Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-10

Pácoljunk! – A porhanyós hús titka

Pácoljunk! – A porhanyós hús titka

Szerencsére szeptemberben hiába van a naptár szerint már ősz, az időjárás sokszor kedvez nekünk, és valódi nyári hőmérséklettel örvendeztet meg minket. Ilyenkor – a járványhelyzet miatti óvintézkedések betartásával természetesen – még tarthatunk kerti partit a családunknak,  aminek a sztárjai a különböző pácolt, porhanyós húsok, zöldségfélék lehetnek. 


A húsokat, zöldségeket sütés előtt ajánlatos bepácolni, nem csupán az ízük miatt, de azért is, mert a pác védőréteget képez a húson, így a tápanyagok is benne maradnak, puhábbak és szaftosabbak lesznek. A hús külső rétege így jellegzetes bevonatot kap, amely megóvja a tároláskor fellépő romlás ellen.
 
Mire figyeljünk?

A minőség fontos, nem mindegy, hogy az alapanyagokat honnan szerezzük be. Érdemes már a grillpartit megelőző napok egyikén ellátogatnunk a Balogi Húsáruházba, amely harmadik generációs hentesüzlet, és mára Budapest egyik legnívósabb húsáruháza lett. Itt kiválaszthatjuk az ízlésünknek megfelelő darabokat a kerti sütögetéshez.

A grillezésre szánt húsokat néhány órával korábban, esetleg egész éjszakára pácoljuk be, ha lehet, lezárt edényben, időnként megforgatva a páclében, hogy a lé mindenütt egyenletesen érje őket. A zöldségeket azonban csak a sütés előtt pácoljuk.

Sütés előtt a bepácolt ételek felületére tapadt fűszereket távolítsuk el, nehogy fekete, keserű kéreg süljön rájuk, az esetlegesen rajtuk tocsogó páclevet pedig itassuk fel, mert a nedvesség a sülést akadályozza, ráadásul az olajban pácolt ételek páclevétől lángra kaphat a faszén.
Ha nedves pácot alkalmazunk, a léből mindig annyit készítsünk, hogy a húst és a zöldséget is teljesen ellepje. 

A sóval óvatosan bánjunk a páclé esetében, mert nedvességet von el, és megkeményíti, rágóssá teszi a húst. Ugyanakkor az fontos, hogy ne felejtsük el a végén megsózni az elkészült ételeket!
Ha szeretnénk, hogy az amúgy is száraz húsok, például a csirkemell vagy a szűzpecsenye ne legyenek nagyon rágósak, csavarjuk be azokat szalonnával.

Mielőtt a pácba tesszük a húst, tegyünk félre egy kicsit a pácból, ezt öntetként vagy grillezés alatt locsoláshoz felhasználhatjuk. De a megmaradt páclevet, amiben előtte a hús pácolódott, csak locsolásra használhatjuk, öntetnek soha, mert a belekerült és felszaporodott baktériumok megbetegíthetnek.

Hosszabb pácolás alatt a húsokat tartsuk hűtőszekrényben, de grillezés előtt kb. félórával vegyük ki a hűtőszekrényből, és a grillsütőre csak szobahőmérsékletűre melegedve tegyük, különben a hús kívül megég, belül pedig nem sül át rendesen. 

Pácoláshoz használhatunk kerámia-, porcelán- vagy üvegtálat, a műanyag és a fémtálakat viszont kerüljük, mert a műanyagban könnyen bepállik a hús, illetve az ecet kioldja a fém- vagy műanyag tál molekuláit, amik az ételbe kerülve nem túl egészségesek.

A pác legyen egyszerű, ne bonyolítsuk túl: tartalmazzon olajat (lehetőleg olívaolajat), zöldfűszert, fokhagymát és folyadékot (bor, tejföl, citromlé, tej) vagy használhatunk hozzá valami kész, speciális szószt, például teriyaki szósz, Worchester szósz, mustár, csiliszósz stb.

A pácolás ideje a hús minőségétől és vastagságától is függ. Szárnyasokat 2-4 óráig, marha-, sertés- és bárányszeleteket 2-6 órán át, halakat, rákokat 1/2-1 órán át, zöldségeket 10-30 percig érdemes pácolni.
 
Mézes-mustáros csirkemell

A mustár segít porhanyóssá tenni a húst, a méz édeskés, karamellizált ízt ad neki. Arra azonban figyeljünk, hogy a méz miatt könnyebben meg is ég, ne süssük túl magas hőmérsékleten, inkább kíméletesebben, lassabban készítsük el. 

Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 teáskanál só
 
Elkészítés:
1. Keverjük ki a mustárt a citromlével, adjuk hozzá a mézet, és utána az olajat. 
2. Nyomjuk bele a gerezd fokhagymát, és ha már a só is benne van, keverjük össze a csirkehússal. 
3. Süssük kíméletesen, grillezzük úgy, hogy ne égjen meg!
 
Grillezett zöldségek

A hússal ellentétben a zöldségeket nem kell hosszabb ideig pácolni, elég néhány percig a fűszeres keverékben pihentetni őket. Vegetáriánus vendégeink rendkívül hálásak lesznek, hogy rájuk is gondoltunk.
 
Hozzávalók:
25 dkg gomba, 3 cső kukorica, 2 lilahagyma, 2 sárgarépa, 2 paprika, 1 cukkini, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 ág rozmaring, 1 teáskanál citromlé, só, bors
 
Elkészítés:
1. A zöldségeket vágjuk fel tetszőlegesen, kockázhatjuk, karikázhatjuk is őket. Figyeljünk, hogy nagyjából azonos vastagságúak legyenek. Ha nyársra szánjuk, olyanokat válogassunk össze, amelyeknek azonos a sütési idejük. A paprika és a paradicsom előbb elkészül, a cukkinit és a krumplit hosszabb ideig kell grillezni.
2. Az olívaolajat keverjük össze sóval, borssal, rozmaringgal, zúzott fokhagymával és citromlével. Kenjük meg vele a zöldségeket.
3. Pihentessük lefedve a fűszerkeverékben fél órán át. 
4. Ezt követően rendezzük a zöldségeket grillrácsra, fontos, hogy forró legyen, így gyorsabban elkészülnek, és nem veszítenek a nedvességtartalmukból sem. Többször megforgatva, a maradék páclével kenegetve süssük addig, amíg elkezdenek barnulni.
 
Zöldfűszerben pácolt tarja

A tarja a grillszezon aduásza: mivel zsírban bővelkedik, nem szárad ki, ezért ízletes fogás válhat belőle. Kezdő háziasszonyoknak is bátran ajánlható, biztos sikert érhetnek el vele. 
 
Hozzávalók:
8 szelet tarja, 1 teáskanál friss kakukkfűlevél, 1 ág rozmaring, 1 teáskanál morzsolt zsályalevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1,5 dl olívaolaj
 
Elkészítés:
1. A rozmaringot letépkedjük az ágról, és a petrezselyemmel együtt apróra vágjuk, a fokhagymákat fokhagymanyomón átnyomjuk, majd összekeverjük a többi fűszerrel, végezetül az egészet az olajhoz adjuk. 
2. Az így kapott pácba fektetjük a finoman kiklopfolt hússzeleteket, és jól záródó edényben, a hűtőben legalább egy napig érleljük.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...