Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-01

Színes egészség: piros, sárga, zöld – Terítéken az alma

Színes egészség: piros, sárga, zöld – Terítéken az alma

Egyszerű, de nagyszerű – bár a sokféle kínálat miatt az alma talán leszorult a legnépszerűbb gyümölcsök listájáról, ne becsüljük alá ezt az egészséges, olcsó, télen is vitaminforrást biztosító, rengeteg módon felhasználható termést. 


Mindennap egy alma az orvost távol tartja – így szól a régi angol mondás, amelyben, lássuk be, sok igazság van. Ennek a gyümölcsnek minden egyes falata értékes táplálék. Húsában 8-13 százaléknyi gyümölcscukor található, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. 
 
Méregtelenítésre is jó

A- és B-vitamin-, folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős. Rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje pedig a magas vérnyomásúaknak segíthet.

Gyümölcssavtartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészét tekintve méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat. A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, az nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem méregteleníti is a szervezetet.
 
Sokféle módon fogyaszthatjuk

Az almának több mint hétezer fajtáját termesztik. Nálunk a népszerűségi listán a jonatán vezet, de a golden, az idared, az idagold, a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll. 

Akkor a legértékesebb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk. Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek.
 
Almás zellerkrémleves a Nekedterem ajánlásával

Hozzávalók:
1 nagy zellergumó, 5 dkg vaj, 1 közepes krumpli, 2 savanykás alma, 2 dl tejszín, 5 dkg parmezán sajt, só, bors, szerecsendió, 7 dkg mandulaforgács, 5 dkg fenyőmag, 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

1. A zellert, a krumplit és az almát felkockázzuk. A zellert megdinszteljük a vajon. Akkor jó, ha néhol kicsit megbarnul, karamellizálódik. Ettől lesz nagyon finom a leves! 
2. Hozzáadjuk a krumplit és az almát, majd fűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Puhára főzzük, aztán pürésítjük. Tejszínnel selymesítjük, parmezánnal ízesítjük, ha kell, vízzel picit hígítjuk. 
3. Mandulaforgáccsal, fenyőmaggal és petrezselyemmel díszítjük. 
 
Almás céklalé

Hozzávalók:
1 fej cékla, 2 sárgarépa, 2 alma, narancslé ízlés szerint

Elkészítés:
1. A céklát, a sárgarépákat és az almákat megtisztítjuk, az utóbbinak eltávolítjuk a magházát, majd gyümölcscentrifugával kinyerjük a levüket.
2. Ízlés szerint egy kevés vízzel vagy narancslével hígítjuk.
 
Almával töltött kacsasült

Hozzávalók:
1 konyhakész kacsa, 3 alma, 1 ek. őrölt kömény, 2 fej hagyma, 1 sárgarépa, 2 babérlevél, 1 tk. liszt, bors, só

Elkészítés:
1. A kacsát megtisztítjuk, megmossuk és szárazra töröljük, a belsőséget, a nyaki bőrt, a szárnyvégeket félretesszük. Az almákat negyedeljük, majd eltávolítjuk a magházat. A kacsát kívül-belül megsózzuk, és a hasüregbe helyezzük az almagerezdeket, az üreg nyílását pedig megtűzzük hústűvel.
2. Bedörzsöljük a húst a só és bors keverékével, aztán pihentetjük egy órán keresztül. Feldaraboljuk az egyik hagymát, és a tepsibe helyezzük. Mellétesszük a lenyesett bőrt és a szárnyvéget, majd ráfektetjük a kacsát.
3. Aláöntünk egy deciliter vizet, lefedjük alufóliával, majd 170 fokos sütőben 80 percig sütjük. Eltávolítjuk az alufóliát, és a pecsenyelével locsolgatva ropogósra sütjük a húst. Közben feldaraboljuk a répát és a másik hagymát, aztán lábasba tesszük a belsőséggel és a babérlevéllel együtt. 
4. Felforraljuk egy deciliter vízzel, aztán a kacsahús mellé öntjük. A megpuhult húst kiemeljük, a pecsenyezsírt lábosba öntjük. Beleszórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük és felforraljuk. A húst darabokra vágjuk. A sültet a mártással, valamint az egyben sült almával tálaljuk.
 
Morzsás almás pite

Hozzávalók:
a töltelékhez: 5 nagy alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál búzadara, 1,5 evőkanál cukor
A tésztához: 45 dkg finomliszt, 3 tojássárgája, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 evőkanál tejföl, 1 csipet só, 1/2 csomag sütőpor

Elkészítés:
1. A meghámozott almákat lereszeljük, majd a fahéjjal, a cukorral és a búzadarával összekeverjük. 
2. Felolvasztjuk a vajat, aztán szobahőmérsékletűre hűtjük.
3. A tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk. A kapott tésztát elfelezzük, az egyik részét egy 20 cm átmérőjű tortaforma méretűre nyújtjuk, majd a tésztaalapon egyenletesen elterítjük az almatölteléket.
4. A tészta másik felét kivesszük a hűtőből, lereszeljük, majd meghintjük vele a tölteléket. A pitét 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 35 perc alatt készre sütjük.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...