el a tejföllel, majd ebben a masszában forgassuk meg a padlizsáncsíkokat.
3. A lisztet keverjük össze a felsorolt fűszerekkel és hempergessük meg benne a padlizsánokat.
4. Forró olajban süssük aranybarnára, és papírtörlőre szedjük ki őket.
 
Bazsalikomos lecsó

Nyáron ki kell használni, hogy sokféle frissen termett zöldséget ehetünk. A legegyszerűbb étel a lecsó, ám ha nem szeretnénk megunni, variálhatjuk kicsit. Aki kedveli az olaszos ízeket, imádni fogja ezt a változatot.
 
Hozzávalók:
6 dkg lecsópaprika, 4 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 50 ml víz, 250 g kolbász, só, ételízesítő, bazsalikom, fűszerpaprika ízlés szerint, 1/4 hegyes erős paprika, 2 ek. napraforgóolaj
 
Elkészítés:
1. Felkockázzuk a hagymát és olajon megpuhítjuk. Ekkor még nem szórjuk rá a sót.
2. Megpuhulás után levesszük a tűzről, majd meghintjük pirospaprikával, belekeverjük a felkarikázott paprikát és az erős paprikát is, aztán ráöntjük a vizet.
3. Visszatesszük a tűzre, kb. 5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a szintén felszeletelt paradicsomot. Ha elég levet engedett, ízlés szerint sózzuk és ételízesítővel ízesítjük, aztán beletesszük a kolbászt. Amikor már majdnem kész, akkor meghintjük bazsalikommal szintén ízlés szerint. 
4. Tálalhatjuk főtt krumplival, de rizskörethez is remekül passzol.
 
Hűsítő citromtorta

A forróságban nincs jobb egy hűsítő, savanykás édességnél. Ez a citromtorta egy pikáns ízű, lágy állagú, krémes desszert, amivel akár a vendégeinket is megörvendeztethetjük.
 
Hozzávalók:
A tortához: 15 dkg kekszmorzsa, 10 dkg margarin vagy vaj, 1 citromból nyert reszelt citromhéj
A krémhez: 25 dkg mascarpone, 175 g natúr joghurt, 1 ek. cukor, 2 citromból nyert citromlé, 1 citromból nyert reszelt citromhéj, 2,5 dl habtejszín, 1 csomag zselatonfix, 1/2 citrom, citromfű vagy menta ízlés szerint
 
Elkészítés:
1. Először a torta alját készítjük el. Ehhez a kekszet és a vajat vagy a margarint összegyúrjuk, majd belereszeljük egy citrom reszelt héját. Ezt egy kapcsos tortaformába tesszük, a kezünkkel belenyomkodjuk. Amíg a krém elkészül, a hűtőben állni hagyjuk.
2. A mascarponét, illetve a joghurtot reszelt citromhéjjal és ízlés szerinti cukorral alaposan kikeverjük, majd beletesszük a két citrom levét.
3. A habtejszínt habosra verjük, a zselatinfixet pedig a leírás alapján hozzáadjuk.
4. A mascarponés és a tejszínes keveréket összekeverjük, az egészet a tortaalapra kenjük, és a hűtőben pár óráig állni hagyjuk.
Citromkarikákkal és citromfűvel és/vagy mentával díszítjük.
 
Ha viszont inkább kimozdulnánk, látogassunk el a Fióka étterembe! A városmajori park lombjai között meghúzódó kis étterem árnyas teraszán szintén rendelhetünk könnyű fogásokat: akár sült kecskesajtgolyókat eszünk eperrel és spárgával, akár pirított garnélát fűszeres mangósalátával, biztosan nem fogjuk megbánni!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...