Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-24

Wokkal jobb! Mi a titka?

Wokkal jobb! Mi a titka?

A sok száz évvel ezelőtt feltalált wok, vagyis a kínaiak fémedénye ma is az ázsiai konyha legfontosabb segédeszköze. Ahogy az ázsiai konyhaművészet az egész világon elterjedt, a wok használata is kilépett hagyományos keretei közül, és eljutott a világ minden tájára.


A wok egy Kínából származó, sütéshez, főzéshez használt masszív fémedény, amelynek az alakja leginkább egy gömb metszetére hasonlít. A wok univerzálisan használható konyhai eszköz, segítségével lehet kevés vagy bő olajban sütni, főzni, párolni, esetleg a fölé helyezett bambusz gőzölőedényekben gőzölni.

A wok legfontosabb jellemzője az alakja. Ennek a formának az az előnye, hogy az aljában nagyon magas hőmérséklet érhető el viszonylag alacsony energiafelhasználás mellett. A magas hőmérsékleten az ételek nagyon gyorsan készre süthetők, ez a kínai konyha egyik jellemzője. 
 
Az ízek harmóniája

A „wok héj” kifejezés a kantoni konyha jellegzetességére és az ott készült ételek ízének harmóniájára utal. Ez a perzselt aroma a forróra hevített wokban alakul ki a számos használat következtében. A hagyományos edények öntöttvasból vagy nyersvasból készülnek, és a rendszeres használat során megkeményedett, olajos patinaréteg képződik a belső felületükön, amely megakadályozza az ételek letapadását.

Ez a réteg segít átadni a wok héjt az ételeknek. Tulajdonképpen karamellizáció, az ételek ízét pedig az olaj égése is befolyásolja, miközben az étel pörkölődik, perzselődik, a nyugati konyhában megszokottnál jóval magasabb hőmérsékleten.
 
Így használjuk a wokot

A wok használatához a gáztűzhely a legalkalmasabb, ahol tökéletesen be tudjuk állítani a gázláng intenzitását, a villany vagy az indukciós főzőlapok nem igazán alkalmasak erre. Ha hirtelen sütünk valamit, mindig először forrósítsuk fel az olajat, csak azt követően tegyük bele a hozzávalókat, hogy azok ne veszítsék el a ropogósságukat. A keveréshez kizárólag szilikon- vagy fakanalat használjunk, mert ha megsértjük a wok felületét, akkor elveszti a tapadását.

A wokot úgy tisztítsuk, hogy használat után azonnal töltsük fel forró vízzel, hagyjuk állni, majd utána a mosogatószivacs puha oldalával töröljük át. A legtöbb esetben bőven elég a forró vizes tisztítás, a makacsabb szennyeződéseket óvatosan moshatjuk mosogatószerrel. A végén egy olajos papírral érdemes áttörölni az edény belsejét, hogy megőrizzük a tapadásmentességét. 
 
Változatos ételek, finom ízek

A wokkal nagyon egyszerű egészségesen főzni, hiszen kevés zsiradék hozzáadásával is ízletes lehet az ételünk, és mivel nagyon hamar elkészül benne bármi, így a tápanyagtartalmukat is megőrzik a benne készülő fogások. Érdemes beruházni rá, mert nagyon változatos és finom ételeket készíthetünk benne.

Ha viszont azt szeretnénk, hogy ne mi legyünk a szakácsok, hanem minket kényeztessenek el finomságokkal, látogassunk el a Gyugyi’s Bistróba, és válogassunk kedvünkre a wokban készült ételek közül!
 
Ázsiai pirított tészta

Hozzávalók:
1 sárgarépa, 1 fej hagyma, 3 kaliforniai paprika, fél fej fehérkáposzta, fél fej lilakáposzta, 1 csirkemell, 10 garnélarák, 1 tojásfehérje, 3 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál barbecue-szósz, 1 teáskanál kukoricakeményítő, kevés olaj, 500 gramm tészta, ízlés szerint só, bors
 
Elkészítés:
1. A választott tésztát főzzük ki.
2. Az összes zöldséget julienne-re, a csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk, a garnélát megtisztítjuk. A vékonyra vágott csirkemellet tojásfehérjével és kukoricakeményítővel összekeverjük.
3. A wokot felforrósítjuk, egy evőkanálnyi olajat melegítünk benne, majd ha már sistereg, óvatosan beletesszük a csirkemellcsíkokat, és fehéredésig sütjük, miközben gyakran kevergetjük. Amikor a húscsíkok fehér színt kapnak, a garnéla is a wokba kerül, 4-5 percig együtt pirulnak, majd egy tálba szedjük és félretesszük a húst.
4. Az összes felszelt zöldséget egyszerre tesszük a wokba, ha szükségesnek érezzük, kevés olajat adhatunk hozzá. 
5. Alapos keverés után a főtt tészta is a wokba kerül, jól összekeverjük a zöldségekkel, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a szójaszószt és a barbecue-szószt. Körülbelül 4-5 perc elteltével a csirkecsíkokat és a garnélát is hozzáadjuk a tésztához, amit nagyon sűrűn kevergetve még 5 percig a tűzön hagyunk. 
6. Tálalásnál szezámmaggal szórhatjuk meg a tésztát.
 
Sült zöldségek tenger gyümölcseivel

Hozzávalók:
1 póréhagyma, 4 fej gomba, fél cukkini, 2 sárgarépa, 6 fehér spárga, fél kápia paprika, 10 dkg bambuszrügyszelet, 2 ek. kókuszzsír, 2 mk. görögszéna, kurkuma, só, 20 dkg halfilé vagy tintahalkarika, vagy rák 
 
Elkészítés:
1. A zöldségeket megpucoljuk, majd feldaraboljuk 2-3 cm-es darabokra, a pórét vékony szeletekre. A halat megmossuk, és felkockázzuk kb. 2 cm-es darabokra.
2. A wokba beletesszük a kókuszzsírt, majd közepes lángon felmelegítjük. Rádobjuk a zöldségeket, a bambuszszeleteket, a fűszereket, megsózzuk, aztán fakanállal átforgatjuk. 
3. 6-8 perc múlva a halat is hozzátesszük, és azzal is jól átforgatjuk. 
4. 2 perc múlva a wokot mozgatva átkeverjük, majd újabb két perc múlva jöhet megint a bravúros wokmozdulat. Így nem törjük össze sem a zöldségeket, sem a halat.
 
Thai marhahús wokban

Hozzávalók:
40 dkg hátszín, 1 gerezd fokhagyma, diónyi gyömbér, 1 nagyobb sárgarépa, 1 darabka csili, 1 piros kaliforniai paprika, 15 dkg spárga, 2 szál újhagyma, 3 evőkanál napraforgóolaj, fél csokor koriander
A mártáshoz: 2 evőkanál világos szójaszósz, 3 evőkanál osztrigaszósz, 1 evőkanál rizsecet 
 
Elkészítés:
1. Először minden hozzávalót egyforma apró darabokra vágunk. Egy kis tálban külön összekeverjük az osztrigaszószt a szójaszósszal és a rizsecettel.
2. A wokot átforrósítjuk, beleöntjük az olajat, majd a serpenyőbe dobjuk a marhát, 1 percig sütjük, utána félretesszük. Ekkor jöhet a vékonyra szelt fokhagyma, a gyömbér és egy darabka csili. Egy perc után jöhetnek a sárgarépacsíkok egy kis víz kíséretében, ami azért jó, mert a gőz segít gyorsan megpárolni a zöldségeket. Ezután kerül bele a kaliforniai paprika és a spárga. Bő 2 percig kevergetve főzzük.
3. Visszatesszük a marhacsíkokat a serpenyőbe, hozzáadjuk a korábban elkészített mártást. Végezetül kicsit átforgatjuk, majd friss korianderrel és karikára szelt újhagymával koronázzuk.
4. Rizzsel vagy tésztával tálaljuk.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...